Summit-ul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care s-a încheiat ieri în Lituania, a evidențiat dimensiunea greșelii comise de președintele rus, Vladimir Putin, când a decis să invadeze Ucraina, în februarie 2022, scrie oglobo.globo.com.
Oficializarea intrării Suediei în alianța militară al Occidentului, pe urmele Finlandei, a marcat sfârșitul a două secole de neutralitate. În afara radarului înainte de izbucnirea războiului în Europa, noua extindere geografică a NATO este acum o realitate – și un motiv de mare îngrijorare pentru Putin.
Înainte de încheierea întâlnirii, liderii celor 31 de țări membre și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul conform căruia Ucraina va deveni parte a grupului. În timp ce comunicatul a zădărnicit intențiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a se stabili un calendar pentru o invitație de aderare, NATO a arătat clar că Ucraina este mai aproape de aderare astăzi decât era acum un an și jumătate. "Ucraina a devenit din ce în ce mai integrată din punct de vedere operațional și politic cu alianța și a făcut progrese substanțiale pe calea reformei", se arată în textul documentului.
În mare măsură, Putin culege exact ceea ce dorea să evite. Liderul rus, care reanexase deja Peninsula Crimeea în 2014 – cedată Ucrainei în 1954, încă în epoca Uniunii Sovietice –, a început invazia cu trupele și tancurile sale în momentul în care ucrainenii se apropiau de Uniunea Europeană (UE). Așteptarea unei victorii rapide nu s-a concretizat, războiul a ajuns să întărească relațiile Ucrainei cu Occidentul și să consolideze NATO.
Aderarea Suediei la NATO
Finlandezii au intrat în alianța militară încă din luna mai a anului trecut. La acea vreme, Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a apreciat că aderarea finlandeză era o "înrăutățire a situației". Săptămâna aceasta, același Peskov a afirmat că intrarea Suediei va avea "consecințe negative".
Aderarea Suediei a durat mai mult din cauza restricțiilor impuse de Turcia lui Recep Erdoğan. Turcia se plângea de mult timp că țara găzduia militanți separatiști, în special cei afiliați Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerați teroriști de către Turcia, Statele Unite și UE. Stockholmul, potrivit turcilor, acordase azil unor participanți la lovitura de stat eșuată împotriva lui Erdoğan din 2016. Pentru a depăși opoziția, suedezii au întreprins reforme legislative și au adoptat o lege care incriminează participarea la orice grupare teroristă.
Luni, NATO a mai spus că Suedia s-a angajat să adopte măsuri viitoare împotriva organizațiilor kurde de pe teritoriul său și, de asemenea, că alianța militară însăși a fost de acord să creeze funcția de Coordonator Special pentru Combaterea Terorismului, ca răspuns la îngrijorările Turciei. În aceeași zi, Erdoğan a pus capăt vetoului legat de intrarea Suediei în NATO.
(Traducerea- Rador)