Incendiul devastator produs vineri dimineață la Institutul Național de Boli de Infecțioase (INBI) ”Prof.Matei Balș”, din Capitală a făcut și a șasea victimă. Un bărbat de 70 de ani a murit la Spitalul Universitar. Acum, într-un real pericol sunt, atrag atenția specialiștii, mai mulți dintre pacienții bolnavi de COVID-19, a căror stare de sănătate s-a depreciat rapid în ultimele ore scurse de la dezastru.
Exclusiv. Tragedie la Matei Balș. Există victime colaterale.
Oameni aflați sub tratament, care aveau o evoluție bună a bolii, au ajuns la ATI din cauza faptului că au inhalat mari cantități de fum înainte de a fi extrași din saloanele morții. Dar și pentru că alimentarea centralizată cu oxigen, de care erau dependenți, a pavilionului 5 a fost sistată pentru a se evita producerea unei puternice deflagrații.
Cazuri severe, ținute sub control
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Evenimentul zilei scria că, la camerele de primiri urgențe ale Spitalului ”Matei Balș”, din Capitală, se înregistrau mai puțin pacienți infectați cu coronavirus. Un procent care se apropia, la acea dată, chiar și de 30 la sută.
E adevărat, ne dezvăluiau specialiștii, erau mai puține cazuri, dar cu simptome mult mai grave. Situații medicale care, însă, erau ținute foarte bine sub control prin dublarea dozei de oxigen recomandată pacenților ce trebuiau ventilați. Situație posibilă prin preluarea de oxigen de la sursele clasice, din plinte, ale paturilor libere sau de la butelii individuale.
Există, în continuare, victime ale incendiului de la Matei Balș
”Ceea ce s-a reușit la ”Matei Balș” în ultimele luni, dar mai ales în ultima perioadă, a fost ceva extraordinar. După șapte luni de muncă asiduuă, în care au fost tratate cu succes cazuri severe, vine un necaz uriaș ca ăsta. O tragedie. Incendiul a ucis oameni, e dureros.
Dar a făcut și un rău extrem de mare ale cărui efecte le putem vedea acum în cazul multora dintre pacienții supraviețuitori dependenți de oxigen. Starea de sănătate a unor oameni infectați cu coronavirus, dependenți de oxigen, a căror evoluie era una stabilă și chiar bună, s-a depreciat brusc. Chiar în primele ore de după incendiu”, ne-au dezvăuit surse medicale.
Instalația de oxigen a fost oprită temporar pentru a se evita o explozie
Explicațile sunt două care, însă, au și o foarte strânsă legătură între ele. Imediat după ce a fost dată alarma de incendiu, alimentarea centralizată cu oxigen a pavilionului 5 a fost oprită.
Un lucru perfect normal și justificat atâta vreme cât, cu acea instalație în funcțiune, exista riscul iminent al unei deflagrații. Eveniment care ar fi putut să radă de pe suprafața pămîntului întreg spitalul și să ucidă foarte mulți oameni, pacienți și personal medical.
Cu plămânii afectați de boală, bolnavii de COVID-19 au inhalat fum
Dar, pacienții dependenți de oxigen au avut, din nefericire, de suferit în urma acestei decizii. Pentru o perioadă, cât timp pompierii au considerat că există riscul unei explozii, nu au primit oxigen.
În plus, la lipsa de oxigen administrat conform dozajelor stabilite de medici, s-a adăugat și intoxicația cu fum. Bieții oameni, și așa cu plămânii serios afectați de boală, au inhalat fum până ce salvatorii - fie pompieri, fie cadre medicale sau infirmiere -, i-au scos pe brațe, pe tărgi sau în cearșafuri din acea capcană de fum și foc.
Unii pacienți sunt acum intubați
”Deja, am primit informații de la două spitale, că starea de sănătate a unora dintre pacienții transferați de la ”Matei Balș” s-a depreciat rapid. Acum oamenii sunt intubați, au ajuns în ATI, din cauza complicațiilor suferite în urma incendiului. Chiar și la ”Balș” este un asemenea bolnav de COVID-19, care avea o evoluție bună a sănătății, iar acum a trebuit să fie intubat.
Plămânii acestor bolnavi erau serios afectați, erau sub tratament. Sunt, din păcate, victime colaterale ale incendiului. Fumul inhalat le-a făcut extrem de rău. La fel și lipsa de oxigen pe perioada intervenției. Atunci când au fost cărați în spate de salvatori - pompieri, personal medical, infirmieri. Dar nu a existat altă soluție. Oxigenul trebuia oprit, pentru că altfel clădirea putea să explodeze și acum se vorbea de o tragedie și mai mare, de mulți mai mulți morți”, au mai adăugat sursele citate.
Pe timpul nopții, pavilionul 5, acolo unde au murit carbonizați trei pacienți, a fost sigilat și păzit de poliție și jandarmi.
Sâmbătă dimineață, echipele de investigatori au reluat cercetările în căutare de noi indicii care să-i ajute să înțeleagă ce s-a întâmplat.