Lehman Brothers, una dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, este protagonista celui mai mare faliment din istoria SUA, dezastrul depăşind cazurile anterioare WorldCom sau Enron.
Statele Unite au înregistrat ieri cel mai mare faliment din istorie: banca de investiţii Lehman Brothers, cu datorii de 613 miliarde de dolari, a intrat sub protecţia legii falimentului, pentru a pune la adăpost activele de 639 de miliarde de dolari. Căderea celei de-a patra bănci de investiţii ca mărime din SUA reprezintă cel mai răsunător faliment din istoria SUA, depăşind prăbuşiri celebre, cum ar fi cea a companiei de telecomunicaţii WorldCom sau a grupului Enron.
Instituţia, considerată un simbol al pieţei de capital americane, a fost subiectul discuţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute dintre autorităţi şi băncile interesate de preluarea sa. Însă eşecul negocierilor a adus finalul unei bănci vechi de aproape 160 de ani, care a rezistat celor două războaie mondiale. Guvernul SUA a refuzat să garanteze şi să finanţeze parţial preluarea activelor neperformante ale Lehman Brothers. Mesajul autorităţilor către bănci a fost fie să susţină instituţia falimentară, fie să se pregătească de noi prăbuşiri în acest sector.
Pe de altă parte, Merrill Lynch, un alt gigant financiar doborât de criza creditelor, a fost de acord să fie preluat de Bank of America pentru suma de 50 de miliarde de dolari (35,5 miliarde de euro).
Efect de domino în economia lumii
Veştile proaste nu se termină însă aici. În piaţă persistă temerea că AIG, una dintre cele mai mari companii de asigurare din lume, va da faliment. Societatea a cerut, ieri-dimineaţă, Rezervei Federale (Fed) suma de 40 de miliarde de dolari pentru a se redresa şi este aşteptată să anunţe planuri serioase de restructurare.
Aseară, guvernatorul statului New York a ajuns la o înţelegere cu AIG pentru a permite asigurătorului să acceseze fonduri de 20 de miliarde de dolari de la subsidiarele grupului, pentru a face faţă crizei de lichidităţi.
Bursele din Europa şi Asia au resimţit ieri din plin criza americană. În plus, dolarul s-a depreciat faţă de euro, yenul japonez şi francul elveţian.
Turbulenţele au avut impact şi asupra preţului petrolului, care a scăzut cu peste 7 dolari, la 94 de dolari pe baril, minimul ultimelor şapte luni.
EFECTE SOCIALE
Falimentele scad salariile din bănci
Lehman Brothers se înscrie pe locul 12 pe lista băncilor americane târâte în faliment de criza creditelor ipotecare în acest an. Timp de mai puţin de nouă luni, „au căzut“ instituţii financiare precum Douglass National Bank, Hume Bank, ANB Financial sau First Integrity Bank.
Acestora li s-au alăturat apoi băncile IndyMac, First National Bank of Nevada, First Heritage Bank, First Priority Bank, Columbian Bank and Trust, Georgia’s Integrity Bank şi Silver State Bank. Ultima dintre ele a fost declarată în faliment cu nici două săptămâni în urmă.
Potrivit Reuters, criza creditelor din SUA a provocat instituţ iilor financiare din întreaga lume pierderi şi devalorizări ale activelor în valoare totală de 500 de miliarde de dolari. 50.000 de noi şomeri Falimentul băncilor Lehman Brothers şi Merrill Lynch va lăsa fără loc de muncă nu mai puţin de 50.000 de angajaţi, potrivit estimă rilor consultanţilor pentru piaţa forţei de muncă din New York, citaţi de Reuters. Astfel, în perioada următoare vom asista la scăderea salariilor pe Wall Street.
„Epoca de aur a bonusurilor în sectorul financiar a luat sfârşit, iar presiunea este cu atât mai mare cu cât foştii angajaţi ai Bear Stearns (peste 7.000 de angajaţi ai brokerului american urmau să fie disponibilizaţi după preluarea de către JP Morgan - n.r.) caută încă locuri de muncă“, afirmă Michael Karp, directorul firmei de consultanţă pentru forţa de muncă Options Group, citat de Reuters.
EŞEC
Finalul unei istorii de 160 de ani
Banca americană Lehman Brothers a fost înfiinţată în anul 1850 şi este una dintre cele mai mari din ţară. Instituţia financiară desfăşoară activităţi pe trei continente: SUA, având sediul principal la New York, Europa (Londra) şi Asia, cu un birou localizat în Japonia, la Tokio. De falimentul băncii vor fi loviţi în mod direct cei aproape 26.200 de angajaţi. Potrivit datelor proprii, la jumătatea acestui an, valoarea activelor Lehman Brothers se ridica la 639,4 miliarde de dolari (453,7 miliarde de euro).