Expiră certificatul verde! Rafila, anunț de ultimă oră: Nu va mai fi valabil

sursa: Arhiva EVZ

De la 1 februarie 2022 ar urma să expire certificatele digitale, pentru românii care nu s-au vaccinat cu doza booster și care vor să călătorească în afara țării.

Alexandru Rafila a vorbit despre situația a milioane de români care nu apar în evidentețele medicale că au făcut a treia doză de vaccin, cunoscută sub numele de doza ”booster”.

Dacă au trecut mai mult de nouă luni de la efectuarea celei de a doua doze de vaccin anti Covid-19, românii trebuie să știe că certificatul digital nu va mai fi valabil.

„Cine s-a vaccinat în august, de exemplu, nu trebuie să-şi facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză. Certificatul de călătorie e valabil după încheierea schemei de vaccinare de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit valabilitatea acestuia”, a adăugat el. Este vorba de o directivă europeană, a explicat Rafila.

În prezent, în România nu se aplică această măsură și asta pentru că cei de la CNSU nu au decis acest fapt. Este bine de știut că certificatul digital este cerut doar pentru călătoriile în țările din Uniunea Europeană.

Campania de vaccinare s-a blocat

Ministrul Sănătății a vorbi și despre campania de vaccinare care s-a blocat, după ce românii nu au mai mers să se vaccineze. Rafila vorbește despre o revitalizare a acestei campanii, care pe viitor va putea duce la o reducere a numărului de cazuri grave.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila.

În prezent, statistica arată faptul că 5,26 de milioane au două doze de vaccin efectuate. Dintre acest procent, doar 42,85% au făcut a treia doză.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că aşa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini creşte, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că aşa este şi mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută şi atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic”, a mai spus Rafila.