Dacă la liceele bune, elevii care au picat Bac-ul se pot număra pe degete, la cele tehnologice, situația stă exact invers. În plus, jumătate dintre cei care ar fi trebuit să dea examenul nici nu s-au înscris
Aproape 60% dintre elevii care au susținut examenul au promovat, cu 3% mai mulți decât anul trecut, după centralizarea a 99,98% din rezultate. În rândul promovaților, cele mai multe medii au fost pe segmentul 8-8.99: peste 25.000. Gradul de promovare din Capitală a fost sub media națională – 56,23%. Dacă la liceele de top, elevii nu au avut mari emoții la rezultate, la cele tehnice, tinerii au așteptat resemnați „dezastrul”. Rezultate bune s-au înregistrat în județele Iași, unde rata de promovare e de 73,65%, Vaslui - 65,74% sau Gorj - 59,35%.
Contestații la note de 9
Absolvenții de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” s-au înființat la liceu, încă de dimineață, iar rezultatele au fost cele așteptate. Deși niciunul nu se poate mândri cu un „zecar”, prima notă e 9,98, la Real. Doar opt elevi „strică” armonia de pe tabelul cu rezultate, fiind nevoiți să repete Bac-ul în toamnă. Mulți „lăzăriști” se înghesuie să depună contestații pentru note și mai mari. „Am luat peste 9, dar nu s-a corectat ok”, se revoltă un elev. Dacă la „Lazăr” elevii depun contestații pentru note mai mari, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, din vecinătate, elevii contestă notele în speranța promovării. Liceul de limbă spaniolă a strâns candidații din trei școli. Absolvenții de la Liceul Greco-Catolic care au picat nu se arată prea îngrijorați. Zâmbitoare, o tânără e sigură că va promova la toamnă, când va și învăța. „N-am citit nimic, am venit să îmi încerc norocul“, e sinceră. Sunt și câțiva elevi care se gândesc la viitor. Cosmin Ciobotaru a promovat la limită și e decis să continue studiile: „Vreau să urmez școala sanitară“.
„Am ratat bursa în Grecia”
Pentru elevii care au dat Bac-ul la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, contează mai mult ca pe tabelul cu rezultate, la final, să scrie „reușit”, decât notele în sine. Ieri, la prânz, după afișarea listelor, dezastrul putea fi lesne observat după cât de răzleți erau „reușiții” printre „respinșii” sau „neprezentații” pe linie. Din cei 245 de candidați, doar 21 se pot mândri cu medii de trecere. Note bune înseamnă undeva la 6-7, iar mulți nu s-au aflat pentru prima data în fața colii de examen. „Acum se vede cine s-a pregătit”, sunt categorice două profesoare, în timp ce-și caută elevii pe liste. Pe Răzvan Stoian, posesorul unui 5.93, îl mai despărțeau doar 7 sutimi de victorie. Este a treia oară când dă Bac-ul, iar matematica i-a pus probleme, chiar dacă subiectele au fost mai ușoare decât anul trecut. „La o primă vedere, am zis că fac peste 7. Dar, când intrai în ele și începeai să le rezolvi, nu ți se mai păreau la fel”. Copil de doctori, între timp, s-a înscris la o școală de asistenți, însă din cauză că nu a luat Bacul, a ratat șansa de a merge la o bursă în Grecia. Ultima speranță va fi contestația, mai ales că ar avea nevoie de o mărire cu doar 20 de sutimi, ca să i se schimbe nota: „Trebuie să duc diploma până în toamnă”.
Băiat de nota 4
Robert Gruescu a avut ghinion din prima încercare, obținând note în jur de 4 la toate materiile. Cea mai mică a fost la română - 3.70. Ca o coincidență, mama e corector-șef la un ziar. Dă vina pe sistem. „Părinții n-au fost foarte bucuroși, dar până la urmă m-au susținut”, e resemnat tânărul, care va face și o contestație, doar pentru că „nu am ce pierde”.
100.000 de elevi lipsă
Deși numărul celor promovați este ceva mai mare decât anul trecut, cifrele ascund o capcană, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. „Înțeleg că 59% dintre elevi au promovat. Asta înseamnă un număr de 86.000 de elevi, puțin mai mic decât cel din anii trecuți. În tranșa de vârstă care dă bacalaureatul avem însă aproximativ 230.000 de copii. Asta înseamnă că, de fapt, 37% au obținut bacalaureatul. Problema nu e că au luat 90.000 Bac-ul, oricum diploma e un pașaport către facultate, problema e unde sunt restul de 100.000, pentru că nu au beneficiat de învățământ profesional”. În acest an, numărul celor înscriși la bacalaureat a fost cel mai mic din ultimii ani.