EXCLUSIV. Talmeș-balmeș în Guvern: Mai votează parlamentarii infectați cu COVID-19? „Dacă omul vrea, este o soluție”

sursă: arhivă

Parlamentarii care se află în carantină în urma infectării cu coronavirus se confruntă cu riscul de a nu vota, marți, moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat (PSD) împotriva Guvernului Cîțu. Liderii celor două Camere ar trebui să vină cu soluții la această chestiune, solicită prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu. Unele voci au ridicat problema votului online, însă președintele Senatului spune că cel din urmă demers ar încălca regulamentul întrucât votul nu ar mai rămâne secret.

PSD cere soluții: Toți parlamentarii trebuie să își exercite dreptul la vot

PSD a solicitat prin vocea prim-vicepreședintelui PSD Sorin Grindeanu ca reprezentanții Camerei Deputaților și a Senatului să asigure anumite proceduri astfel încât toți parlamentarii - inclusiv cei care se află în izolare - să își poată exercita dreptul la vot. Poziția social-democraților vine în contextul în care parlamentarul Radu Popa se află în carantină, ca urmare a infectării cu COVID-19.

„Solicităm președinților celor două Camere să identifice soluții pentru ca toți parlamentarii să poată să își exercite dreptul de vot. În cazul în care apar suspiciuni trebuie să existe o variantă legală pentru ca fiecare vot să fie consemnat. PSD are un parlamentar confirmat cu Covid, iar un alt deputat are o problemă de sănătate foarte gravă, dar mâine va veni să voteze la moțiunea (n.r. de cenzură).

Suntem în valul 4, cu peste 10.000 de cazuri pe zi, şi dacă există suspiciuni, să existe o variantă legală pentru ca orice vot să fie înregistrat. PSD are un parlamentar cu COVID-19, şi unul care se confruntă cu o afecţiune gravă, şi care totuşi, mâine va veni la vot”, s-a exprimat Sorin Grindeanu, luni.

Mai votează parlamentarii infectați cu COVID-19? Anca Dragu: „Votul online nu e secret”/ „Dacă parlamentarul vrea, este o soluție”

Președintele Senatului s-a arătat oarecum rezervată cu privire la solicitarea PSD de a veni cu soluții în acest sens. Anca Dragu a precizat pentru Evenimentul Zilei, în contextul în care s-a ridicat problema votului online de către anumite voci, că nu este posibilă recurgerea la o astfel de măsură întrucât regulamentul stabilește foarte clar că votul parlamentarilor trebuie să fie secret.

„Online-ul, din păcate, nu e secret. Nu am cum să încalc regulamentul. Trebuie modificat regulamentul, iar acesta nu poate fi modificat până mâine. Să vedem în legătură cu soluțiile, poate (n.r. se va discuta) ceva la Plen, pentru că el e suveran. Vot secret înseamnă vot cu bile și e precizat foarte clar în regulament că trebuie să fie secret. Dar plenul ar putea să ia o altă decizie.

În legătură cu decizia partidelor de a vota la vedere, este decizia fiecărei formațiuni. Nu este în regulament stipulat așa ceva, este decizia partidului, fiecare partid poate să propună și să decidă să își arate voturile, dar nu se prevede așa ceva în regulament.”, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu.

Senatorul PSD Vasile Dîncu a precizat, însă, pentru Evenimentul Zilei, că atât timp cât parlamentarul izolat este de acord să își exprime public opțiunea la vot, propunerea exercitării acestui drept online rămâne valabilă. „Și noi votăm la vedere, arătăm bilele și arătăm cum votăm. Deci nu cred că este o mare problemă să se programeze vot pe telefon sau pe tabletă, pentru că avem tabletă și putem vota. Votul secret este pentru protejarea celui care votează, dacă omul vrea să-și exprime public votul, online-ul este o soluție. Sau urna mobilă, este o soluție foarte regulamentară”, a declarat senatorul Vasile Dîncu.

Evenimentul Zilei a încercat să ia legătura și cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, însă acesta nu a răspuns solicitărilor telefonice/mesajelor până la momentul redactării acestui articol.