Făcea săpun natural în atelierul pe care îl improvizase în bucătărie. Acum are o fabrică și vinde cosmetice de 4 milioane de euro

În Africa e mai simplu decât în România. Este experienţa investitorilor români care şi-au deschis fabrici în străinătate, dar spun că nu au curaj să se extindă şi în România. Nu sunt drumuri, dar cel mai grav e că statul nu sprijină mediul privat.

Mădălina Batia s-a mutat în 2006 în Africa de Sud. Acum vinde cosmetice de peste 4 milioane de euro doar în ţara ei de adopţie. Afacerea ei a pornit în 2007, când cumpărat o formulă de săpun de la un chimist din Cape Town. Făcea săpun natural în atelierul pe care îl improvizase în bucătărie. Acum are o fabrică, unde lucrează câteva zeci de angajaţi, iar cosmeticele de lux pe care produce ajung în cele mai pretenţioase magazine din Dubai, Singapore şi Europa, potrivit digi24.ro.

„Cel mai bine vindem în Franţa. Avem aproximativ 230 de produse diferite. Pe lună ne ies din fabrică între 20 şi 30.000 de produsei" a povestit Mădălina Batia. Visul ei este să aşeze săpunul de casă românesc printre parfumurile de sute de euro. Să îşi deschidă, cu alte cuvinte o fabrică şi în România, şi să exporte cosmetice făcute din plante.

„Ar fi un vis să îmi deschid o fabrică aici în România, cu produse cu profil românesc. Barierele probabil ar fi momentan de logistică. Faptul că nu există modalităţi uşoare de transport, de trimitere a ingredienţi, produse, poate deveni dăunător unui business care e la început”, spune Mădălina Batia.

Deocamdată nu a avut curaj decât pentru un singur magazin în ţară şi spune că Guvernul ar trebui să îi încurajeze pe oamenii de afaceri, aşa cum se întâmplă în noua ei patrie. În Africa de Sud, un angajat care primeşte un salariu mai mic de 500 de euro nu plăteşte taxe statului. Şi nici angajatorul nu plăteşte taxe pentru el.

„Acolo Guvernul cheltuie extrem de mulţi bani pe antreprenorul local de origine africană. Eu nu m-am încadrat, că eram un străin în ţara lor”, explică Mădălina Batia. O investiţie asemănătoare, într-o fabrică de vopseluri, s-a produs mult mai aproape, în Bulgaria.

„Sistemul de taxare este un pic mai permisiv aici. În România costruile salariale sunt de 1,8 faţă de net, iar în bulgaria de 1,45”, a afirmat Marius Văcăroiu, directorul general al fabricii. „Businessul nu este o chestiune de noroc...este aproape o ştiinţă precisă. Trebuie să îţi faci temele cum trebuie”, spune Mădălina Ba