Fabrica de ciocolată de la Brașov va fi demolată

Edificiul legendar, vechi de 115 ani, de la poalele Tâmpei, care a îndulcit generații de copii, va fi înlocuit cu un hipermarket Lidl. România mai are doar două fabrici de ciocolată (Kandia și Heidi) și una de napolitane (Nestlé)

Firma Mondelez România (fostă Kraft Foods), proprietarul mărcii de ciocolată Poiana, a obținut avizul Agenției pentru Protecția Mediu lui Brașov pentru demolarea fostei fabrici de dulciuri Cibo, veche de 115 ani.

Mondelez s-a înțeles cu Lidl pentru vânzarea terenului cu o suprafață de un hectar, de pe strada Alexandru Ioan Cuza, scrie Ziarul Financiar. Retailerul german plănuiește să vândă o parte din teren unui alt investitor, care vrea să ridice un hotel, iar pe restul să construiască un hipermarket. Lidl România a plătit pentru achiziția terenului de 9.800 de metri pătrați pe care odinioară se întindea fabrica Cibo, 2.170 milioane de euro, ceea ce înseamnă un preţ de aproximativ 220 de euro pe metrul pătrat.

Pentru demolarea efectivă a fabricii mai rămâne și ca Primăria Brașov să-și dea avizul. Trebuie subliniat că edificiul se află în zona centrală a orașului.

Liniile de producție ale dulciurilor Poiana au fost transferate la sfârșitul lui 2009 în Bulgaria, astfel că, în acest moment, toate produsele Poiana aflate pe piața românească sunt bulgărești.

Mondelez mai deţine un teren de 13.200 de metri pătraţi pe strada De Mijloc, pentru care, de asemenea, caută cumpărător.

Kraft Foods a închis fabrica de ciocolată de la Braşov în 2009. Cei 440 de angajaţi au fost disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna iunie 2009. Potrivit conducerii companiei, motivul închiderii fabricii a fost imposibilitatea dezvoltării capacităţilor de producţie.

În acest moment, România mai are doar trei fabrici de dulciuri: două de ciocolată (Kandia și Heidi) și una de napolitane (Nestle).

Frenezia demolărilor

După 1989, au fost lăsate în paragină sau demolate vechi obiective industriale, adevărate monumente istorice. Iată câteva doar din București: Moara lui Assan, Fabrica de Bere Grivița (fostă Luther), Manutanța Armatei, Fabrica Spicul (fostă Herdan), Fabrica Stela, Fabrica de Ulei Muntenia (fostă Phenix).

Mărire și decădere: de la Hess, Stollwerck și Cibo, la moloz

Fabrica de ciocolată de la Brașov s-a născut în 1899. Inițial, era un atelier de produse de ciocolată „Hess”, pe strada Cuza, construit de sașii de la poalele Tâmpei. Acesta avea să fie cunoscut ulterior ca Unitatea 1.

În 1922, fraţii Stollwerck din Bratislava au adus cu ei tradiţia şi un nume, construind fabrica de ciocolată și specialități din ciocolată Stollwerck, de pe strada Lungă, acum intrarea făcându-se din strada De Mijloc, și care avea să fie numită Unitatea 2.

La naționalizare, în 1948, ambele unități intră în proprietatea statului, care, după șase ani, în 1954, le unifică sub denumirea revoluționară „Dezrobirea”. Numele va fi schimbat în Cibo, în 1966, marcă sub care vor apărea produse celebre în comunism, precum cele din imaginea alăturată.

În anul 1989, fabrica de ciocolată „Cibo” va deveni „Poiana – Produse Zaharoase S.A”. O dată cu redenumirea acesteia, noi strategii de marketing au fost adoptate, astfel încât fabrica lansează în același an pe piața românească noi mărci de produse zaharoase, acum devenite tradiționale: „Poiana”, „Silvana”, „Smash”, „Suchardine”, „Sugus”. În 1994, „Poiana” e achiziționată de Kraft Foods și se va numi „Kraft Jacobs Suchard Romania”.