Experiment: efectele roşiilor asupra creierului. Testele au fost efectuate pe un grup de călugăriţe bătrâne

David Snowdon, de la Centrul Sanders-Brown al University of Kentucky, spune că "este greu de crezut că roşiile pe care le mâncaţi pe parcursul vieţii influenţează vitalitatea creierului la bătrâneţe, dar aceasta este realitatea".

Snowdon este coordonatorul unui studiu care a inclus un grup de călugăriţe batrane. Conform observaţiilor, cu cât femeile au mai mult licopen (un antioxidant puternic) în sânge, cu atât acuitatea lor mintală la bătrâneţe este mai ridicată. "Licopenul ajunge în sânge aproape într-un singur fel: mâncând roşii!", adaugă cercetătorul. Intact şi în stare bună În studiul doctorului Snowdon, întreprins asupra a 88 de femei cu vârste cuprinse între 11 şi 98 de ani, cele cu nivel scăzut al licopenului în sânge au fost cele mai puţin capabile să îşi poarte singure de grijă la bătrâneţe, fiind şi mai puţin capabile să meargă, să îşi facă baie, să se îmbrace, să se hrănească singure. "Dintre femeile care au nevoie de asistenţă, patru cincimi prezintă deficit de licopen", a spus dr. Snowdon, care consideră că antioxidantul din roşii contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, menţinându-l intact şi în stare bună de funcţionare mai mult timp. Pastă, sos, şi în bulion! "Şi pepenele, şi grepfruit-ul roz conţin cantităţi mici de licopen, dar sursa cea mai importantă este de departe constituită de roşii, mai ales prelucrate: pasta de tomate, sos de rosii şi roşii în bulion!", a mai adăugat David Snowdon. Conform şi unui studiu întreprins recent în Italia, consumând piure de tomate cu 16,5 mg de licopen zilnic, timp de 21 de zile, capacitatea antioxidantă a sângelui a crescut spectaculos, deteriorarea adusă materialului genetic (ADN) al celulelor de către radicalii liberi scăzând cu 33%.