S-a demarat un nou proiect pentru a investiga originea extraterestră unor noi explozii puternice de unde radio. Locul de proveniență al acestora este singurul descoperit până acum care produce astfel de izbucniri.
Exploziile radio rapide (FRB) sunt pulsații intense de unde radio care durează doar câteva milisecunde, dar pot emite mai multă energie în acest interval decât o face Soarele în câteva ore sau chiar săptămâni, se arată în studiul citat de site-ul de specialitate Space.com.
FRB-urile ar putea proveni dintr-un miez stelar foarte dens, cunoscut drept stea neutronică, care se află în prezența unui câmp magnetic puternic, așa cum este cel produs de o gaură neagră masivă.
Originea acestora rămâne totuși un mister pentru oamenii de știință. Durata lor extrem de redusă face dificilă identificarea sursei lor exacte. Cercetările anterioare indicau faptul că evenimente cataclismice, precum evaporarea găurilor negre sau ciocnirea dintre stelele neutronice, ar putea da naștere unor astfel de explozii de unde radio.
Acest tip de explozii au fost observate de oamenii de știință pentru prima dată în anul 2007, dar, deși au fost înregistrate doar de 20 de ori, se estimează că s-ar putea petrece de până la 10.000 de ori pe zi pe întregul cer.
La sfârșitul anului 2016, un FRB a explodat de mai multe ori, făcându-i pe oamenii de știință să reconsidere teoriile anterioare despre originea lor.