Falcă, finul lui Băsescu, între judecători şi alegători

Gheorghe Falcă ar mai putea obţine un mandat. În lupta pentru fotoliul de primar al municipiului Arad au intrat nu mai puţin de 11 candidaţi. Dintre aceştia, actualul primar Gheorghe Falcă este creditat cu cele mai multe şanse.

Principalii săi competitori sunt fostul primar Dorel Popa (independent, susţinut de PC şi PIN) şi actualul viceprimar Tiberiu Dekany (PNL, susţinut de PNŢCD). Bugetul municipiului Arad pentru 2008 este de 497 de milioane de lei.

Chiar dacă în ultimii ani Aradul a cunoscut o dezvoltare rapidă, problemele principale persistă: insuficiente locuri de parcare, lacul din centrul oraşului este veşnic acoperit de gunoaie şi PET-uri, iar modernizarea celui mai mare ştrand aflat pe o apă curgătoare din estul Europei a început târziu.

Ginerele lui Seculici

Gheorghe Falcă a devenit celebru după ce a fost cununat de preşedintele Traian Băsescu în 2002, când s-a căsătorit cu Ela Seculici, fiica fostului vicepremier şi preşedinte al PD Arad, Gheorghe Seculici. La botezul fiicei lor, la care naşi au fost Maria şi Traian Băsescu, s-au adunat daruri în valoare de 56.000 de euro.

Deşi oraşul „s-a mişcat“ vizibil sub administraţia Falcă şi a cunoscut cel mai mare boom economic, finul preşedintelui a fost trimis în judecată de DNA în afacerea „fabrica de zahăr“. Falcă este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu pentru că ar fi vândut la un preţ mai mic un teren al municipalităţii firmei Elecon Plus SRL, unul dintre principalii sponsori ai PD la campania din 2004. În schimb, Falcă ar fi primit de la reprezentanţ ii firmei Elecon un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb.

Valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, dar după numai o zi de la încheierea tranzacţiei cumpărătorii au revândut terenul la un preţ de 2.936.304 de euro. DNA i-a pus sechestru pe avere, procesul se află acum la Curtea Constituţională. Falcă a respins toate acuzaţiile procurorilor, spunând că totul este legal.

Constructorul Falcă

În mandatul lui Falcă, Aradul poate număra câteva reuşite: patinoarul artificial, repararea străzilor şi a canalizării. Principala axă de trafic care traversează Aradul este în curs de modernizare, cu 20 de milioane de euro de la BERD şi 10 milioane de euro de la primărie.

Reţeaua de canalizare a fost extinsă în alte trei cartiere, acoperind 97% din suprafaţa oraşului. Valoarea investiţiei se ridică la 70 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane de euro vin de la Banca Mondială. În mandatul lui Falcă, multe străzi principale şi pasajul rutier Aradul Nou au fost complet reabilitate, valoarea totală a investiţiilor atingând 27 de milioane de euro.

În premieră în România, la Arad se construiesc locuinţe sociale în valoare de 3 milioane de euro pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate.

„Independentul“ Popa

Fostul primar Dorel Popa îşi încearcă norocul pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Arad, pe care a condus-o între anii 2000 şi 2004.

Atuurile sale sunt relaţiile foarte bune cu mediile influente americane şi poziţia de pastor al celei mai mari biserici baptiste din Arad.

Numele lui se leagă de câteva proiecte eşuate. Cum ar fi controversatul CASAROM, prin care o companie americană a obţinut un teren mare la un preţ mic, cu promisiunea de a construi case la preţuri mici. Firma nu şi-a respectat nicio obligaţie. Privatizarea CET Arad către o altă firmă americană a fost un alt eşec.

Cavalerul de Malta

Actualul viceprimar Tiberiu Dekany (PNL) este cel mai monden politician local, mereu prezent printre tineri. Dekany s-a implicat în multe acţiuni de caritate destinate copiilor şi bătrânilor bolnavi ori cu alte probleme. După ce şi-a anunţat candidatura la primărie, Dekany a devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici ai actualului primar, văzând abia acum neregulile comise de liderul echipei din care a făcut parte patru ani.

Tiberiu Dekany este apropiat al Casei Regale a României, fiind copreşedinte naţional al asociaţiei „Amicii Regelui Mihai“. Este membru al Ordinului Sfântului Ioan de Ierusalim Cavaler de Malta, cu care a pus la Arad bazele Prioratului de România. Tiberiu Dekany a pus bazele „Balului de Cristal“, organizat anual sub înaltul patronaj al Casei Regale a României.

GHEORGHE FALCĂ

Vârstă: 41 de ani

Familie: căsătorit, un copil

Profesie şi studii: inginer constructor, Institutul Politehnic „Traian Vuia“, Timişoara

Apartenenţa politică: PD, PDL, participant la Revoluţia din Timişoara

Avere: bijuterii de 20.000 de euro, două imobile în municipiul Arad (valoarea de impozitare 375.128 de lei şi, respectiv, 181.225 de lei); deţine cu soţia firma PRO ARHITECTURA şi 50% din SC GUINOT SRL; credit de 20.000 de euro; 56.000 de euro, dar la botezul fiicei

Puncte tari: influent în PDL (este finul preşedintelui Traian Băsescu), experienţă în administraţia publică

Puncte slabe: dosar la DNA pentru luare de mită

DOREL POPA

Vârstă: 53 de ani

Familie: căsătorit, un copil

Profesie şi studii: inginer, doctor inginer, Institutul Politehnic Timişoara, pastor baptist

Apartenenţa politică: PSD, independent susţinut de PC şi PIN Avere: cont de 10.000 de euro, fără datorii

Puncte tari: relaţii apropiate cu medii influente din SUA, capacitate organizatorică

Puncte slabe: proiectele eşuate din timpul mandatului (exemplu: sistemul de parcare „gheara galbenă“), imaginea negativă a PSD în judeţ şi scandalurile interne din PSD Arad.

ALEXANDRU TIBERIU DEKANY

Vârstă: 34 de ani

Familie: necăsătorit

Profesie şi studii: jurist, economist, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“, Arad - Facultatea de Drept, master la SNSPA, master, doctorand la Universitatea de Vest, Timişoara

Apartenenţa politică: PNL (susţinut de PNŢCD)

Avere: credit de 10.000 de euro, salariu anual de viceprimar - 20.791 de lei, acţiuni la două firme în valoare de 290 de lei

Puncte tari: tinereţea, imagine bună în rândul tinerilor, experienţă în administraţie, a fost consilier parlamentar la biroul regretatului politician Ion Raţiu

Puncte slabe: inconstant în decizii