Facebook vine în ajutorul sinucigaşilor

Facebook a lansat, ieri, în SUA, o aplicaţie care vine în ajutorul persoanelor care au tendinţe sinucigaşe.

Prin intermediul programului de chat, utilizatorii Facebook pot dialoga cu un consilier de specialitate. Decizia celor de la Facebook a fost luată în contextul în care, foarte mulţi sinucigaşi au folosit această platformă de socializare cu 800 de milioane de membri pentru a-şi dezvălui intenţiile.

"Unul dintre scopurile noastre este de a conduce persoana respectivă direct şi uşor către un ajutor de specialitate", a precizat Fred Wolens, purtător de cuvând al Facebook, pentru Associated Press.

Cum funcţionează alerta de sinucigaşi pe Facebook

Rubrica poate fi accesată, pentru moment, doar în SUA. Prietenii persoanei care îşi manifestă tendiţa de a se sinucide pot raporta situaţia celor de la Facebook, prin rubrica noua din pagina de comentarii. La rândul său, Facebook va trimite un e-mail persoane care a scris în postare că vrea să-şi facă rău şi o va încuraja să sune un consilier de la Centrul Naţional de Prevenire a Sinuciderilor sau să îl abordeze direct pe chat. Întrucât Facebook nu poate detecta, automat, mesajele suicidare, reprezentanţii platformei de socializare fac apel la prietenii celor care au astfel de probleme. "Singurii care vor putea avea o idee clară despre ce se întâmplă sunt prietenii. De aceea, îi încurajăm să reacţioneze. Tocmai de aceea, le oferim o cale uşoară şi accesibilă pentru a-I ajuta pe cei cu problem", a mai spus Fred Wolens.

Iniţiativa este inspirată de Google şi Yahoo care oferă, de câţiva ani, numărul de telefon al Centrului Naţional de Prevenire a Sinuciderilor.

Noul serviciu este un pas înainte în lupta pentru descurajarea sinucigaşilor de a-şi pune capăt vieţii. "Ştiinţa arată că tentativele de sinucidere se reduc atunci când are loc o intervenţie rapidă. Am auzit multe persoane spunând că ar vrea să vorbească cu cineva, însă nu doreau să telefoneze. Chatul cred că ar fi ideal pentru aceste cazuri", a precizat Lidia Bernik, din cadrul Centrului Naţional de Prevenire a Sinuciderilor.

Luna trecută, autorităţile din California au găsit, pe contul de Facebook al unui bărbat, o postare îngrijorătoare. La scurt timp, şi-a omorât soţia şi cumnaţii, după care s-a sinucis. Iar în vara acestui an, autorităţile din Pennsylvania au spus că au reuşit să prevină o sinucidere. Un bărbat a scris o postare care, din fericire, a fost citită la timp de un amic de-al său care locuia în California. Acesta a anunţat poliţia, iar persoana care a vrut să se sinucidă a fost internată în spital, unde i s-a acordat ajutor de specialitate.

Anul trecut, în seara de Crăciun, o britanică de 42 de ani a anunţat pe Facebook faptul că se va sinucide. "Am luat toate pastilele, în curând voi muri, rămas bun tuturor", scria Simone Black. Femeia a murit în urma supradozei. Niciunul dintre cei 1.200 de prieteni de pe platforma de socializare nu a încercat să o oprească. "Unii dintre aceşti oameni locuiesc la mică distanţă de Simone. Dacă unul dintre ei ar fi lăsat calculatorul şi ar fi venit să vadă ce face, viaţa ei ar fi putut fi salvată", spunea o prietenă a victimei.

Tot anul trecut, în noiembrie, un caz similar a avut loc şi în România. Înainte de a se sinucide, soprana Roxana Briban şi-a schimbat imaginea de pe profilul de Facebook, cu o poză care reprezenta încheietura unei mâini însângerate. La scurt timp, trupul ei a fost descoperit de soţ. Roxana Briban era în cadă, cu venele tăiate şi cu trei pungi legate în jurul gâtului cu scotch.