O poveste extraordinară a ieşit la iveală odată cu cercetarea amănunţită a unui mormânt aparţinând dinastiei Ming. Rămăşiţele îngropate aici în urmă cu 500 de ani aparţin unei mari doamne, care însă, înainte de a ajunge o influentă persoanlitate politică, fusese doar o concubină “nespălată şi neîngrijită”, după cum o descrie epitaful scris pe două pietre găsite în mormânt.
Mormântul şi impresionantul tezaur conţinând nenumărate piese din aur au fost descoperit în 2008, cu ocazia unor săpături desfăşurate într-un şantier de construcţii din Nanjing, China. Istoricii şi arheologii care au studiat artefactele şi-au publicat abia recent concluziile în revista Chinese Cultural Relics, explicând că adevărata comoară rămasă neatinsă în acest mormânt constă în cele două tăbliţe din piatră care conţin povestea persoanei îngropate acolo - Doamna Mei - o femeie care a început prin a fi concubină şi a ajuns să fie o importantă şi influentă personalitate politică din China secolului XV.
Tezaurul descoperit în mormântul vechi de peste 500 de ani al Doamnei Mei include brăţări, o cutie din aur pentru mirodenii şi ace de păr din aur, toate bătute cu pietre scumpe precum safire, rubine şi turcoaze. Tăbliţele conţin epitaful Doamnei Mei, o femeie "care îşi spunea supravieţuitoarea".
Conform istoricilor chinezi, Doamna Mei a fost una dintre cele trei soţii ale lui Mu Bin, dregătorul care conducea provincia Yunnan de la graniţa de sud-vest a Chinei. Născută în 1430, Mei nu avea mai mult de 15 ani când a fost măritată cu Mu Bin, care era mai mare decât ea cu cel mult 30 de ani. Mei nu s-a bucurat probabil de aceleaşi privilegii ca şi celelalte două soţii ale lui Mu Bin.
"Doamna Mei a fost probabil doar o concubină pe care a luat-o de soţie după ce a preluat conducerea provinciei Yunnan", conform articolului publicat de istoricii chinezi.
Deşi era o simplă concubină, Doamna Mei provenea dintr-o familie înstărită: străbunicul ei, "Cheng", a fost un general "care a câştigat fiecare bătălie şi a primit drept răsplată stăpânirea unui domeniu de 1.000 de gospodării", conform epitafului.
Viaţa Doamnei Mei avea să se schimbe radical odată ce i-a adus pe lume un fiu lui Mu Bin, Mu Zong, care avea doar 10 luni când tatăl său a murit. Mei a rămas văduvă la 21 de ani. "Ea era nespălată ş neîngrijită şi-şi spunea supravieţuitoarea", potrivit epitafului.
Mei şi-a crescut fiul care a preluat conducerea provinciei. "Ea l-a crescut pe dregătorul din a treia generaţie. A condus familia cu disciplină şi hărnicie şi a păstrat în ordine treburile domestice şi nimeni nu a avut a se plânge de ea". Lady Mei "l-a împins la studiu dimineţile şi serile şi l-a învăţat ce înseamnă loialitatea şi devotamentul datorat părinţilor, precum şi ce înseamnă datoria".
Atunci când Mu Zong a împlinit vârsta maturităţii, a călătorit alături de mama sa la curtea împăratului care l-a însărcinat să conducă provincia Yunnan. Împăratul a fost plăcut impresionat de Doamna Mei şi i-a oferit titlul de "Dregătoarea văduvă".
Astfel Mu Zong a început să conducă provincia Yunnan, bazându-se pe mama sa pentru sfaturi. "Dregătoarea văduvă vorbea mereu cu conducătorul despre loialitatea datorată împăratului, despre problemele supuşilor şi despre strategii de a aduce pacea în rândul triburilor barbare şi de a pacifica tărâmuri îndepărtate", conform documentelor găsite în mormânt.
Doamna Mei a murit la vârsta de 45 de ani, în 1474. Conform epitafului, "ea a murit de boală" în sudul provinciei Yunnan şi a fost adusă la Nanjing pentru a fi îngropată.
"În ziua morţii ei, oamenii din Yunnan, soldaţi şi civili, tineri şi bătrâni, cu toţii au jelit după ea ca şi când ar fi murit propriii lor părinţi (...) Cu dragoste şi cu multă muncă ea l-a crescut şi l-a educat pe băiat, făcându-l să fie un bărbat abil şi cu un caracter bun (...) De ce Cerul a binecuvântat-o cu toate aceste virtuţi şi totuşi nu i-a dat mai mulţi ani de trăit? (...) Dar voinţa Cerului este tainică şi profundă", se mai precizează în textele descoperite în mormânt. Sarcofagul în care se afla Doamna Mei a fost parţial distrus de umezeală, dar arheologii au recuperat întregul schelet.