Extinderea UE în Balcani. Pilonii pe care se bazează politica externă a președintelui

Extinderea UE în Balcani. Pilonii pe care se bazează politica externă a președintelui

România susține procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcani și va sprijini decizia de inițiere a negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania, cele două state candidate. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, pe care a avut-o la Palatul Cotroceni.

„România va sprijini în continuare politica de extindere a Uniunii, îndeosebi pentru deschiderea cât mai curând posibil a negocierilor de aderare cu cele două state candidate: Macedonia de Nord și Albania. Discuția despre eficientizare a metodologiei de extindere nu trebuie niciun caz să blocheze sau să întârzie acest proces”, a afirmat președintele României.

El le-a mulţumit ambasadorilor străini pentru colaborare şi şi-a exprimat încrederea că relațiile cu statele pe care le reprezită se vor consolida în mandatul său. Klaus Iohannis a făcut un bilanț al anului 2019, punctând cele mai importante momente ale acestuia

„Pe lângă cele două momente istorice (...), Summitul de la Sibiu şi vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, aş aminti recenta aniversare a 30 de ani de la Revoluţia prin care poporul român şi-a redobândit libertatea, dar şi referendumul pentru Justiţie, pe care l-am convocat şi care a fost câştigat de societatea românească, pe deplin matură în apărarea valorilor statului de drept, precum şi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Acestora li se adaugă prima preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, exercitată cu succes şi cu rezultate importante, care a adus României un capital de imagine consolidat, inclusiv prin Declaraţia de la Sibiu, care a pus bazele Agendei Strategice a Uniunii pentru următorii 5 ani. De asemenea, anul 2019 a adus României un Guvern care rezonează cu preşedintele în toate dimensiunile guvernării, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă”, a spus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful statului a mai precizat că politica externă a României se va baza, și în acest an, pe întârirea relațiilor cu NATO, SUA și, în special, cu Uniunea Europeană.

„Vom acționa pentru a avea o Uniune mai puternică, mai unită mai competitivă și mai incluzivă, mai sigură și pe înțelesul tuturor cetățenilor săi. Acestea au fost, de altfel, și mesajele principale ale Declarației de la Sibiu. De aceea ne propunem să ne implicăm activ în conferința privind viitorul Europei. Avem nevoie de o abordare comună pe toate temele majore la nivel european, cum ar fi: combaterea schimbărilor climatice, agenda digitală, creșterea economică sau aprofundarea pieței interne, migrația și azilul, agrearea unui buget ambițios al Uniunii, politica de extindere promovarea valorilor europene și consolidarea acțiunii externe a Uniunii Europene”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele este de părere că puterea Uniunii Europene trebuie să crească astfel încât să devină capabilă să reducă discrepanțele existente în cadrul ei şi să răspundă noilor provocări.