Experiment: cum îşi văd adolescenţii oraşul

Douăzeci de adolescenţi din Timişoara au primit câte un aparat de fotografiat de unică folosinţă cu care au realizat poze inedite.

Centrul Cultural German a selectat 20 de adolescenţi: câte cinci români, sârbi, maghiari, respectiv germani de la liceele teoretice "Nikolaus Lenau", "Béla Bartok", "Dositei Obradovici" şi de la Colegiul Naţional "C.D. Loga". Fiecăruia i s-a dat câte un aparat foto de unică folosinţă şi i s-a spus să iasă în oraş, să-l descopere, să nu se teamă să fie inventivi şi să fotografieze Timişoara aşa cum o vede el.

Proiectul "Timişoara mea" a fost lansat în luna noimebrie 2010, la iniţiativa dr. Karl Ernst Friederich, fostul director al Secţiei Speciale Germane a Liceului Teoretic "Nikolaus Lenau" şi s-a încheiat joi seara, cu vernisajul unei expoziţii.

Cele mai bune 26 de fotografii, din cele peste 500 rezultate, sunt expuse, de joi seara până la finele lui martie, pe holul care duce la birourile primarului şi viceprimarilor din municipalitatea timişoreană.

Imagini "neaşteptat de bune"

Experienţă fotografică şi distracţie, plus ocazia de a cunoaşte copii de alte etnii şi, poate, orientare profesională - aşa descriu, pe scurt, copiii săptămânile petrecute cu aparatul foto în mână.

Ei au surprins Timişoara din locuri unde până acum nu au avut curajul să ajungă: de acoperişul blocurilor înalte din cartierul lor, de la nivelul asfaltului, au fotografiat detalii din Bastionul Theresia, fragmente de uşi, graffitiuri colorate, uzina de apă sau apusuri de soare într-un fundal industrial cu fum şi catedrală.

"Am fost suprinşi de numărul mare de fotografii foarte bune. Sunt imagini extrem de contemporane, foarte diferite de ceea ce acceptăm în mod obişnuit ca fotografie de peisaj", explică Andrei Jecza, curatorul expoziţiei.

"Văd Timişoara cu alţi ochi"

"Am ajuns să văd oraşul în locurile unde nu prea mergeam de obicei. M-am plimbat foarte mult prin Timişoara în aceste zile", povesteşte Branco Bojin, elev la "Obradovici".

"Am descoperit o Timişoară nouă, pe care o văd acum cu alţi ochi, după ce mam întins pe jos în Piaţa Libertăţii sau după ce am fotografiat Piaţa Unirii de la nivelul ierbii mărunte. A fost şi mai interesant să mă gândesc că nu pot şterge fotografiile prost făcute. S-ar putea ca, în viitor, acest hobby să devină carieră", spune Almira Morar, de la "Nikolaus Lenau".

"Am putut fotografia orice am vrut eu. Am putut umbla liberă prin oraş şi aşa am descoperit chestii noi: de exemplu, o piatră din Piaţa Unirii care reprezintă stema vechii cetăţi a oraşului", povesteşte Roxana Sîrbu, de la "Nikolaus Lenau".

"Am ales să fotografiez un lucru comun din oraş, dintr-un unghi mai deosebit: Catedrala Mitropolitană, pe care am surprins- o nu din faţă, cum face de obicei lumea, ci de pe un pod peste Bega. M-a inspirat proiectul acesta şi cred că pe viitor voi continua să fotografiez", a spus Radu Gherman, de la acelaşi liceu.

"Cu mica vorbesc ungureşte, cu tata româneşte, cu câinele, nemţeşte"

Scopul acestui proiect, fondat de Asociaţia MitOst, a fost de a pune în dialog patru şcoli timişorene, reprezentante pentru multietnia oraşului, având ca subiect interesele comune şi schimbul de experienţe culturale şi de a exprima acestea prin poze.

Iniţiatorul, dr. Karl Ernst Friederich, povesteşte că a ajuns să gândească proiectul în urma experienţelor unice trăite în România, unde a venit prima dată în 1996, ca profesor de matematică şi fizică. "Am întrebat o elevă în ce limbă vorbeşte acasă şi mi-a răspuns "cu mica vorbesc ungureşte, cu tata româneşte, dar cu câinele meu, nemţeşte".

Am realizat acest proiect despre cum văd copiii oraşul lor în funcţie de etniile din care fac parte, pentru a vedea dacă există moduri diferite de percepţie. Din poze se vede că aceşti copii sunt în primul rând timişoreni, se înţeleg bine, ceea ce nu putem spune că se întâmplă oriunde în lume", a explicat el.