Doar 1 minut din acest exerciţiu, împreună cu 9 minute de alte exerciţii uşoare aduce rezultate asemănătoare unui antrenament de 50 de minute într-un ritm moderat.
Rezultatele acestui studiu scot în evidenţă beneficiile intervalelor de formare sprint, în care oamenii se antrenează intens o perioadă scurtă de timp, apoi se recuperează într-un ritm lent, pe o perioadă mai lungă, şi apoi repetă ciclul.
Un astfel de ciclu de exerciţii poate fi o opţiune potrivită pentru persoanele care doresc să-şi stimuleze propriul corp, dar nu au prea mult timp la dispoziţie pentru exerciţii fizice regulate.
"Cei mai mulţi oameni invocă lipsa de timp ca motiv principal pentru a nu fi activi fizic. Studiul acesta arată că o abordare bazată pe un interval special poate fi mai eficientă, astfel puteţi obţine beneficii de sănătate şi de fitness comparabile cu cele din abordarea tradiţională, însă în mai puţin timp", a declarat co-autorul studiului Martin Gibala, profesor de kinetoterapie la Universitatea McMaster din Ontario.
Ce înseamnă antrenamente sprint?
Încălzire; sprinturi timp de 20 de secunde; recuperarea într-un ritm lent, timp de 2 minute; iarăşi sprinturi timp de 20 de secunde; recuperarea timp de 2 minute; ultimele sprinturi timp de 20 de secunde şi de recuperarea timp de 3 minute.
După un program de 12 săptămâni rezultatele sunt vizibile.
"Acest tip de antrenament necesită un nivel foarte ridicat de motivare şi în mod clar nu este potrivit pentru toată lumea", au declarat cercetătorii.