O grupare religioasă creştină, cu doctrină anabaptistă, caracterizată mai ales prin felul de trăi simplu şi rezistenţa pe care o opune în faţa adoptării obiceiurilor şi utilităţilor moderne.
În lume există aproximativ 300.000 de persoane aparţinând acestei grupări, cea mai mare parte trăind în 22 localităţi din SUA şi Ontario, Canada. Populaţia Amish îşi are originea în emigranţii elveţieni de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară şi duc o viaţă izolată de lumea modernă.
O necesitate
Iată însă că, această comunitate Amish, cunoscută pentru stilul de viaţă arhaic şi refuzul tehnologiilor moderne trece prin schimbări radicale. Noah Hershberger, un tânăr care a abandonat comunitatea, a mărturisit nu demult presei că „adolescenţii din comunitate experimentează mai nou petrecerile, drogurile, alcoolul şi reţelele sociale”. Hershberger a mai adăugat că este sigur că adolescenţii vizionează pornografie pe internet şi de multe ori creează profile false pe site-uri de întâlniri şi pe Facebook. Analiştii spun că “saltul adolescenţilor, aparţinând acestui cult religios, de la viaţa rămasă suspendată în timpuri de demult la reţelele sociale este ca pasul primului om pe Lună”.
„Reţelele sociale au devenit o necesitate pentru mii de adolescenţi ai acestui cult religios”, precizează El Mundo. Nu se cunoaşte numărul tinerilor Amish înregistraţi pe Facebook, dar unii lideri ai bisericii au început deja să ţină predici împotriva reţelei sociale.