Exclusiv. Tragedie la Matei Balș. Raportul preliminar de intervenție al pompierilor a ajuns la președintele Iohannis

Dezvăluiri din interior. Medicii de la Matei Balș au identificat pericolul, dar nu poate fi îndepărtat

Exclusiv. Tragedie la Matei Balș. Raportul preliminar al pompierilor a ajuns la președintele Klaus Iohannis.

La doar câteva ore de la tragedia de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde cinci pacienți și-au pierdut viața într-un incendiu, președintele Klaus Iohannis are pe masa de lucru radiografia întregii acțiuni a pompierilor militari de la ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov.

Șefii pompierilor i-au dat raportul preliminar al intervenției, pe care șeful statului îl ceruse, cu mențiunea că posibilele cauze sunt în cercetare.

Raportul preliminar al pompierilor. Detaliile intervenției

Documentul - parte a anchetei care este în plină desfășurare, face referire la ora la care au fost alertați salvatorii prin 112, la modul în care s-a acționat, la numărul persoanelor salvate prin evacuare, la cel al pacienților care și-au pierdut viața, la forțele umane și tehnice folosite de ISU ”Dealul Spirii” în timpul misiunii.

Posibilele cauze ale sinistrului sunt trecute sub rezerva continuării cercetărilor. De asemenea, pompierii militari au făcut în acel raport și o descriere a locului cuprins de flăcări, dar și a condițiilor în care s-a derulat operațiunea de salvare și a intensității cu care flacăra ardea în momentul de debut al intervenției.

”Raportul preliminar al intervenției este acum la președinte. Noi o să continuăm cercetările pentru a afla cauzele acestui incendiu. De aceea, a fost înființată o comisie formată din pompieri - specialiști în prevenire și intervenții -, criminaliști, polițiști de la ”Omoruri” și procurori. Ca și în alte incendii de amploare, au fost cooptați în echipă și specialiștii de la INSEMEX”, ne-au explicat surse din interiorul anchetei.

Decesul celor patru pacienți carbonizați, confirmat de un medic la spitalului

Conform surselor Evenimentului zilei, focarul a fost undeva la mijlocul clădirii, la parter. Una dintre ipoteze este că incendiul s-ar fi propagat din subsolul spitalului, chiar de sub pavilionul cinci. Unii dintre angajați vorbesc despre faptul că s-ar fi auzit o explozie înainte ca iadul să se dezlănțuie.

De altfel, în acel salon au murit patru persoane despre care autoritățile spun că au fost carbonizate. O a cincea a murit la Spitalul ”Floreasca”.

După ce flăcările au fost stinse, un medic al spitalului a constatat, procedural, decesul, celor patru pacienți morți în paturi. Apoi au intrat criminaliștii și polițiștii de la ”Omoruri” pentru primele investigații – măsurători, fotografii, recoltări de probe.

Trupurile bieților pacienți morți au fost ridicate de legiștii de la IML ”Mina Minovci” pentru a fi autopsiate. ”Erau oameni bătrâni, conectați la aparate, bolnavi de COVID-19. Nu au putut să reacționeze”, ne-au spus sursele noastre.

Incendiul, mai intens decât la Colectiv

Unul dintre pompierii participanți la misiunea de salvare a dezvăluit pentru Evenimentul zilei că în acest caz, incendiul a fost mai puternic, mai intens decât la Colectiv raportat la timpul de ardere și la suprafața pe care s-a propagat extrem de rapid. Incendiul a cuprins patru saloane de la pater și un hol, aproximativ 30 la sută din suprafața parterului, iar totul a fost invadat de un fum negru, dens. O cameră de luat vederi a surprins momentul izbucnirii incendiului.

Oamenii din interior, prinși ca-ntr-o capcană, au fost scoși de pompierii salvatori care au ajuns acolo în opt minute, cu ajutorul tărgilor sau cu cel al cearșafurilor.

Pacienții, salvați de pompieri cu butelia de oxigen în brațe

”Cei mai mulți dintre pacienți erau cu buteliile de oxigen după ei. Erau dependenți de ele ca să poată respira. Așa, cu tot cu butelii, i-am pus pe tărgi sau în cearșafuri, i-am cărat în brațe, și i-am scos. Flăcările se extindeau rapid, iar riscul unei explozii era iminent vând în vedere existența atâtor butelii cu oxigen.

Mai mult, focul amenința să cuprindă întreaga clădire, până la mansardă. Am intervenit prin două locuri, în baza unui plan de acțiune întocmit la fața locului, și așa am reușit să extragem rapid  toți oameni de acolo, pacienți, personal medical. În clădire erau 120 de oameni, dintre care 102 pacienți.

Numărul victimelor putea fi mult mai mare”, ne-a spus unul dintre pompierii-salvatori de la ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov.

La intervenție au participat peste 350 de pompieri cu aproape o sută de mașini – descarcerare, stingere, autoscări, SMURD, ”Reanimare”-mobil, ambulanțe, microbuze și autospeciale transport.