FMI a avertizat că Europa se poate confrunta cu un val de falimente și pierderi de locuri de muncă

Sursa foto: EVZ

Experții Fondului Monetar Internațional susțin că guvernele europene trebuie să ajute companiile să-și consolideze capitalul propriu. În caz contrar experții cred că Europa se va confrunta cu un val de falimente și cu pierderea a cincisprezece milioane locuri de muncă.

Guvernele europene trebuie să ajute companiile să îşi consolideze capitalul propriu, în caz contrar se vor confrunta cu un val de falimente şi pierderea a 15 milioane de locuri de muncă, arată o analiză realizată de experţii Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres .

Intervenția autorităților a salvat 30 milioane de locuri de muncă, estimează experții FMI

Instituţia financiară internaţională estimează că injecţiile de lichidităţi publice efectuate în perioada pandemiei au salvat 30 de milioane de locuri de muncă. Cu toate acestea, ponderea companiilor insolvente a continuat să crească, iar firmele mici au fost afectate în mod deosebit. Pentru a scoate firmele europene din zona de pericol, FMI susţine că este nevoie de o combinaţie de sprijin public şi privat echivalent cu 2% până la 3% din Produsul Intern Brut, mai precizează sursa citată.

"Firmele sănătoase vor împiedica reapariţia unei 'legături fatale' (doom loop), un cerc vicios între economiile reale şi sectoarele financiare din Europa. Şi, mai important, firmele sănătoase vor crea mai multe joburi", susţin Laura Papi și Alfred Kammer, responsabilii ai Departamentului european al FMI, într-o postare pe blog.

Fără o intervenție fermă, Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu un val de falimente și cu pierderea a 15 milioane de locuri de muncă

Economiștii mai susțin că pentru a evita capcane precum risipirea banilor publici în încercarea de a salva firme care nu sunt viabile sau permiţând proasta gestiune a firmelor care obţin sprijin public, ar trebui să fie implicate şi băncile, astfel încât sectorul privat să aibă un interes direct. În acest sens, economiştii FMI dau drept exemplu programul de împrumuturi participative.

Programul urmează să fie lansat în Franţa în zilele următoare. Au mai fost evidențiate injecţiile de capital privat cu o contribuţie guvernamentală pentru micile firme din Italia ori mecanismul irlandez de a evalua viabilitatea cu ajutorul unor evaluări ale pieţei.

Preocupările și observațiile experților FMI sunt în măsură să îngrijoreze fiecare stat membru al Uniunii Europene. Deși un exemplu social și economic de succes, Europa în ansamblul său ar putea întâmpina serioase probleme dacă actuala criză pandemică continuă.