Exclusiv. Viață de coșmar pentru niște tineri loviți de soartă, la Cernavodă. Descoperire horror

După aproape 30 de ani de funcționare, timp în care sute de tineri și copii cu handicap neuropsihic, infectați cu HIV, au primit îngrijiri pentru a duce o viață pe cît posibil normală, Centrul de Asistență ”Sf Laurențiu”, din Cernavodă, a fost închis de autorități din cauza condițiilor horror găsite la un control. Viața beneficiarilor a fost pusă în pericol, au motivat inspectorii sociali.

Condițiile ”dezastruoase” din Centrul de Îngrijire și Asistență ”Sf Laurențiu”, din Cernavodă, în care trăiau tineri cu retard mintal, infectați cu HIV, au fost depistate în urma unui control efectuat de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța. Exista o reclamație că o tânără din centru, transferată de la Suceava, prezenta urme de agresiune pe corp și ar fi însărcinată. Alți câțiva beneficiari aveau urme de violență pe corp. Sesizarea viza Asociația Positiv Plus, cea care se ocupă de fapt de acest centru, fiind acreditataă de AJPIS pentru furnizarea de servicii sociale.

Controlul a avut loc la începutul lunii iunie și, conform unor persoane avizate, ce au găsit inspectorii sociali acolo întrece orice imaginațe. ”Cei de la AJPIS au găsit dezastru. Au găsit un beneficiar cu vânătăi. Au găsit o mizerie de nedescris, beneficiarii nu erau îngrijiți, erau îmbrăcați murdari, nu beneficiau de servicii corespunzătoare, nu era personal de specialitate conform standardelor”, a declarat un specialist în asistență socială. Inspectorii nu au stat prea mult pe gânduri, au decis închiderea centrului și relocarea tinerilor în județele din care provin.

Decizia a fost confirmată, pentru EVZ, de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța. Agenția a transmis că în urma unei petiții transmise către AJPIS Constanța, o echipă de inspectori sociali a realizat un control inopinat, în perioada 2-3 iunie 2020 la serviciile sociale ale furnizorului de servicii sociale Asociația Positiv Plus-Asociație de Binefacere din Cernavodă.

Amendă și retragerea acreditării pentru încălcarea drepturilor tinerilor seropozitivi

În timpul controlului au fost constatate grave deficiențe  în organizarea și furnizarea de servicii sociale către Centrul de Îngrijire și Asistență ” Sf Laurențiu” și Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități ”Casa Catherine”. În urma neregulilor grave constatate, Asociația Positiv Plus a fost amendată cu 5.000 de lei.

”De asemenea, din cauza gravității faptelor constatate, s-a apreciat că se încalcă drepturile fundamentale ale beneficiarilor, punându-se în pericol viața acestora, motiv pentru care inspectorii au dispus închiderea celor două servicii sociale, fiind inițiate demersurile legale în vederea retragerii certificatului de acreditare al furnizorului și radierea acestuia din Registrul electronic al serviciilor sociale (eRegistru) precum și retragerea licențelor de funcționare”.

Potrivit AJPIS Constanța, ”la data controlului au fost identificați 20 de beneficiari, dintre care 4 minori. Pentru cei  20 de beneficiari au fost instituite măsuri  de protecție specială sau sunt beneficiari  ai unor contracte de servicii încheiate între furnizorul Asociația Positiv Plus-Asociație de binefacere și DGASPC din țară”. Direcțiile de asistență socială din țară au fost astfel  notificate ”în sensul preluării  beneficiarilor și rezilierii contractelor cu Asociația ”Positiv Plus”-Asociere de Binefacere din Cernavodă”.

Dosar penal pentru loviri și alte violențe în centrul pentru îngrijirea tinerilor cu HIV SIDA 

În paralel, Poliția Cernavodă a întocmit un dosar penal pentru loviri și alte violențe. ”Există o sesizare la Ministerul Muncii că beneficiara cu HIV SIDA ar fi fost agresată fizic și ar fi însărcinată. A fost dusă la spital și examinată de un medic specialist. Rezultatul preliminar arată că nu este însărcinată, dar rezultatul final de Medicina Legală nu a sosit încă. Este în curs de derulare o anchetă” au declarat surse din poliție. Fata și alte trei persoane din centru au fost relocate la Suceava.

Contactați de EVZ, reprezentanții primăriei Cernavodă au confirmat că Centrul de Îngrijiri și Asistență ”Sf Laurențiu” și Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități ”Casa Catherine”, care funcționează în aceeași curte, se închid. La rugămintea AJPIS Constanța, primăria Cernavodă s-a ocupat deja cu relocarea tinerilor la direcțiile de asistență socială din județele din care provin. În plus, primăria Cernavodă realizează ”monitorizarea zilnică a beneficiarilor rămași la punctul de lucru din orașul Cernavodă al furnizorului Asociația Positiv Plus până la finalizarea măsurii de închidere a acestuia”. Joi, în Centru mai erau cinci tineri, care urmau să fie transportați în județele de proveniență.

Cum a reacționat Asociația Positiv Plus

Ultimele informații despre Centrul de Ingrijiri și Asistență Sf Laurențiu, Cernavodă-Asociația Positiv Plus sunt din urmă cu trei ani când Centru de Resurse Juridice a efectuat un control, întocmind un raport.

Centrul a luat ființă în 1992 cu scopul de a primi și îngriji copii infectați cu HIV. Pe un teren care aparține primăriei Cernavodă a fost construit Centrul de Copii ”Sf. Laurențiu”. Centrul a fost fondat de Children in distress (CID) Marea Britanie, Copii în dificultate (CID) România având ca partener organizația Kind, Germania.

Inițial a avut o capacitate mare dar în prezent funcționează ca centru pentru adulți (Centru de Îngrijire și Asistență, furnizor acreditat de servicii sociale- Asociația Positiv Plus) pentru tineri infectați cu HIV care trăiesc în centru o viață pe cât posibil autonomă. Sunt, pe de o parte, copii care au crescut în centru și au devenit adulți și, pe de altă parte, tineri proveniți de la alte centre din județ sau din țară. Unitatea a fost acreditată și pentru redeschiderea unui compartiment pentru copii.

”Pe perioada vizitei de monitorizare am observat relațiile frumoase, deschise și autentice dintre rezidenți și personalul unității, de la infirmieri la coordonator centru. Condițiile de viață în CIA Sf. Laurențiu sunt bune și nu am identificat situații de încălcări ale drepturilor rezidenților, abuzuri sau tratamente inumane sau degradante”, arăta, în urmă cu trei ani, Centrul de Resurse Juridice.

Ce s-a întâmplat de atunci, puțină lume știe. Iar cea care conducea, și atunci și acum, centrul, psihologul Olimpia Marin, e scumpă la vorbă. Ne spune că are treabă și nu poate discuta cu noi. A refuzat să spună de ce i-a fost închis centrul. A menționat însă că este posibil să conteste retragerea, de către AJPIS Constanța, a licenței de funcționare pentru Asociația Positiv Plus.