În condițiile în care mulți au tras obloanele, la unul dintre puținele chioșcuri de presă deschise în perioada pandemiei de coronavirus am întâlnit doar oameni vârstnici, fideli cumpărători ai ziarelor, revistelor sau cărților expuse la tarabă. Mărturii în exclusivitate pentru evz.ro
Cale de câțiva kilometri am căutat un chioșc de ziare deschis. Cele mai multe au tras obloanele în perioada în care a fost decretată starea de urgență. Am găsit unul lângă Piața „Matei Ambrozie”, acolo unde un rând de vreo douăzeci de oameni așteptau să intre la un supermarket din apropiere.
Preț de câteva zeci de minute am stat și am observat că doar oameni vârstnici cumpărau câte ceva, ba un ziar, ba o revistă. Vârstnicii erau intersati de presa, în general de cărți și reviste.
M-am apropiat ,chiar în timp ce unul dintre clienți cumpărase o revistă.
„Se mai vând ziarele în perioada asta de criză?”, am întrebat-o pe vânzătoare.
Cu masca de protecție pe față, doamna, care s-a recomandat Claudia Ogăraru, de 38 de ani, ne-a răspuns...
Vânzătoarea de la chioșcul de ziare ne-a răspuns:
„Încă se mai vând”.
„Dar cine le cumpără”, am insistat.
„Bătrânii, în general”, a venit răspunsul.
Am aflat de la doamna de la ghișeu că lucrează acolo , la ghișeul unde se difuzează presa, din anul 2002. Evident, ne-a mărturisit ea, ponderea cumpărătorilor s-a schimbat radical în ultimii ani.
Avea, acum, pe tarabă, publicații cunoscute pe care nu le vânduse până la ora prânzului.
Atunci când i-am spus că sunt de la „Evenimentul zilei”, a tresărit:
„Păcat, mare păcat! Era unul dintre cele mai vândute ziare de pe tarabă. Se vindea ca pâinea caldă”.
Apoi, a continuat: „Îl cumpărau, de obicei, bătrânii. Ei nu au internet...Pe ei îi interesează cât mai multă informație. Nu vor scandaluri...”.
Am întrebat-o pe doamna Claudia ce se mai vinde, acum.
„În general, revistele istorice, integrame, cărți. Și ziarele, evident, dar, mai ales, cele care conțin integrame”, ne-a răspuns.