Facturile la energie vor creşte de la 1 aprilie

Consumatorii casnici vor plăti, peste o lună, cu circa 6 lei în plus, ca urmare a unei decizii privind energia verde.

De luna viitoare, facturile la energia electrică se vor rotunji cu 5-6 lei. Motivul scumpirii îl reprezintă majorarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie să o îndeplinească pentru anul trecut. Cota a crescut la 0,224 de certificate verzi pe MWh, fiind cu 88,5% mai mare faţă de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012. Costuri suplimentare Impactul acestei decizii a ANRE se va vedea în facturile pe care le vor achita consumatorii casnici, după intrarea în vigoare, la 1 aprilie, a noilor reglementări. Potrivit specialiştilor consultaţi de EVZ, consumatorii casnici vor scoate din buzunar circa 5-6 lei în plus. Suma poate să nu pară mare, însă la aceste cheltuieli se mai adaugă scumpirea carburanţilor, tot de la 1 aprilie, cu circa 50 de bani pe litru, fapt care va determina creşteri de preţuri în lanţ. De asemenea, energia electrică se va scumpi anul acesta şi ca urmare a liberalizării pieţei, precum şi a introducerii taxei pe stâlp. Deocamdată, o evaluare concretă a impactului pe care o va avea acest nou bir asupra costurilor suportate de consumatorii individuali nu poate fi făcută. Aceasta deoarece, deşi taxa a intrat în vigoare de la 1 ianua rie 2014, nu au fost încă aprobate normele metodologice de aplicare a ordonanţei prin care aceasta a fost instaurată. Adică, nu se ştie exact pentru ce fel de construcţii se va plăti această taxă.

  • Facturile la căldură, tot uriaşe

Tăieri din investiţii Cert este că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor majorări sau introduceri de impozite noi, şi în cazul taxei pe stâlp, companiile energetice vor transfera o parte din costuri consumatorilor finali. "Toţi banii trebuie să îi plătească cineva, iar acela este consumatorul final. Sperăm ca, prin reduceri de alte costuri, adică prin economii, să menţinem tarifele actuale pe anul în curs", a declarat pentru EVZ Octavian Lohan, director general adjunct în Transelectrica. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat în repetate rânduri că energia consumată de români se va ieftini. În contextul introducerii noilor taxe şi a implementării calendarului de liberalizare a pieţei energiei, acest lucru pare puţin probabil. Totuşi, autorităţile pot controla preţul energiei. La jumătatea acestui an, ANRE va reevalua tarifele pentru Transelectrica, societatea care administrează infrastructura de transport a energiei electrice. Acest lucru este important dacă ne gândim că preţul efectiv de producere a energiei reprezintă 49% din preţul final, la care se adaugă 26% costuri de reţea, respectiv distribuţie şi transport, iar 5% reprezintă tariful de furnizare. "Suntem la mâna ANRE, care ne va stabili tarifele, profitabilitatea. Probabil că, dacă domnul ministru a anunţat scăderea tarifelor, aşa va fi, pentru că au pârghiile necesare. Vom vedea cu ce costuri", a explicat Octavian Lohan.

  • Furt sau bătaie de joc? "Cea mai mare factură la căldură în 33 de ani". Şefii Regiilor au inventat luna cu mai multe zile

Impact major Guvernul a estimat că va obţine aproape 100 de milioane de euro, respectiv 488 de milioane de lei, prin introducerea taxei pe stâlp. Societăţile energetice susţin însă că, pe baza propriilor evaluări, că sumele pe care le vor vărsa la buget sunt mult mai mari. De exemplu, datele furnizate EVZ de Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie arată că firmele membre vor vira către buget circa 240 de milioane de lei anul acesta, în contul taxei pe stâlp, adică aproape jumătate din suma estimată de Executiv că o va încasa de la toate companiile care intră sub incidenţa noului bir. Energia verde ne costă Guvernul a decis să sprijine producţia de energie din surse regenerabile prin introducerea sistemului de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Aceste certificate sunt vândute către furnizori, care sunt obligaţi să le cumpere şi care îşi recuperează aceste cheltuieli prin includerea lor în tarifele suportate de consumatori. Numai în 2013, românii au plătit 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de 2012.

  • Şmecheria taxei pe benzină