Condamnat în România, pus în libertate în Grecia, fostul primar general Sorin Oprescu are mai multe procese pe rol. Pe de-o parte este vorba despre contestațiile la executarea pedepsei, iar pe de altă parte de solicitarea privind ridicarea sechestrului pe bunurile pe care le deține. O altă acțiune a fost deschisă de Spitalul Universitar care cere clarificarea situației sale profesionale. Postul pe care îl ocupa Oprescu, la conducerea unei secții medicale, a fost blocat, tot printr-o decizie judecătorească, înainte ca acesta să plece din țară.
Sorin Oprescu a fost lăsat în libertate de Curtea de Apel din Atena, care a respins cererea de extrădare formulată de statul român. Judecătorii greci au decis acest lucru considerând că fostul primar general nu poate fi tratat în sistemul penitenciar românesc de bolile de care suferă. Deși liber în Grecia, Sorin Oprescu a lăsat în țară mai multe procese, aflate pe rolul diferitelor instanțe de judecată.
Majoritatea acestora au legătură cu situația sa penală, însă unul dintre dosare este legat de postul pe care l-a ocupat în Spitalul Universitare de Urgență București, de șef al secției de Chirurgie. Conducerea spitalului nu poate numi un șef la această secție deoarece poziția a fost blocată, tot în justiție, de Sorin Oprescu, înainte să plece din țară.
Avocații lui Sorin Oprescu au contestat pedeapsa la zece ani și opt luni de închisoare cu executare pe care fostul primar general a primit-o pentru corupție. Inițial, termenul de judecată a fost fixat pentru luni, 25 iulie. A fost preschimbat, la solicitarea avocatului fostului primar, pentru 2 august când procesul se va judeca la Tribunalul București. O altă contestație la executare a fost inițiată, de avocații fostului primar, pe rolul Curții de Apel București. Aici, termenul de judecată a fost fixat pentru luna septembrie, mai exact pentru data de 23 septembrie.
Fostul primar general își vrea bunurile înapoi
Tot legat de afacerea de corupție în care a fost condamnat, Sorin Oprescu a mai deschis o acțiune în justiție. De această dată el a cerut să i se ridice sechestrul de pe bunurile pe care le deține și care au fost puse la poprire până la recuperarea prejudiciului stabilit de justiție.
Pe data de 19 iulie 2022, Sorin Oprescu a introdus o acțiune civilă la Tribunalul București prin care a solicitat ridicarea sechestrului. În acest caz, termenul de judecată nu a fost stabilit.
Acțiunea a fost inițiată după ce Curtea de Apel București a decis, pe 13 mai, ca mai multe bunuri deținute de de fostul primar să fie confiscate în vederea recuperării prejudiciului produs statului român. Printre bunurile aflate sub sechestru se numără un imobil din cartierul Primăverii, despre care judecătorii au arătat că a fost achiziționat prin intermediul Adrianei Nica, iubita doctorului.
Un alt bun aflat sub sechestru este casa din comuna Ciolpani, județul Ilfov.
De asemenea, judecătorii au pus poprire pe mai multe sume de bani, respectiv 9.500 de euro și 102.400 de lei, reprezentând șpaga pe care a primit-o Sorin Oprescu.
Încurcăturile lui Oprescu la Spitalul Universitar
O situație ciudată este la Spitalul Universitar de Urgență, unde un post de conducere a fost blocat pentru Sorin Oprescu. Acum, după ce medicul a fost condamnat definitiv și, mai mult, a fugit din țară, spitalul cere instanței să clarifice situația. Aceasta deoarece nimeni nu poate ocupa acest post, în condițiile în care este greu de crezut că Sorin Oprescu va mai reveni.
Înainte de condamnarea definitivă, Oprescu fusese numit temporar la șefia secției, după care numirea i-a fost revocată. El a contestat în instanță decizia conducerii și a câștigat. După condamnarea sa definitivă și fuga din țară, postul a rămas blocat, iar acum spitalul cere clarificări.
Procesul a fost deschis, inițial, la Judecătoria Sectorului 5, însă a fost mutat la Tribunalul București.
Condamnarea lui Sorin Oprescu
Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond, când a primit 5 ani și 4 luni de închisoare. El a reușit să fugă din țară, înainte de pronunțare și s-a refugiat în Grecia. Aici, judecătorii au decis ca fost primar să fie pus în libertate, iar cererea de extrădare a statului român să fie respinsă.
Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane pentru o serie de acuzații de corupție. Potrivit DNA, fostul primar a condus un grup infracțional organizat care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de dare și luare de mită.
Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani 25.000 de euro de la un subalternsău Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupție, după cum relatează ziare.com.