Faliment răsunător în România! Ce companie importantă își va închide definitiv porțile!

Rafo Onești a intrat în faliment,au decis joi judecătorii de la Tribunalul Bacău

Rafo Onești a intrat în faliment , la 11 ani de la oprirea activității rafinăriei, decizia fiind luată joi de Tribunalul Bacău,  potrivit unui comunicat al casei de insolvenţă CITR, remis AGERPRES.

Falimentul Rafo este o consecință a faptului că intențiile investitorilor nu s-au finalizat cu o tranzacție în timp ce nu s-a concretizat nici planul de reorganizare al companiei, care trebuia realizat pe o perioada de 18 luni și finalizat pe dată de 22 august.

"Rafo Oneşti are o valoare simbolică pentru piaţa locală şi regională a prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoţională, pe care ne-o amintim cu toţii cu nostalgie. Dincolo de această, trebuie să fim realişti şi să remarcăm faptul că Rafo este un proiect complex, de nişă, cu Return on Investment pe termen lung şi cu implicaţii pe mai multe ramuri. Achiziţia Rafo ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potenţial, compania necesitând apoi şi investiţii susţinute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialişti, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea unei materii prime de calitate. Toate aceste criterii ne indică faptul că este nevoie de un investitor de forţă şi calibru, agil într-o piaţă incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internaţional", a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, citat în comunicatul remis AGERPRES.

CITR Filiala Bucureşti SPRL a fost desemnat lichidatorul judiciar al societăţii RAFO în aceeaşi sedinţă din 19 septembrie 2019, lichidatorul urmând să  reia procesul de inventariere şi evaluare a rafinăriei, să întocmească noi strategii de valorificare în vederea recuperării creanţelor şi cheltuielile de conservare.

Judecătorul sindic va trebui să stabilească un termen până la care toţi creditorii care au înregistrat creanţe după deschiderea procedurii de insolvenţă vor trebui să înregistreze cereri de înscriere la masă credală.

"Şi în această fază, intenţia noastră va fi să valorificăm rafinăria că ansamblu funcţional. De asemenea, suntem preocupaţi de conservarea activului, păstrându-l în stare corespunzătoare. În cazul în care nu vor există investitori interesaţi pentru tot ansamblul, vom lua în considerare şi vânzarea segmentată, pe procese tehnologice", a adăugat Vasile Pop, Country Sales Manager al CITR.

Rafo S.A. a fost înfiinţată în 1991 că societate comercială, având în componenţă două rafinării, din acea perioadă funcționând  doar prin Rafinăria 2, în urmă restructurării fluxului de producţie. Ţiţeiul a fost achiziţionat în special din import, Rafo funcţionând în special cu petrol importat din Iran.

În anul 2008 Rafo Onești a fost nevoită să oprească producţia  deoarece nu mai era posibilă reînoirea licenţei de funcţionare, precum şi pe fondul respectării prevederilor legislaţiei de mediu. Între anii 2004 și 2010, Rafo a mai trecut printr-o perioadă de insolvenţă, punând în practică planul de reorganizare aprobat la vremea respectivă.

Deși Rafo a realizat o gama largă de studii cu privire la varii opţiuni de dezvoltare, între 2015-2016, compania nu a reuşit să continue programul de modernizare început în 2008, eforturile fiind axate mai mult pe conservarea echipamentelor şi a utilajelor.