Economia germană s-ar putea îndrepta spre un dezastru, a avertizat recent Camera de Industrie și Comerț din Germania (DIHK), care se așteaptă ca exporturile să se micșoreze anul viitor pentru prima dată de la criza financiară globală de acum un deceniu.
Principalele amenințări la adresa economiei germane sunt disputele comerciale și incertitudinea legată de părăsirea de către Marea Britanie a Uniunii Europene, notează Euronews. „Pentru economia noastră, cu nucleul său industrial puternic, aceasta este o provocare uriașă”, a declarat președintele DIHK, Eric Schweitzer, care a prezentat un sondaj în care au fost intervievați peste 28.000 de manageri ai unor companii germane. Rezultatele acestei cercetări sunt îngrijorătoare. Perspectivele economice, așa cum le văd managerii germani, sunt mai pesimiste decât ale Guvernului federal. În 2019, creșterea anuală a exporturilor germane va scădea la 0,30% , de la 2,1% în 2018. Pentru 2020, exporturile vor scădea, însă, cu 0,50%.
„De la criza financiară din 2008/2009, Camera de Industrie și Comerț din Germania (DIHK) nu a mai primit astfel de răspunsuri pesimiste de la companii”, a spus Schweitzer, care a subliniat că rata medie de creștere a exporturilor din Germania a fost de obicei de aproximativ 5,5%. DIHK și-a redus prognoza PIB pentru anul 2019 la 0,40% de la 0,60% anterior. Se estimează și o creștere a PIBului cu 0,50% pentru 2020, dar cifrele vor fi probabil revizuite în lunile următoare. Și alți oameni de afaceri germani sunt de aceeași părere. Joerg Buck, CEO și președinte al Camerei de Comerț germano-italiene, a declarat: „Studiul Camerei de Industrie și Comerț din Germania (DIHK) arată o scădere semnificativă a așteptărilor comerciale. Nu numai industria orientată către export este afectată, dar de asemenea, comercianții și furnizorii de servicii sunt îngrijorați”.
Săptămâna trecută, Deutsche Bundesbank a declarat că economia germană ar fi putut intra într-o recesiune tehnică în septembrie. Specialiștii estimează că oricât ar încearca Bundesbank și BCE să stimuleze economia Germaniei prin politici monetare, situația este prea gravă pentru a fi rezolvată în acest fel, iar economia germană e în pericol să încetinească până la nivelurile de criză, anul viitor. Foarte grav este că, încet-încet, incertitudinile economice se simt și în politică. Scrutinul din Thuringia, unde Uniunea Creștin Democrată a cancelarului Angela Merkel a obținut doar locul trei după ex-comuniștii Die Linke și naționaliștii AfD, nu este un accident. Potrivit politico.eu, nici la nivel național lucrurile nu stau prea bine.
Uniunea Creștin Democrată păstrează, e drept, prima poziție cu 28% din intenția de vot, urmată, însă, de ecologiști cu un neverosimil 22%, pe locul trei aflându-se, la egalitate, naționaliștii din AfD și social democrații, partenerii de coaliție ai CDU. De la această coaliție pleacă și amenințarea că Angela Merkel nu va putea să-și ducă mandatul la bun sfârșit. SPD e în cădere liberă, o dovadă clară că electoratul tradițional al stângii nu apreciază deloc guvernarea alături de CDU. Ca urmare, ieșirea social-democraților din coaliție e un scenariu de luat în seamă. Iată ce notează politico.eu: „SPD se confruntă cu propriile probleme interne. În funcție de cine câștigă următoarea cursă pentru conducerea partidului, există posibilitatea de a decide până la sfârșitul anului să părăsească coaliția. Acest lucru ar putea determina CDU să încerce un guvern minoritar până la sfârșitul legislaturii din 2021, fie cu Merkel, fie fără ea. Convocarea de alegeri este o altă posibilitate”.
Numai că, în eventualitatea unor anticipate, CDU va trebui probabil să guverneze alături de khmerii verzi, ale căror planuri de luptă împotriva schimbărilor climatice ar ruina și o economie în plină expansiune.