Exista cealalta Rusie?

Exista cealalta Rusie?

Campania pentru alegerile legislative, fara obiect: partidul lui Putin nu are rival pe scena politica rusa.

Rusia intra de maine, oficial, in campania electorala pentru alegerile legislative din 2 decembrie, insa deja este clar ca acestea vor fi castigate de Rusia Unita, partidul care il are drept cap de lista pe presedintele Vladimir Putin.

Potrivit unui sondaj al Centrului Levada, citat de AFP, Rusia Unita este cotata, momentan, cu 68a dintre intentiile de vot. Aproximativ 15a dintre respondenti au declarat ca ii prefera pe comunisti, 6% - pe ultranationalistii lui Valdimir Jirinovski, in timp ce 5% au optat pentru o alta formatiune pro-Kremlin, Rusia Dreapta. Deoarece pragul electoral este de 7%, doar doua partide ar putea fi reprezentate in Duma de Stat.

Comunistii sunt opozitia reala, fiind sustinuti in principal de pensionarii nemultumiti de nivelul de trai, comenteaza analistii. „De 20 de ani nu s-a mai vazut asa ceva in Rusia. Alegerile cele mai importante nu mai sunt cele prezidentiale, ci legislativele. Oamenii vor vota pentru ca sistemul de putere sa nu se schimbe”, prognozeaza Boris Dubin, seful Departamentului de anchete socio-politice din cadrul Centrului Levada.

Rusia Unita domina disputa cu restul partidelor si din punct de vedere mediatic. Omniprezenta ei contrasteaza izbitor cu „invizibilitatea mediatica” a celorlalte formatiuni, mai ales in provincie, unde unii alegatori nici macar nu au auzit ca fostul sahist Garry Kasparov (liderul coalitiei Cealalta Rusie) a intrat in politica. 

Putin isi numara mandatele

Efectul Putin

Implicarea lui Vladimir Putin in cursa electorala a adus un plus de 12% din intentiile de vot Rusiei Unite si a transformat, practic, alegerile din 2 decembrie intr-un veritabil plebiscit.

De rezultatul scrutinului depinde rolul pe care il va juca la Kremlin succesorul actualului presedinte rus. Viitorul presedinte nu va putea „ignora existenta cuiva mai popular decat el”, a declarat recent purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Iar acest lucru este valabil, indiferent daca in locul lui Putin va veni premierul Viktor Zubkov sau unul dintre adjunctii sai, Serghei Ivanov ori Dmitri Medvedev.

SRPIJIN PENTRU VOVA Nu conteaza Constitutia

Aproximativ 53% dintre rusi ar vrea ca Vladimir Putin sa ramana presedinte si dupa alegerile din primavara anului viitor, desi Constitutia nu ii permite decat doua mandate consecutive, se arata intr-un sondaj al Centrului Levada, dat publicitatii miercuri.

Saptesprezece la suta si-au exprimat dorinta ca Putin sa devina presedinte pe viata, idee respinsa insa de 65% dintre respondenti. Studiul a fost realizat in perioada 5-10 octombrie, pe un esantion de 1.600 de persoane. Acum doi ani, doar 41% dintre rusi si-l doreau pe Putin presedinte pentru trei mandate consecutive.

Ne puteți urmări și pe Google News