Valoarea exporturilor româneşti a depăşit, în acest an, cu 2 miliarde euro valoarea înregistrată în 2008, înaintea crizei, topul primilor trei exportatori fiind ocupat de Dacia Piteşti, Nokia România şi Rompetrol Rafinare.
În ceea ce priveşte anul viitor, dacă pe plan extern nu vor intervene fenomene neprevăzute, iar cursul de schimb se va menţine într-un palier de stabilitate, "România va avea şansa unui nou record post-decembrist în materie de export, ajungând la circa 40 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decât primul record dobândit în 2000", a arătat, într-un comunicat, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Imporatorilor din România (ANEIR).
Potrivit ANEIR, reuşita exportatorilor din acest an s-a bazat, în principal, pe stabilitatea cursului de schimb, care a oferit siguranţă planurilor de afaceri şi o competitivitate a mărfurilor destinate pieţelor externe.
"După un recul dramatic de circa 5 miliarde euro, exportatorii au reuşit nu numai să recupereze integral pierderile din perioada de criză, dar să aducă un plus de încasări de 2 miliarde de euro faţă de realizările din 2008, cu peste 25% mai mult decât în anul 2009", precizează sursa citată. Schimbări în structura de export Pe de altă parte, din cele aproape 25.000 de firme exportatoare, câte înregistra România înainte de criză, circa 10.000 au fost eliminate de pe piaţa externă sau au intrat în faliment.
De asemenea, criza a produs răsturnări semnificative în structura de export a României. Astfel, unele ramuri s-au prăbuşit - industria cimentului, a petrolului, metalurgia, materialele de construcţii etc. -, iar altele au marcat creşteri explozive - produsele farmaceutice, articolele de menaj, chimie, tricotaje, reparaţii avioane.
Primii 100 de exportatori au realizat împreună peste 50% din încasările valutare.