Visul american, trăit în studenţie: "Este ceva fabulos!"

WORK& TRAVEL. Spui "bună dimineaţa" delfinilor, mergi la muncă unde cari fructe şi legume, iar seara te întorci în casa ta temporară, cu jacuzzi, de pe malul oceanului.

În urmă cu doi ani, Roxana Lolea, studentă la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, şi-a petrecut o vară muncind şi distrându-se în SUA, pe o insulă, prin programul pentru studenţi "Work& Travel" (Munceşti & Călătoreşti).

În Outer Banks din Carolina de Nord, ziua Roxanei începea la 5 dimineaţa, în casa de pe malul oceanului, cu piscină şi jacuzzi, pe care o împărţea cu alţi studenţi din România şi Macedonia. “Dacă pot face asta, pot orice"

A lucrat într-un supermarket, unde umplea permanent rafturile cu fructe şi legume, şi primea 8,75 dolari pe oră, iar fiecare oră peste program era plătită cu 13,5 dolari.

În timpul liber, şi-a mai luat două slujbe, de casieră la un restaurant şi la un club de golf. Muncea din greu, nu dormea mai mult de 4, 5 ore pe noapte, însă experienţa de viaţă, locurile vizitate, prieteniile legate acolo şi petrecerile studenţeşti de pe plajă au meritat tot efortul.

"M-a schim­bat profund această experienţă. Nu aş fi ştiut niciodată că pot duce atât de mult, am căpătat o încredre foarte mare în mine. Mi-am spus că dacă pot face asta, pot orice". Timp de aproape o lună după terminarea muncii, Roxana s-a plimbat prin Bahamas, Miami şi New York, şi-a cum­părat un aparat foto perfor­mant şi s-a întors acasă cu 450 de dolari. "Amintirile cu care m-am întors fac mai mult ca orice sumă de bani", e concluzia ei.

8,75 de dolari/ oră primea Roxana pentru munca în supermarket

BANI ŞI DISTRACŢIE

Câştiguri de la 4.500 de dolari pe vară

Pot participa la programul “Work& Travel" studenţi, masteranzi sau doctoranzi, atât de la facultăţi de stat, cât şi private. Există sute de agenţii în toată ţara care intermediază obţinerea contractelor de muncă, oferă consultanţă şi sprijin pentru obţinerea vizei, la preţurile variază între 450 şi 900 de dolari, în funcţie de contract şi de existenţa unei experienţe similare.

În fiecare an, sunt disponibile job-uri în hoteluri, cazinouri, restaurante, supermarketuri, fast-fooduri, parcuri de distracţii, etc. Cei care doresc să participe la program trebuie să cunoască limba engleză, cel puţin la nivel conversaţional.

La finalul verii, studenţii care au muncit în SUA revin în ţară cu sume de minimum 4.500- 5.000 de dolari, dacă nu cheltuiesc prea mult în perioada petrecută în SUA. Citiţi şi:

  • Povestea studentului român care a reuşit să facă înconjurul lumii | FOTO
  • Povești de peste Ocean. Studenții români vor la muncă în America