Fabricăm conserve de melc pentru americani

Produsele obţinute la Teliu vor merge în special la export, iar un kilogram de carne de melc va costa în jur de 22 de euro.

În localitatea braşoveană Teliu s-a deschis sâmbătă prima fabrică de procesare a cărnii de melc din România. Investiţia totală ajunge la două milioane de euro şi aparţine asociaţiei Escar Prod, care reuneş te 231 de fermieri din 28 de judeţe. Cinci tone de carne pe zi

Fabrica de la Teliu are o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi, iar depozitele unde va fi păstrată carnea de melc au o capacitate de 2.000 de tone. În primă fază, 50 de angajaţi vor procesa carnea de melc, urmând ca peste trei luni acestora să li se adauge încă 50 de persoane.

„Mai sunt două fabrici în România, una la Haţeg şi una la Sibiu. Însă acestea se ocupă doar de semiprocesare, respectiv decochiliază melcii şi îi îngheaţă în calupuri, care sunt transportate spre unităţile de procesare completă. La Teliu vom face mult mai mult: vom ajunge până la produse finite, respectiv până la carnea de melc congelată şi chiar semipreparate şi preparate din carne de melc. Practic, vom putea face conserve de melci aici“, explică specificul fabricii Marcel Măcriş, preşedintele consiliului de administraţie al Escar Prod.

Fabrica va funcţiona efectiv din vară, iulie-august, deoarece în această perioadă melcii sunt în hibernare. La capacitate maximă, fabrica va produce cinci tone de carne de melc pe zi. Comenzi mici în ţară

În ceea ce priveşte materia primă, aceasta va fi furnizată de cei 213 fermieri-asociaţi ai firmei Escar Prod, iar fermele pe care aceştia le-au pus la punct au o suprafaţă cumulată de peste 100 de hectare. Potrivit specialiştilor, pentru a obţine un kilogram de produs finit este nevoie de aproximativ 4,5 kilograme de melci vii.

Produsele obţinute în fabrica de la Teliu vor ajunge la export, în ţări precum Belgia, Franţa sau Italia, dar şi pe continentul nord-american. „Pe piaţa românească cererea este destul de mică, doar câteva restaurante din România servesc preparate din carne de melc, comenzile sunt mici“, spune Marcel Măcriş. Investitorii de la Teliu estimează că vor vinde carnea la un preţ variind între 20 şi 22 de euro pe kilogram. Certificare BIO

Fabrica de procesare a cărnii de melc corespunde tuturor normelor europene, cât şi certificării EcoCert International. „Avem şi certificare BIO, care ne va permite să intrăm pe pieţe mult mai pretenţioase“, susţine Marcel Măcriş, preşedintele consiliului de administraţie al Escar Prod. Asociaţia a fost înfiinţată în octombrie 2005, cu scopul de a prelucra şi promova carnea de melc din producţia fermelor asociate, iar în mai puţin de doi ani au ajuns la un capital social de 600.000 de euro.