Expansiunea Google

In ultimii sapte ani, gigantul american a cumparat 42 de companii.

Google se afla intr-un adevarat avant al achizitiilor, compania cumparand in primele sase luni ale acestui an mai multe firme decat in intregul an 2006.

Analistii estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, gigantul american va face aproximativ 22 de achizitii. In urma cu doua zile, Google a achizitionat o companie specializata in telefonia prin internet, Grand Central.

Politica de expansiune a Google a vizat de fiecare data companii aflate la inceput de drum, care veneau cu idei sau produse inovatoare.

Astfel, in 2003 a fost achizitionata Pyra Labs, creatoarea in 1999 a aplicatiei Blogger, o platforma care a reprezentat o piatra de temelie in evolutia ulterioara a jurnalelor pe internet cunoscute azi sub numele de bloguri.

In 2004 este incorporata compania Keyhole, care producea software pentru crearea de harti. Ei au fost cei care au dezvoltat programul de localizare virtuala pe glob Earth Viwer. Aceasta a devenit ulterior Google Earth.

Urmeaza achizitiile costisitoare

La inceputul lui 2006, Google a achizitionat compania Upstartle, creatoarea editorului on-line de text Writely. Tehnologia a fost folosita ulterior pentru a crea serviciul Google Docs&Spreadsheets, ce permite editarea sau modificarea de documente on-line, prin colaborare in timp real cu alti utilizatori.

Poate cea mai de rasunet achizitie a fost facuta tot in 2006. Este vorba de incorporarea site-ului de continut video YouTube, pentru 1,6 miliarde de dolari.

La sfarsitul lui 2006, americanii fac o noua achizitie importanta pentru strategia grupului. Este vorba de JetSpot, un dezvoltator de tehnologie colaborativa pentru site-uri de genul Wikipedia, unde continutul este adaugat si modificat de utilizatori.

Cel mai important pas in 2007 a fost cumpararea companiei de servicii si publicitate on-line DoubleClick, pentru 3,1 miliarde de dolari.  Google este cel mai mare motor de cautare de pe internet.

A fost fondat in 1998 de catre Larry Page si Sergey Brin. Tehnologia Google ofera acces la peste 8 miliarde de site-uri si  raspunde la mai mult de 200 milioane de consultari zilnice.