Facultăţi în paralel, stres dublu

Sesiunile sunt cea mai mare provocare a unui student care face două facultăţi în acelaşi timp.

A urma două facultăţi în paralel înseamnă alergătură între cursuri şi seminarii, mai puţin timp liber, disponibilitate redusă de angajare part-time şi stres dublu în sesiune. De asemenea, costurile sunt mai mari, legea permiţând ca doar una din cele două facultăţi să fie făcută în regim fără taxă. Pentru a-şi uşura puţin situaţia, studenţii îşi pot echivala cursurile similare sau pot „îngheţa” un an la una dintre facultăţi. Pentru angajatori însă, două diplome nu pot înlocui handicapul principal al absolvenţilor de facultăţi paralele: lipsa experienţei de muncă.

Între teorie şi practică

Mihai a absolvit anul acesta două facultăţi urmate în paralel: Geografie şi Studii Europene, ambele în cadrul Universităţii „Babeş- Bolyai”, din Cluj-Napoca. “La terminarea liceului nu m-am putut decide pe care dintre ele să o aleg, pentru că ambele domenii sunt pasiuni ale mele. Am avut norocul să învăţ lucruri complementare, ceea ce îmi va prinde bine ca şi consultant pentru proiecte europene, domeniu în care vreau să lucrez”, spune absolventul.

E conştient de faptul că, neavând experienţă, diplomele lui vor conta prea puţin, aşa că este decis ca pe perioada masterului să realizeze benevol strategia de marketing pentru o pensiune. “Studiile teoretice, fără practică, nu sunt foarte importante, însă cu două facultăţi în paralel nu ai cum să îţi faci timp şi pentru un serviciu”, explică Mihai. Perioada cea mai dificilă pentru un student care urmează în paralel două facultăţi este sesiunea. “În 21 de zile aveam câte 12-13 examene, unele chiar în aceeaşi zi. Învăţam non-stop, cu pauze de somn sau de cafea”, spune Mihai.

Dacă fac faţă cu greu sesiunilor, studenţii pot alege să “îngheţe” un an la una dintre facultăţi şi să reia ulterior studiile. Însă, odată ce se obişnuiesc cu ritmul de învăţare, majoritatea preferă să continue studiile în paralel, mai ales că în unele facultăţi pot alege între două date de verificare a cunoştinţelor.

Varianta masterului

Nu orice facultate se pretează la studii paralele. Specializările precum Medicina, Arhitectura, Ingineria sau Teatrul acaparează tot timpul şi energia de care dispune un student. Sesiunile sunt extrem de obositoare, iar dublarea acestei oboseli ar presupune un efort aproape imposibil. Specialiştii în educaţie recomandă celor care vor să urmeze facultăţi în paralel să se intereseze de numărul examenelor din sesiuni şi să încerce să îşi echivaleze cât mai multe cursuri. De asemenea, ei îi sfătuiesc pe studenţi să ia în calcul şi varianta studiilor la o singură facultate, urmate de un master în celălalt domeniu preferat.

Experienţa este mai importantă decât diploma

Pentru angajatori, o minimă experienţă contează mai mult decât o diplomă universitară, ceea ce înseamnă că un tânăr cu studii duble e la fel de preţios precum unul cu o singură facultate, dar cu experienţă de lucru. “Angajatorul poate aprecia ambiţia şi puterea de muncă ale unui tânăr care a urmat două facultăţi în paralel, dar el ştie că facultăţile nu sunt foarte bine ancorate în realitate şi că nu te pregătesc practic”, avertizează Eduard Ezeanu, consultant în carieră.

"Sunt mândru că la 22 de ani am două diplome şi sper că şi angajatorii vor aprecia asta, pentru că sunt puţini cei care se încumetă la aşa ceva.", Mihai, absolvent al Facultăţii de Geografie şi al celei de Studii Europene din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

AMBIŢIE

Foloseşte, în carieră, a doua facultate în alt domeniu?

Din ambiţie, pasiune pentru un anumit domeniu sau prea mult drag de carte, unii tineri aleg ca, după absolvirea unei facultăţi să mai urmeze una într-un domeniu diferit sau complementar. Specialiştii în resurse umane avertizează că un astfel de gest este cu două tăişuri: pe de o parte, angajatorii le pot aprecia tenacitatea, pe de altă parte, îi pot acuza de lipsa spiritului practic.

Nu este nevoie de două facultăţi pentru a demonstra angajatorului că eşti un candidat preţios, studiile de licenţă, urmate de un master, alături de experienţa de lucru fiind suficiente pentru o carieră de succes. O a doua facultate se impune însă în cazul celor care au pasiune pentru un anumit domeniu, pasiune pe care nu au putut- o fructifica în prima facultate, fie pentru că au descoperit-o pe parcurs, că au făcut pe plac părinţilor sau au fost neinspiraţi.

Cum să profiţi de studii

Silvia a absolvit Facultatea de Litere, s-a angajat apoi în Publicitate şi, după un an, a dat examen la Teatru. „Am început să joc teatru într-o trupă de amatori în timpul facultăţii şi m-a prins atât de tare microbul, încât singura mea ambiţie era să termin facultatea şi să dau la Teatru. Nu am intrat din prima, dar acest lucru m-a ambiţionat şi mai tare”, spune ea. Silvia este convinsă că cei patru ani de Litere nu au fost timp pierdut. „Am citit mult în acea perioadă şi am învăţat să gestionez stresul din sesiune. Mi-am îmbogăţit cultura generală, aşa că am un atu faţă de colegii actuali de facultate”.

Un bonus, dar nu prea mare

Specialiştii în resurse umane avertizează că multe studii teoretice nu sunt neapărat un avantaj. „Nu recomand o a doua facultate decât celor care decid că vor o carieră în domenii în care este neaparăt nevoie de facultate: Medicină, Arhitectură, Inginerie”, spune Eduard Ezeanu, consultant în carieră. În restul domeniilor, o facultate nu este decât un bonus, „însă nu unul foarte mare”.

Mai importante decât urmarea celei de-a doua facultăţi sunt munca part-time şi activităţile de voluntar din timpul facultăţii. „A face foarte multe studii poate fi un semnal că tânărului îi lipseşte spiritul practic şi poate avea dificultăţi de adaptare la locul de muncă”, avertizează el.

PENTRU REUŞITĂ. Pe lângă studii, este nevoie şi de practică Foto: Vlad Stănescu

DOCUMENTE

Prima diplomă, necesară la înscriere

Legislaţia în domeniul educaţional permite tinerilor să facă gratuit o singură facultate, urmând ca pe a doua să o urmeze în regim cu taxă. Cei care au făcut prima facultate în regim cu taxă au posibilitatea să o urmeze pe a doua gratuit.

La înscrierea pentru admitere, ei trebuie să prezinte diploma de licenţă în original, obţinută la prima facultate. Alături de aceasta sunt necesare următoarele documente: diploma de Bacalaureat în original, o copie legalizată după certificatul de naştere, fotografii tip buletin, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie care să arate că tânărul este apt pentru această facultate şi chitanţa de plată a taxei de înscriere.

În funcţie de universitate şi facultate, pot fi solicitate şi alte documente. În plus, ar fi bine să accesaţi site-ul instituţiei sau să telefonaţi la secretariat pentru detalii înainte de înscriere.