“Principiul chinezesc” al alimentelor este acela potrivit căruia un preparat nu trebuie să se adreseze doar gustului, ci şi simţului vizual şi, mai ales, nu hrana nu trebuie să exceleze cantitativ, porţiile mici, numai bune “de prins” cu beţişoarele fiind secretul în ceea ce priveşte mâncatul sănătos.
Medicina chineză şi-a pus amprenta asupra artei culinare, impunând câteva elemente de bază.
Cei care stau la masă servesc din fiecare fel, gustând, încet, din tot ce se află pe masă. Cine vrea să mânânce astfel trebuie să micşoreze porţiile şi să nu nu se grăbească! Rezultatul? Specialiştii explică procesul încetinit de ingerare a mâncării prin posibilitatea creierului de a realiza că stomacul este plin: “dacă mănâncăm cantităţi mai mici la fiecare masă, vom ajunge în scurt timp să scăpăm de kilogramele în plus, dar şi să avem o viaţă sănătoasă, fără excese. Nu trebuie să micşorăm toate porţiile, ci doar pe cele care conţin calorii foarte multe. Aşa mănâncă chinezii, japonezii, asiaticii în general”.
Uşor de prelucrat
Se spune că filosoful chinez Confucius este cel care i-a…învăţat pe chinezi să mănânce cu beţisoarele, sfătuindu-i să renunte la cuţit şi furculiţă, asociate cu violenţa: "Orice bărbat onorabil nu se va implica în ucideri şi în bucătărie. Şi nu va permite să fie un cuţit pe masa sa!". Beţişoarele sunt fabricate din diverse materiale, cel mai popular fiind bambusul, un lemn ieftin, uşor de prelucrat, rezistent la căldură şi fără miros şi gust perceptibile. Se mai fabrică însă şi beţişoare din cedru, santal, tek, pin, os sau plastic.
Se spune însă că din fericire, în felurile de mâncare asiatice nu pot fi întâlnite bucăți mai mari decât se pot introduce odată în gură! În culturile culinare asiatice, alimentele sunt în general tăiate la dimensiuni mici. De exemplu, orezul, care este dificil de mânuit cu beţişoarele, este de obicei gătit în aşa fel încât să se aglomereze în mici „ciorchini” uşor de apucat.
Tot specialiştii sunt cei care spun că inventarea beţişoarelor folosite pentru servirea mesei reliefează isteţimea strămoşilor chinezi.