Festivalurile de muzică de pe litoral au fost mană cerească pentru traficanți de stupefiante veniți la noi de prin toate colțurile Europei. Prin orice metode – cu avionul, cu mașinile sau prin curierat - dealerii au încercat să aducă droguri pentru narcomanii români și străini care au invadat stațiunile de la malul mării.
EVZ dezvăluie în exclusivitate cum au fost capturați trei traficanți spanioli și cum au fost oprite droguri în valoare de peste 10.000 de euro să ajungă pe piața românească.
Prețuri pentru toate buzunarele
Așa cum EVZ a prezentat în exclusivitate, traficanții - cei mai mulți organizați în rețele internaționale care își planifică afacerile după distracțiile tinerilor – au luat cu asalt România în perioada festivalurilor care au fost ținute în aer liber în mai multe stațiuni de pe litoral. Nu puteau rata o asemenea uriașă ocazie de a-și plasa marfa, droguri pentru toate buzunarele. De la popularul canabis, care s-a vândut cu 10 euro/gram, până la ”regina” stupefiantelor, cocaina roz pentru care un toxicoman elitist trebuie să scoată din buzunar între 400-500 de euro/gram.
Toxicomanii melomani i-au lăsat fără marfă
Printre zecile, poate sutele de dealeri s-au numărat și trei spanioli care, înainte cu câteva săptămâni de începerea maratonului muzical, și-au mutat ”cartierul general” al afacerilor la malul mării. Au adus cu ei atâtea droguri cât au considerat că pot vinde până când festivalurile urmau să se încheie.
Mai fuseseră în România, la Untold-ul clujean, și cam știau cum stau lucrurile. Știau bine de verificările la intrarea în zona festivalurilor, cu polițiști infiltrați, cu prețurile și cu mersul afacerilor. Numai că, de astă dată, piața le-a dat un răspuns la care nu s-au așteptat. Toxicomanii melomani au cumpărat tot, i-au lăsat fără marfă.
”Testaseră piața și la Untold”
”Cei trei dealeri spanioli au venit în România cu două săptămâni înainte de festival. Au adus cu ei marfă despre care au crezut că le va ajunge până la închiderea festivalului, dar s-au înșelat și drogul nu le-a ajuns. Au vândut tot, marfă de câteva mii de euro, adică destul de mult. Așa cum s-au înselat și că nu sunt suravegheați. Aveam informații clare de la toxicomanii care au luat de la ei, știam de anumite întâlniri pentru stabilirea de noi transporturi la care au avut acces și ofițeri sub acoperire. Știam și că mai testaseră piața și la Untold, la Cluj”, ne-au dezvăluit în exclusivitate surse antidrog.
Pachet livrat la hotel
Rămași fără marfă, cei trei traficanți și-au zis că pot plusa și au cerut membrilor rețelei un transport suplimentar de stupefiante, pachet care, conform înțelegerii, trebuia să ajungă în România prin curierat, cu mașina. Un pachet cu haine, ceva încălțăminte și câteva dulciuri trimise din Murcia, Spania, direct la hotelul unde cei trei închiriaseră o cameră.
Cu ajutorul unor surse infiltrate în rețeaua spaniolilor, ofțierii antidrog au interceptat pachetul, dar nu au intervenit decât atunci când acesta a ajuns în recepția hotelului. Ultima parte a acțiunii de filaj a fost dusă la bun sfârșit de un ofițer antidrog, o femeie care a îmbrăcat uniforma firmei de curierat care trebuia să livreze pachetul.
Curierul, o femeie polițist sub acoperire
”Când pachetul care era supravegheat încă de la plecarea din Murcia a ajuns la recepție a fost preluat de o polițistă sub acoperire care s-a dat drept curier. Le-a bătut la ușă spaniolilor, le-a dat coletul, a primit contravaloarea serviciului marcat regulamentar pe casa portabilă, dar și bacșișul, și a plecat. Până ca traficanții să deschidă pachetul, pe ușă au intrat ofițerii antidrog. Nu era o acțiune anticipativă, ci una în fază secundară. Erau probați deja. Împreună au desfăcut <cadoul> primit din Spania. În interior era marfă de peste 10.000 de euro - cocaină roz, ketamină, MDMA (n.r. drog din categoria amfetaminelor) și canabis -, ascunsă în căptușeala și în buzunarele hainelor, în ambalajele cu dulciuri și în încălțăintea din colet. Marfă care nu a mai ajuns pe piața românească”, au adăugat aceleași surse.
Zeci de dealeri europeni prinși la mare
Spaniolii au ajuns după gratii pentru 30 de zile, pentru trei capete de acuzare: trafic internațional de droguri de risc și mare risc, trafic intern de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept. În total, 20 de dealeri, printre care se numără și 13 englezi și italieni s-au ales cu dosare penale pentru trafic internațional de droguri de mare risc, după cele câteva zile de festival.