Discuțiile purtate de cei mai mulți dintre noi în privința efectului nociv pe care îl are Facebook în viețile noastre, au fost confirmate de un studiu Deloitte și publicat în Harvard Business Review.
Cele mai importante aspecte care influențează viața noastră sunt timpul pe care îl petrecem pe cunoscuta aplicație și felul în care viața noastră se raportează la Facebook.
Conform celor chestionați, peste 5000, primul lucru pe care îl fac dimineață este să își verifice profilul. Asta chiar înainte de a se da jos din pat, specifică publicația.
Raportul studiului face parte dintr-o cercetare complexă din care a reieșit faptul că efectele Facebook-ului asupra vieții noastre sunt devastatoare. Utilizarea social-media afectează relațiile reale, reduce implicarea în activități semnificative, crește comportamentul sedentar, duce la dependența de internet și erodează stima de sine prin comparații sociale nefavorabile.
În studiul său, Deloitte a folosit trei grupuri de date de la 5.208 adulţi şi diverse măsuri de utilizare a Facebook, pentru a vedea modificarea stării de bine în asociere cu utilizarea acestuia, pe o perioadă de timp de un an. În măsurarea „stării de bine” a fost inclusă satisfacţia vieţii de zi cu zi, percepţia individului despre sănătatea sa mintală, despre sănătatea sa fizică, cât şi indicele de masă corporală. Măsurile de utilizare Facebook include like-urile, crearea propriilor postări şi click-urile pe link-uri.
Rezultatele au arătat că utilizarea Facebook a fost asociată negativ cu bunăstarea generală, cu un impact deosebit de puternic pentru sănătatea mintală. S-a constat că dând like-uri şi click pe link-urile altora duce, în timp, la o reducere semnificativă a nivelului de satisfacţie a vieţii, din punctul de vedere al utilizatorului, arată businessmagazin.ro