Numarul celor refugiati in retea va atinge proportii uriase in urmatorii ani.
Interesul pentru lumile virtuale, precum Second Life, este in continua crestere si pe viitor ar putea genera un adevarat exod al celor care cauta „sa dispara din realitate”, avertizeaza un expert american in jocurile on-line, citat de site-ul BBC News.
Edward Castronova, profesor asociat la Departamentul de Telecomunicatii al Universitatii din Indiana, sustine ca lumile virtuale vor avea un efect profund asupra societatii umane. „Parerea mea este ca impactul asupra lumii reale va implica disparitia unor oameni din realitate”, afirma profesorul Castronova, autor al cartii „Exodul catre lumea virtuala”. El face o paralela intre acest fenomen si decizia a mii de britanici de a incepe o noua viata in America de Nord, in secolul al XVII-lea. „Ei au schimbat, cu siguranta, America de Nord, dar si Regatul Unit al Marii Britanii”, subliniaza expertul.
Potrivit lui Edward Castronova, peste numai 10 ani, fiecare dintre noi va fi mai mult sau mai putin implicat intr-un mediu virtual. Unii vor folosi respectivul spatiu doar pentru a se intalni cu prietenii si membrii familiei aflati la distanta, insa altii nu se vor mai intoarce in lumea reala. Marea intrebare este cat de multi vor fi acestia din urma, atrage atentia expertul american.
Refugiu temporar sau disparitie „Ati prefera sa fiti angajat la Starbucks sau capitan pe o nava spatiala?”, intreaba retoric profesorul de la Departamentul de telecomunicatii al Universitatii din Indiana.
Practic, oamenii viitorului se vor imparti in doua mari categorii: cei care doar se vor „refugia” temporar in spatiul virtual si cei care vor evada definitiv din lumea reala.
Din prima categorie vor face parte adolescentii frustrati, nemultumiti de modul cum arata si aflati in cautare de prieteni pe internet, iar din cea de-a doua - numerosi adulti nemultumiti de propria existenta (familie, prieteni, serviciu, situatie materiala).
Doua miliarde de internauti
La nivel mondial, numarul internautilor depaseste in prezent un miliard si va ajunge la doua miliarde in deceniul urmator. Cei mai multi vor fi originari din tarile aflate momentan in curs de dezvoltare. Ei se vor alatura celor din America de Nord si Europa. In maximum doi ani, China va avea mai multi utilizatori de internet decat Statele Unite, iar peste 10 ani se va putea mandri cu circa 250.000.000 de internauti.
Aceste estimari apartin expertilor, oamenilor de afaceri si politicienilor care au luat parte luna trecuta, in Brazilia, la Internet Governance Forum.
Printre participanti s-a numarat si Michael Geist, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Ottawa. Acesta este convins de faptul ca internautii viitorului se vor conecta la retea prin intermetiul telefoanelor mobile si vor influenta decisiv dezbaterile pe teme de larg interes, precum drepturile de proprietate intelectuala, dreptul la libera exprimare sau la intimitate.
CAMPION VIRTUAL
Computerul care te vrajeste
Avertisment pentru pasionatii de discutii romantice pe internet: urmatorul interlocutor ar putea fi nu o persoana pasionala, ci un computer, un program care va incerca sa afle cat mai multe date personale. Cel putin asa se lauda administratorii paginii cyberlover.ru, care au creat un program despre care spun ca poate stimula flirturile virtuale - CyberLover. Potrivit Reuters, softul ar fi capabil sa converseze cu 10 femei simultan si sa le convinga sa-si ofere cel putin numerele de telefon, daca nu si adresa postala. Programul este disponibil momentan doar in limba rusa, iar comercializarea sa va debuta in jur de 15 februarie 2008.
„Nici macar una dintre fete nu si-a dat seama ca discuta cu un program!”, sustine cyberlover.ru, adaugand ca „chatbotul” poate de asemenea sa simuleze si sexul virtual. „In numai o jumatate de ora, CyberLover va va aduce... femei, fotografii ale lor si probabil si un numar de telefon de contact”, sustin creatorii programului.
CyberLover poate fi modificat sa atraga si barbati, sa convinga oameni de ambele sexe sa viziteze o anumita pagina web sau sa sune la un numar de telefon cu tarif special, toate datele culese fiind stocate in calculatorul posesorului. Programul poseda un mod de interactiune foarte bine organizat, care poate pacali chiar si utilizatori experimentati sa ofere informatii personale.