De astăzi vom afla mult mai multe lucruri despre Univers. Cel mai puternic telescop din lume este setat să transforme profund înțelegerea de către oamenii de știință a Universului și a locului nostru în el. Oamenii de știință spun că ar putea fi introdusă o „nouă eră a astronomiei” în timp ce se pregătesc să lanseze telescopul James Webb.
Dispozitivul este de așteptat să transforme profund înțelegerea de către oamenii de știință a Universului și a locului nostru în el. NASA, care a produs telescopul în infraroșu de 10 miliarde de dolari în parteneriat cu agențiile spațiale europene și canadiene, l-a marcat drept principalul observator al științelor spațiale din următorul deceniu. De azi vom putea afla dacă există Extratereștri!
Ce poate face telescopul James Webb
Instrumentul va oferi omenirii prima privire asupra universului așa cum exista atunci când se crede că s-au format cele mai vechi galaxii. Un înlocuitor al telescopului Hubble, Telescopul Webb va putea vedea cosmosul la doar 100 de milioane de ani după Big Bang, punctul de aprindere teoretic care a dus la expansiunea universului în urmă cu 13,8 miliarde de ani.
Prin comparație, Hubble poate vedea înapoi doar la aproximativ 400 de milioane de ani după Big Bang. Astronomii vor să folosească Telescopul Webb pentru a studia găurile negre super-masive despre care se crede că ocupă centrele galaxiilor îndepărtate.
Cosmologii vor lucra pentru a cartografia materia întunecată din jurul galaxiilor pentru a dezvălui mai multe despre substanța misterioasă despre care se crede că alcătuiește cea mai mare parte a universului.
Oglinda telescopului este formată din 18 segmente hexagonale de metal beriliu acoperit cu aur.
Ar putea telescopul să găsească extratereștri?
Observatorul spațial va investiga, de asemenea, dacă planetele din afara propriului nostru sistem solar sunt propice formelor de viață. Camerele de pe telescop vor transmite imagini ale altor planete pentru a căuta prezența apei și alte indicii de viață în atmosferă.
Profesorul Martin Barstow, un om de știință care a contribuit la dezvoltarea dispozitivului, a spus că ar putea dezvălui existența unor forme de viață extraterestre în spațiu. „Vom afla despre originile universului și cum a apărut viața și posibil, deși nu putem garanta, despre alte vieți din galaxia noastră”, a spus el. El a descris lansarea drept „începutul unei noi ere în astronomie”.
„Telescopul este atât de important încât va schimba complet modul în care vedem universul și modul în care ne vedem locul în el”, a spus el.
Astăzi Telescopul Webb părăsește Planeta
Denumit după șeful NASA care a condus în cea mai mare parte a deceniului care a format cea mai avansată organizație de cercetarea spațiului cosmic, Telescopul Webb este de aproximativ 100 de ori mai sensibil decât Hubble. În timp ce Hubble a funcționat în principal la lungimi de undă optice și ultraviolete, Webb va putea vedea cosmosul în spectrul infraroșu, privind prin norii de gaz și praf acolo unde se nasc stelele.
Oglinda primară a noului telescop are o zonă de colectare a luminii mult mai mare, care îi permite să observe obiecte la distanțe mai mari și, prin urmare, să se întoarcă în timp mai mult decât orice alt telescop.
Telescopul James Webb este programat să părăsească Pământul între orele 12.20 și 12.52 (ora Marii Britanii) în portul spațial Kourou din Guyana Franceză.
Centrul de control va avea la dispoziție doar 30 de minute pentru a lansa racheta Ariane 5, care poartă telescopul. După o călătorie de 26 de minute în spațiu, instrumentul de 14.000 de lire sterline va fi eliberat, extinzându-se aproape de dimensiunea unui teren de tenis.
Lansarea fusese întârziată cu o zi din cauza prognozei de vânt de nivel înalt în portul spațial.