La Vereşti (Suceava), hoţii rad tot ce prind. Furturile s-au înmulţit, poliţiştii nu prind pe nimeni. Chiar şi romii au fost călcaţi de hoţi, aşa că au făcut o poteră de 20 de oameni, ca pe vremuri, în Vestul Sălbatic.
Se întâmplă în comuna suceveană Vereşti, acolo unde, în lipsa poliţiştilor mutaţi odată cu reorganizarea poliţiei în mediul rural, furturile au crescut considerabil. Printre cei vizaţi de hoţi se numără chiar şi primarul localităţii, Dănuţ Gavriliuc, căruia, acum câteva nopţi, hoţii i-au furat porţile din fier forjat de la intrarea în curtea casei în construcţie.
Primarul nici nu se mai oboseşte să încuie uşa
Cum nu e prima oară când casa i-a fost călcată de hoţi, primarul Gavriliuc s-a decis să ia toate bunurile mai de valoare şi să le lase spărgătorilor uşa deschisă. "Să intre uşor, să nu fie nevoiţi să spargă uşa sau să distrugă geamuri", explică primarul. Cât despre porţi, e vorba de două mari şi una mică, de aproape 700 de kilograme, din fier forjat. Valoarea lor, "cam 6.000 de lei", susţine edilul.
Dănuţ Gavriliuc e de părere că mutarea poliţiştilor de la posturile comunale la secţii a fost o prostie a mai marilor Poliţiei Române şi vine şi cu argumente: "Înainte era mai multă ordine, le dădeam de la primărie, lunar, câte 40 de litri de carburant, şi noaptea mai ales patrulau de zor pe străzile din comună. La Vereşti a rămas un singur poliţist care lucrează de la ora 8.00 la 16.00, iar în ultima perioadă a fost în concediu, iar poliţiştii vin tocmai de la Bosanci, acolo unde e secţia. De multe ori poliţia ajunge după 20 de minute la apelurile 112. Ori când erau aici la post ajungeau imediat".
Romii apără satul
Cum noapte de noapte se comite câte un furt, primarul şi consilierii locali au luat deja o primă măsură, aceea de a lăsa toată noaptea iluminatul public, care înainte era întrerupt între orele 24.00 şi 3.00, pentru a se mai face economie. Dănuţ Gavriliuc explică că are doi paznici comunali, care fac cu rândul şi care stau mai mult în zona centrală şi la primărie. "Doamne fereşte să spargă primăria. Am gratii, dar în ziua de azi, fără poliţie… acolo am acte, am tot, paznicul e tot timpul acolo". Şi în alte sate din componenţa comunei sunt doi paznici comunali, angajaţi de primărie, care au fost dotaţi cu motoscutere pentru patrulare. Mai multe nopţi la rând au fost şi patrule prin Vereşti, organizate de comunitatea de rromi din localitate. "S-au băgat hoţii şi în şatră şi de câteva nopţi au ieşit vreo 20 de romi cu maşinile să-i caute. M-am întâlnit cu ei într-o noapte, când stăteam la casă la pândă ", mai spune primarul.