EXPERIMENT EVZ! Cum îţi „tratează” farmacistul gripa: La cinci farmacii am primit cinci reţete diferite!

Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri ale românilor, atunci când sunt răciţi, este să meargă imediat la... farmacie, în speranţa că acolo îşi găsesc leacurile potrivite pentru simptomele lor. Ei bine, ne aflăm în plin sezon al gripei, iar fiecare farmacie are tratamentul ei pentru această afecţiune.

Un simplu experiment facut de noi dovedeste faptul ca atunci când ai gripa, farmacistii se întrec în oferte, care mai de care mai...diferite, situaţie căreia i se potriveşte perfect celebra expresie românească „câte bordeie, atâtea obiceie”.

Deşi ne-am plâns de faptul că avem febră şi tuşim, nicio farmacistă „consultată” nu ne-a trimis la medicul de familie

Noi am luat la rând mai multe farmacii cunoscute din Bucuresti, unde am intrat ca având „simptomele gripei”, respectiv dureri de cap, ochi în fundul capului, febra, dureri musculare si în piept precum si tuse severa. În ciuda faptului ca „prezentam” simptomele clasice ale gripei sezoniere, printre care febra si tusea severa, nicio farmacistă „consultată” de noi nu ne-a îndrumat către medicul de familie, aşa cum era firesc.

Am simţit că ne trebuie şi Aspacardin

Prima farmacie în care am intrat a fost Sensiblu. Aici ni s-au prescris doua medicamente, ce-i drept, ambele pentru gripa, precum si vitamina C. Dupa ce ni s-a comunicat pre-ţul, am simit nevoia sa cerem si o tableta de... Aspacardin. Totul facea 58 de lei! Am renunat, pe motiv ca ne-am uitat banii acasa si am plecat mai departe.

Ne-am oprit la Help Net. Aici, coada mare. Nu suntem singurii gripai. O tânara din faa noastra primeste Tantum Verde si Fluimucil cu Dexametazona pentru aerosol, totul de pe o reeta de la medic. Ne vine rândul si... surpriza. Ni se recomandă Stodal, un sirop pe bază de plante precum şi Coldrex. Siropul, împreună cu „necesarul” de pliculeţe de Coldrex ne costă 52 de lei. Ne prefacem ca avem nevoie de ceva mai mult timp de gândire si iesim din farmacie.

Siropul din plante, „medicamentul minune”

Lipit de Help Net, în Piaţa Gorjului de Capitala, se gaseste Catena, farmacia care se lauda mereu cu cele mai bune preuri si care are grija de inimile noastre. Ce-i drept, aici n-au încercat sa ne ia pielea de pe noi, ca la cele doua farmacii de mai sus, si ni s-a prescris Nurofen de raceala si gripa, precum si Herbion, un sirop tot pe baza de plante, al carui pre, asa cum ne-a spus farmacista, avea o reducere de aproape 30 la suta. În total, 24 de lei.

Mergem mai departe, în aceeasi zona a Bucurestiului. La fel ca în majoritatea cartierelor bucurestene, în Militari se gasesc farmacii la fiecare pas. Pe un kilometru de bulevard, pe ambele sensuri, se pot găsi lejer peste zece astfel de magazine cu medicamente. Între o banca si o sala de jocuri, o întâlnim pe „Diana”. Farmacia Diana. În doi timpi si trei miscari, farmacista are deja medicamentele noastre pe tejghea.

Parcă ştia „dinainte” ce ne trebuie

Ni le-a dat atât de repede de parca stia dinainte ce problema avem. Ne-a dat Ibusinus (n.r. – un fel de Nurofen) go Hot la un pre de 23 de lei. Nu este foarte scump, faa de tratamentele primite din partea celorlali farmacisti, însa, suntem de-a dreptul bulversaţi.

Am fost curiosi sa vedem ce „oferte” are si Dona, care se gaseste la o aruncatura de ba de Help Net, tot în Militari. Aici, farmacistul este foarte generos si insista sa ne faca un card de fidelitate. Cu greu scapam de completarea unui formular stufos si primim „cu bucurie” tratamentul. Ni se recomandă Daleron, adică un medicament pe bază de paracetamol, dar care conţine şi clorhidrat de pseudoefedirnă. Mai primim şi Nurofen, care conţine, printre altele, tot pseudoefedrină...

Deja este a cincea farmacie din care iesim, iar tratamentele sunt diferite. În mod normal, o persoana care prezinta aceste simptome nu sta sa ia farmaciile la rând, neavând puterea sa faca acest periplu, si se mulumeste cu tratamentul primit de la o singura farmacista. Daca i se potriveste tratamentul, doar Dumnezeu stie. Sau medicul de familie.

„Pe lângă gripă, în prezent umbă 300 de viruşi care dau rinofaringite”

Potrivit prof.dr. Adrian Streinu Cercel, seful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Bals” din Bucuresti, în aceasta perioada suntem în plin sezon de gripa, care poate dura pâna la jumatatea lunii martie. Specialistul spune că femeile însărcinate şi persoanele obeze trebuie să se vaccineze împotriva gripei, reacţiile bolii asupra acestor categorii fiind destul de severe.

FOTO: Prof.dr. Adrian Streinu Cercel

Bolnavii cronci trebuie să se vaccineze împotriva gripei

,,Pe lânga aceste persoane, trebuie sa se vaccineze si acele categorii clasice, cu risc mare de complicaii, cum sunt batrânii, bolnavii cronici sau cei care sufera de cancer. Nu este de joaca cu gripa la aceste persoane, simptomele bolii putând fi extrem de grave pentru unii dintre ei”, ne-a explicat profesorul Cercel.

Potrivit managerului de la „Matei Bals”, gripa sezoniera debuteaza cu dureri musculare, dureri de cap, senza- ia de ochi în fundul capului, iar dupa doua zile începe tusea seaca si uneori febra. Dr. Streinu Cercel nu recomanda sub nicio forma administrarea de medicamente dupa reeta farmacistului sau, mai rau, dupa ureche.

Boala se poate întinde chiar şi trei săptămâni

„Există medicamente care pot duce la modificarea virusului de gripă, de aceea, nimeni nu trebuie să ia medicamente decât cele pe care i le recomandă medicul lui. Eu, de exemplu, nu pot spune ce trebuie luat în cazul gripei, la modul general, pentru ca ar fi gresit. Ar da toata lumea buzna la farmacie si ar lua medicamentele despre care as vorbi eu, ceea ce ar fi o catastrofa. Fiecare pacient trebuie sa ia medicamente asa cum i se potrivesc, în funcie de simptomatologia pe care o are sau de gradul de intensitate a bolii. Efectele gripei se pot întinde la un pacient chiar si pâna la o perioada de trei saptamâni”, ne-a mai explicat Cercel.

Tratamentele, în funcţie de pacient

Pe lânga gripa, spune profesorul de la „Bals”, în prezent circula 300 de virusi, care dau toi rinofaringite. De cele mai multe ori, aceste rinofaringite, care se manifestă cu febră, tuse şi obstrucţie nazală, sunt confundate cu gripa, ceea ce reprezintă încă un motiv în plus să mergem la medic atunci când ne simţim răciţi.

„Gripa se trateaza cu antiviralele pe care ni le recomanda medicul, iar rinofaringitele pe care le putem face din cauza celor 300 de virusi se trateaza cu o alta medica- ie, tot prescrisa de medic, în funcie de starea pacientului”, ne-a mai spus Streinu Cercel.

Cazurile de îmbolnăviri, în continuă creştere

Potrivit ultimelor date ale Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, gripa evoluează cu intensitate medie în focarele din Iași, Constanța și București și sporadic în alte zone. La nivel național, numărul total (gripă, cazuri compatibile clinic cu gripa, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 106.551, cu 2,2% mai mare decât cel înregistrat în săptămâna precedentă, și cu 23,7 % mai mare decât în aceeași săptămână a sezonului precedent. În același interval (26 ianuarie – 1 februarie) s-a înregistrat la nivel național 191 de cazuri de gripă sau compatibile clinic cu gripa și 23 de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 11 mai multe decât în săptămâna precedentă și cu 13 mai multe decât aceeași perioadă a sezonului anterior. 179 de cazuri de gripă au fost confirmate în laborator, din care 84 de tip A și 93 de cazuri de tip B. Cele mai multe cazuri de gripă din cele 179 au fost confirmate în București – 55, Constanța – 41 și Iași – 33. Primul deces de gripă din acest sezon a fost confirmat în săptămâna 19 - 25 ianuarie, fiind vorba de un bărbat în vârstă de 44 ani, din județul Iași, care nu fusese vaccinat și care avea și alte boli cronice.

„Este o mare greşeală ca un bolnav să meargă la farmacie înainte să ajungă la medic”

Medicii de familie întâlnesc destul de des probleme la pacienii care aleg sa se trateze direct la farmacie, sau chiar decid singuri ce medicamente sa ia atunci când au gripa.

„Dacă vă duceaţi la o sută de farmacii, cu siguranţă primeaţi tratamente diferite la toate. Este o mare greseala ca un bolnav sa mearga la farmacie înainte sa ajunga la medic. Eu îi sfatuiesc pe cei care se confrunta cu probleme de sanatate sa consulte mai întâi medicul de familie. Dacă simptomele bolii sunt severe, trebuie chemată salvarea. Asa trebuie procedat, nu sa se mearga direct la farmacist”, ne-a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societaii Naionale de Medicina Familiei.

Medicamentele luate „după ureche” fac rău

Potrivit specialistei, medicamentele pe care ni le recomanda farmacistii sunt toate pentru raceli si gripe, însa, unele dintre aceste leacuri ne pot face rau daca nu discutam înainte si cu medicul de familie. „Exista medicamente care dau arsuri, sau ne pot afecta inima. De exemplu, Nurofenul nu este indicat celor care au ulcer, de aceea este firesc ca bolnavul sa primeasca o reeta de la medicul lui, care îi cunoaste toate problemele. Multe medicamente conin paracetamol, iar intoxicaia cu aceasta substana poate fi una foarte grava. Nu toţi farmaciştii îi întreabă pe pacienţi ce probleme au sau dacă suferă şi de alergii”, mai spune medicul Sandra Alexiu.

FOTO : Sandra Alexiu