Secţia de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi a Spitalului "Panait Sârbu", din Capitală, era considerată cea mai performantă din ţară, atât din punct de vedere al dotărilor, cât şi al personalului medical şcolit în SUA şi care a salvat, de-a lungul timpului, mii de copii născuţi prematur.
Ca o ironie a sorţii, aceasta s-a transformat, în câteva zeci de minute, într-un infern în care patru copii au murit, iar alţi şapte se zbat între viaţă şi moarte.
Incubatoarele, ca nişte torţe
Văzută prin ochii anchetatorilor, drama de la "Panait Sârbu" se traduce într-un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă. Momentan, acuzaţiile procurorilor nu se îndreaptă spre niciunul dintre angajaţii spitalului.
"Ipoteza ca incendiul să fi izbucnit de la firele neizolate prin care aparatul de aer condiţionat era conectat la reţeaua electrică rămâne, însă e clar că nu aparatul a explodat. Vom verifica toate incubatoarele, toate aparatele conectate la reţeaua electrică din acea încăpere, reţeaua electrică şi, nu în ultimul rând, în ce măsură asistenta care ar fi trebuit să-i supravegheze a făcut ce trebuia. Aici ne vom ajuta de camera de supreveghere care a înregistrat momentul în care aceasta a ieşit din încăpere", au spus anchetatorii.
Potrivit unor surse judiciare, de la izbucnirea incendiului până la anunţul făcut la 112, la 18.36, s-au scurs câteva zeci de minute.
"Pompierii au ajuns la spital la 18.41, când medicul de gardă încerca să stingă flăcările cu furtunul de la un hidrant de pe hol. E clar că au observat ce se întâmplă în momentul în care au chemat pompierii. Trei dintre copii, aflaţi pe mesele din cameră, erau deja morţi. Cele opt incubatoare ardeau ca nişte torţe când au fost scoase. Rămâne de văzut ce a făcut personalul de la producerea incendiului până la apelul la 112", au precizat sursele citate.
Cum de a fost posibilă producerea tragediei încearcă să explice, într-un interviu acordat EVZ, şi prof. dr. Bogdan Marinescu, managerul maternităţii unde au loc peste 4.500 de naşteri pe an.
CE SPUNE MANAGERUL SPITALULUI "PANAIT SÂRBU"
"Secţia de ATI nou-născuţi oferea servicii la standarde europene"
Geta Roman
EVZ: Secţia de ATI Nou-Născuţi unde s-a produs tragedia este printre cele mai performante din ţară, unde au avut loc adevărate miracole în timp. Cum de s-a întâmplat aşa o nenorocire tocmai aici?
Personalul era deficitar? Ar fi trebui să fie mai mulţi pe secţie? În tot spitalul avem, din nefericire, un minus de personal: 34 de posturi vacante, de la medici până la asistente şi infirmiere. La neonatologie avem un deficit de şapte persoane. Aşteptăm ca afirmaţia domnului ministru al sănătăţii de deschidere a concursurilor să se materializeze. Posturile sunt blocate pentru că în sistemul de sănătate nu se fac angajări. La ATI adulţi lucrăm cu medici de împrumut de la alte spitale care vin şi asigură gărzile.
În acea secţie ar fi trebuit să fie în mod normal personal mai mult? Sigur. Nu o singură asistentă, ci două. De regulă sunt două asistente pe tură, însă acum era una pentru că era vorba despre nou-născuţi prematuri stabilizaţi, nu erau protezaţi respirator, nu erau cuplaţi la oxigen. Erau acolo pentru urmărire, ulterior treceau pe secţia de post-terapie.
Puteţi face o reconstituire. Ce s-a întâmplat exact? Mi-e greu să mă pronunţ. Eu eram în concediu. Am venit urgent în Bucureşti. E o anchetă multidisciplinară în desfăşurare. Urmează să se stabilească cauzele care, deocamdată, sunt nelămurite pentru mine.
Spuneaţi că secţia de ATI nou-născuţi era mândria spitalului. Să înţelegem că avea şi aparatură performantă şi relativ nouă?Secţia de nou-născuţi a fost dotată în principal printr-un credit oferit de Banca Mondială, prin Ministerul Sănătaţii. Răspundea tuturor cerinţelor de Terapie Intensivă, aş zice chiar la nivel european. Cu atât mai mult cu cât echipa noastră era cunoscută. Am colaborat cu neonatologi din SUA, am avut programe de şcolarizare, am contribuit inclusiv la redactarea unui manual de terapie intensivă în neonatologie. Rezultatele erau pe măsura investiţiilor şi a efortului uman.
Standardele erau respectate şi în ceea ce priveşte climatizarea?Aspectul ambiental ne-a precupat de multă vreme. Avem 54 de aparate de climatizare în tot spitalul. Sala de naşteri a fost prima unitate unde am introdus cu mulţi ani în urmă instalaţiile de climatizare. E situată la etajul 2, iar vara sunt 40 de grade Celsius, vă daţi seama ce înseamnă pentru o femeie să nască la 40 de grade. Am dotat sala de operaţie, terapie nou-născuţi, la adulţi aproape toate saloanele.
Cine face controalele la aparatura din spital? Revizia o fac cei de specialitate, respectiv firmele producătoare ale echipamentelor sau societatea de mentenanţă/întreţinere, care are licenţă din partea firmei, e delegată. Toate contractele erau în regulă.
Credeţi că ar fi putut fi evitată tragedia dacă pe tură erau două asistente? E greu de spus. Nu am apucat să stau de vorbă cu asistenta de tură. Pot să spun că nu era novice. Ancheta noastră internă e trunchiată fiindcă nu am apucat să stăm de vorbă cu toate persoanele implicate. Prioritate au factorii de anchetă din afara spitalului. Ne pare rău de acest eveniment. Condolenţe familiilor. Părinţii sunt perfect îndreptăţiţi să afle ce şi cum s-a întâmplat, dar şi noi dorim acelaşi lucru.
Ne interesează din ce cauză s-a întâmplat, ce trebuie să facem ca să evităm astfel de evenimente. În funcţie de ce vor stabili organele de anchetă, să nu-şi închipuie careva că avem intenţia de a acoperi sau de a minimaliza ceva.
Dacă se găseşte un vinovat, el va răspunde în conformitate cu ceea ce a făcut. Rămânem recunoscători promptitudinii cu care au acţionant SMURD, poliţia, procuratura, ISU.