Există viaţă sexuală şi după 80 de ani

Specialiştii susţin că cei care îşi ţin sub control problemele de sănătate pot avea relaţii sexuale la bătrâneţe.

Viaţa sexuală poate fi satisfăcătoare şi la vârsta a treia. Potrivit specialiştilor, îmbă- trânirea nu este motivul principal pentru care persoanele în vârstă renunţă la viaţa sexuală, ci mai degrabă problemele de sănătate. Lipsa libidoului şi imposibilitatea de a avea contact sexual pot sugera prezenţa unor afecţiuni precum diabetul sau hipertensiunea.

Studiu pe 3.000 de persoane

„Oamenii sănătoşi pot avea o viaţă sexuală satisfăcătoare pe parcursul întregii vieţi dacă îşi menţin o stare bună de sănătate. Problemele sexuale se pot manifesta înainte să-şi facă simţită prezenţa afecţiuni precum diabetul sau hipertensiunea“, sugerează Edward Laumann, profesor de sociologie la Universitatea din Chicago, citat de publicaţia „Washington Post“. Acesta a făcut un studiu în rândul a 1.550 de femei şi a 1.455 de bărbaţi cu vârsta între 57 şi 85 de ani. 68 la sută dintre bărbaţi au declarat că au avut contacte sexuale în ultimul an, în comparaţie cu 42 la sută dintre femeile de aceeaşi vârstă. Astfel, profesorul american a demonstrat că şi persoanele la vârsta a treia pot avea contacte sexuale, dacă starea lor de sănătate este bună.

„Boala şi tratamentele luate pentru diverse afecţiuni afectează viaţa sexuală“, subliniază doctorul Virginia Sadock, director de programe de sexualitate la Centrul medical universitar Langone, din New York, citată de aceeaşi publicaţie. Alţi factori care „stau“ în calea unei vieţi sexuale fericite sunt bolile cu transmitere sexuală, problemele psihice sau certurile conjugale.

Certurile îi inhibă pe bărbaţi, alcoolul le binedispune pe femei

Studiul arată că femeile care au avut boli cu transmitere sexuală sunt mai reticente în a avea contacte cu partenerul de viaţă. În plus, şi durerile în timpul actului sexual pot să ducă la abstinenţă din partea femeilor. „Durerea în timpul actului sexual poate avea mai multe cauze: diverse tumori, chisturi de ovar, fibrom uterin, infecţii. De asemenea, mai poate apărea şi în urma unei operaţii mai vechi, de la cicatricele rămase. Dacă durerea se repetă este nevoie de consult“, subliniază profesorul Radu Vlădăreanu, medic primar de obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgenţă Elias, din Bucureşti. În cazul bărbaţilor, contactarea unei boli cu transmitere sexuală în trecut a fost asociată cu un risc de cinci ori mai mare de a găsi sexul neplăcut.

Atât la femei, cât şi la bărbaţi, problemele de tract urinar au influenţat viaţa sexuală. De asemenea, afecţiunile psihice pot reprezenta o problemă. O mare parte dintre bărbaţii care au participat la studiu au declarat că problemele în cuplu îi inhibau în dormitor şi îi împiedicau să atingă orgasmul.

Un factor bun pentru femei se pare că este alcoolul. Studiul a arătat că o femeile aflate la vârsta a treia care consumă zilnic alcool sunt mai interesate de sex şi simt mai multă plăcere. Nu acelaşi lucru se poate spune despre bărbaţii de aceeaşi vârstă, mai arată concluziile studiului.