Pe măsură ce invazia militară rusească din Ucraina se prelungește, scenariile legate de finalul războiului sunt tot mai neclare: va fi un război ca oricare altul, germenele unei a treia conflagrații mondiale sau zorii unui nou Război rece? Fost comandant NATO, generalul Mircea Mîndrescu a analizat, în podcastul EVZ Play, care este varianta cea mai plauzibilă.
În perioada 2013-2016, generalul Mircea Mîndrescu a fost comandantul Centrului comun de analiză și lecții învățate (JALLC) de la Monsanto, Lisabona, serviciu de analiză din cadrul NATO. La invitația jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea, expertul militar a vorbit succint depsre preambulul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Mai precis, au existat rapoarte NATO care au avertizat despre posibilitatea ca țările baltice să fie ocupate de armata lui Putin.
Gen. Mîndrescu: Rușii au avut foarte multe informații, visul oricărui comandant
Fost comandat al NATO, invitatul a subliniat că Vladimir Putin a tatonat foarte bine terenul, planificând și culegând atent informații despre teritoriul Ucrainei.
„În 2007, Putin spune: Occidentule, nu îmi place de voi. În 2008 avem Georgia, în 2014. E foarte clar că Putin s-a gândit e ceva de făcut. A avut ani de zile de analiză, de a-și trimite spionii într-o țară destul de permisivă. Vă dați seama câte informații au avut, visul oricărui comandant. Pe baza acestor informații Statul Major rus și-a făcut niște calcule. E bine să ataci pe mai multe direcții dacă pe acele direcții îți faci un raport de forțe favorabil. Dacă nu ai de gând să ataci așa, te faci că ai doar fentă. Faci mult praf ca să creadă ăla, dar nu te duci în partea aia.
Pe datele lor au avut posibilitatea să meargă concomitent pe 4 direcții. Fracționăm dispozitivul ucrainean și îl mâncăm ușurel. În arta militară se numește manevra pe direcție exterioară. au avut ani să facă calcule, stocuri, jocuri de război. A fost un vis: zonă cunoscută, armată cunoscută, pre-poziționare. Și avem ce? Din câștig în câștig până la înfrângerea finală”.
Chestionat de jurnalistul Dan Andronic dacă Rusia ar putea pierde războiul, expertul a subliniat că orice e posibil, însă cu siguranță rușii nu vor părăsi semiluna Donețk, Luhansk, Crimeea.
Bocancul rusesc s-a poticnit de patriotismul, dar și șansa ucrainenilor
Generalul Mîndrescu a explicat unde s-a făcut de fapt diferența în favoarea ucrainenilor, deși strict la nivel al forței militare au plecat cu un mare handicap. Ucrainenii și-au valorificat la maximum atuurile, de la ambuscade la armament de ultimă generație de la americani, dar și moralul bun, poate și șansa, întotdeauna importantă într-un război real, consideră expertul.
„Pe ruși i-am crezut mult mai puternici decât au fost, pe ucraineni nu-i credeam atât de puternici. De unde această diferență în această capacitate combativă? Întotdeauna în analize este ușor să numeri capabilitățile de forțe. Sunt acele chestii intangibile: moralul, șansa și geniul militar, inspirația. Ele nu pot fi cuantificate. Ucrainenii au văzut că pot să facă, moralul lor a crescut și mai mult, iar al rușilor le-a scăzut și mai mult”.
Acesta a subliniat și rolul avut de Volodimir Zelenski, care a știut să coaguleze patriotismul în toată populația, dar și în armată. „Ucrainenii sunt purtați de tribune”. Generalul Mîndrescu a completat că populația civilă are un rol mare în acest conflict, cu o susținere cheie prin oferirea de informații.