Facturile la gaze, pentru populaţie, îngheţate până în primăvară

Facturile la gaze, pentru populaţie, îngheţate până în primăvară

Ieftinirea semnificativă a gazelor ruseşti a permis autorităţilor să nu mai majoreze prețul producţiei interne

Guvernul a decis în urmă cu două zile că prețul gazelor naturale din producția internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017. Potrivit unui calendar de majorare aprobat anul trecut, preţul gazelor din producţia internă ar fi trebuit să crească, la 1 iulie 2016, la 66 lei/MWh.

Decizia Executivului a venit în contextul în care gazele naturale din import s-au ieftinit suficient, ajungând deja la un nivel compa ra - bil cu gazele produse în România.

Argumentând cu ieftinirea accentuată a importurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) voia chiar să renunţe de tot la preţurile reglementate pentru consumatorii casnici. O asemenea decizie ar fi însemnat ca populaţia să negocieze preţul gazelor cu furnizorii, moment pentru care oamenii nu sunt pregătiţi, au susţinut mai mulţi actori din piaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazele naturale din import vor fi probabil mai ieftine la iarnă decât cele înmagazinate.

Cât vor costa gazele ruseşti

la iarnă În plus, renunţarea la tarifele reglementate ar fi dus la facturi mai mari pentru populaţie în această iarnă. La Central European Gas Hub (CEGH) - Bursa de Gaze Naturale din Viena, care oferă cele mai relevante repere de preţ, ultimele cotaţii futures indică un preţ mediu de 16,9 euro/MWh pentru trimestrul patru al acestui an. Pentru primul trimestru din 2017, când consumul este maxim, preţul mediu la care s-au închis tranzacţiile a fost de 17,1 euro/MWh. Comparativ, populaţia va plăti pentru gazele din producţia internă 60 lei/MWh, adică 13,2 euro/ MWh, la cursul BNR de ieri. Aşadar, menţinerea tarifelor reglementate garantează facturi mai mici pentru populaţie.

Până în martie 2017, populaţia va primi doar gaze din producţia internă şi din depozite, mai scumpe, potrivit reglementărilor ANRE. Totuşi, din informaţiile obţinute de EVZ, instituţia a elaborat un proiect de ordin care extinde acest termen. În plus, va permite furnizorilor să aprovizioneze populaţia şi cu gaze din import, dacă acestea sunt mai ieftine decât cele din producţia internă sau din depozite.

Se introduce şi plata în rate

Pe lângă preţuri îngheţate, populaţia va beneficia şi de noi drepturi, aprobate marţi de ANRE. Astfel, facturile vor fi modificate, pentru a cuprinde şi istoricul de consum. În plus, cei care au dificultăţi temporare la plată, pot negocia cu furnizorii o schemă de eşalonare a sumelor datorate, dar modalităţile şi condiţiile concrete vor fi stabilite de furnizori. Pentru clienţii vulnerabili cu venituri reduse, facturarea lunară se va realiza doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale. Din păcate însă, nici acum nu se ştie cu exactitate câţi români pot fi înscrişi în categoria consumatorilor vulnerabili, iar instituţiile pasează problema între ele. ANRE spune că aşteaptă ca Ministerul Muncii să îi definească, dar ministerul ne-a transmis că această categorie este definită deja în OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție în perioada sezonului rece. Ministerul Energiei susţine că va defini această categorie în curând.