Explozia devastatoare de la Beirut se putea repeta în România. Cât de inconștient este acest patron?

Pericol major descoperit de polițiști într-o localitate din județul Galați.

35.000 de kilograme de azotat de amoniu, substanța care a determinat explozia de săptămâna trecută, din Beirut, au fost găsite, depozitate în condiții improprii de către polițiștii de la Serviciul de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

Susbtanțele au fost descoperite în localitatea Vlădeni din județul Galați. Cu o inconștiență incredibilă, sacii de azotat de amoniu au fost depozitați în soare, existând riscul să explodeze în orice moment din cauza supraîncălzirii.

Administratorul societăţii este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de produse şi substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, scrie monitoruldegalati.ro.

În timpul acțiunii, polițiștii au descoperit, de asemenea,  î cantitatea de 2 kg de insecticid, produs clasificat ”foarte toxic”, deţinută ilegal şi 73 l produse de protecţia plantelor, expirate, faţă de care administratorul societăţii nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată.

Situația descoperită de oamenii legii  este cu atât mai revoltătoare, cu cât, în urmă cu numai o săptămână, o explozie de proporții a distrus o parte a orașului Beirut, din Liban.

Cauza exploziei au fost cele peste 3000 de tone de azotat de amoniu, depozitate într-o navă din portul Beirut. În urma dezastrului, peste 170 de oameni au murit, iar peste 6000 au fost răniți.

Nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu), substanţa care a produs explozia uriaşă din Beirut, este un îngrăşământ chimic, dar şi o subtanţă componentă a explozibililor. Se obţine prin reacţia de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrăşămintele naturale azotate, deoarece este o sursă excelentă de azot pentru plante. Este, de asemenea, o componentă a unor explozivi ca faimosul TNT, dar şi ANFO, nitrat de glicerină, TORPEX etc. Azotatul de amoniu poate exploda dacă se supraîncălzeşte, de aceea este şi folosit la producerea substanţelor explozibile - iar ca îngrăşământ, e utilizat numai sub formă de amestec cu alte substanţe, notează monitoruldegalati.ro.