Expert mondial în sănătate: „Nu pariați pe un vaccin care ne protejează”

David Nabarro, profesor de sănătate globală la Imperial College, Londra, ne avertizează că „poate trebuie să ne adaptăm” la virus și că umanitatea va trebui să trăiască cu amenințarea coronavirusului „pentru viitorul previzibil”.

Nu există nicio garanție că un vaccin poate fi dezvoltat cu succes, a atenționat David Nabarro, unul dintre cei mai importanți experți epidemiologi din lume, trimis al Organizației Mondiale a Sănătății pe Covid-19.

Numărul deceselor spitalicești din cauza virusului, în Marea Britanie, a trecut de 15.000. Alte 888 de persoane au fost raportate, sâmbătă, că și-au pierdut viața - o cifră descrisă de secretarul comunităților Robert Jenrick drept „extrem de îngrijorătoare” - în timp ce numărul total care a fost infectat a crescut cu 5.525 la 114.217.

Ultimele cifre, care nu includ morții în casele de bătrâni și din comunitate, pun presiuni suplimentare asupra guvernului, pe fondul furiei în rândul angajaților și sindicatelor din Sistemul Național de Sănătate (NHS) din cauza lipsei echipamentelor de protecție pentru personalul spitalelor și al centrelor de îngrijire din prima linie, arată theguardian.com.

La sfârșitul lunii martie, consilierii guvernamentali în domeniul sănătății au declarat că, dacă decesele din Marea Britanie din cauza coronavirusului ar putea fi menținute sub 20.000 până la sfârșitul pandemiei, acesta ar fi un „rezultat bun” pentru țară.

Dar, cu aproximativ 6.000 de oameni care au murit deja de Covid 19 în casele de îngrijire - o cifră care nu este inclusă în cadrul oficial al zilei de sâmbătă - probabil că cifra de 20.000 a fost deja depășită.

Într-un interviu pentru The Observer, Nabarro a spus că publicul nu ar trebui să se bazeze pe faptul că un vaccin va fi cu siguranță dezvoltat în curând  și că va trebui să se adapteze amenințării în curs.

„Nu poți realiza neapărat un vaccin sigur și eficient împotriva fiecărui virus. Unii viruși sunt foarte, foarte dificili atunci când vine vorba de dezvoltarea vaccinurilor așa că, pentru viitorul previzibil, va trebui să găsim modalități de a ne duce viața cu acest virus ca o amenințare constantă.

Asta înseamnă izolarea celor care prezintă semne ale bolii și, de asemenea, contactele acestora. Persoanele în vârstă vor trebui să fie protejate. În plus, va trebui să fie asigurată capacitatea spitalelor pentru tratarea cazurilor. Acesta va fi noul normal pentru noi toți ”.

Comentariile au venit în condițiile în care fostul secretar al Sănătății din Marea Britanie, Jeremy Hunt, a declarat că singura cale de urmat este ca națiunile să sprijine un nou sistem de sănătate global, care ar însemna o cooperare internațională accentuată între guverne, în problemele de sănătate.

De asemenea, ar fi necesar ca țările mai bogate să facă mai mult pentru a sprijini sistemele de sănătate din cele mai sărace țări ale lumii.

"Cred că securitatea globală a sănătății va fi pe această listă mică, dar critică, de subiecte precum schimbările climatice pe care le putem rezolva doar în parteneriat cu alte țări", a declarat Hunt pentru The Observer.

Într-o critică clară a președintelui american Donald Trump, care a anunțat săptămâna trecută că va tăia finanțare Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hunt a adăugat: „Cu siguranță, lecția de coronavirus este că leacul nu ucide… Cu siguranță nu înseamnă să le tăiem finanțarea ( la OMS).