Un nou Guvern pare că se coace la Cotroceni, însă fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, susține că nu intenționează să-și dea jos propriul Executiv. În contextul finalizării Congresului PNL, se continuă dezbaterile referitoare la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Noi acuzații au fost adresate către fostul șef al liberalilor.
În spațiul public s-a vehiculat informația potrivit căreia 37 de parlamentari, susținători ai lui Ludovic Orban, ar putea să se unească și să voteze în frunte cu fostul șef al liberalilor pentru dărâmarea Guvernului Cîțu. Anunțul vine în contextul în care guvernanții așteaptă ca CCR să se exprime pe tema sesizării depuse cu privire la existența unui conflict de natură constituțională generat de depunerea moțiunii.
Numărul celor 37 de parlamentari a mai apărut în atenția publicului la începutul lunii septembrie, când susținătorii din tabăra lui Ludovic Orban reprezentau o variantă a USR-PLUS pentru a face rost de suficiente semnături necesare pentru depunerea moțiunii de cenzură.
Ludovic Orban neagă acuzațiile. „E o minciună gogonată!”
Odată cu finalizarea Congresului PNL, surse au susținut că printre adepții lui Ludovic Orban s-au purtat discuții referitoare la votarea moțiunii împotriva Guvernului condus de noul președinte al liberalilor. Contactat de Evenimentul Zilei, Ludovic Orban a negat acuzațiile și a subliniat că „niciodată” nu a fost supus dezbaterii un astfel de subiect. Fostul lider PNL a acuzat fake news-uri promovate în spațiul public în contextul unei campanii menite să-l pună într-o „lumină nefavorabilă”.
„E o minciună gogonată! Nu știu de unde s-a auzit tâmpenia asta. Nu s-a discutat niciodată acest subiect. Acesta este un fake news indus de niște oameni care încearcă să mă pună într-o lumină nefavorabilă. M-au calomniat grav în toată această campanie. Eu nu voi vota niciodată o moțiune de cenzură. Nu mai fac declarații”, a spus Ludovic Orban.
Pe de altă parte, liberalul a precizat că Florin Cîțu nu va rămâne prim-ministru, iar dacă acest lucru se va întâmpla, va fi doar meritul PSD căruia îi va fi „milă”. „Să rămâi prim-ministru din mila PSD înseamnă să îți bați joc de tot simpatizanții PNL, care din ce în ce mai puțin cred în Florin Cîțu. E un om care practic a devenit pentru un număr uriaș de cetățeni o persona non grata”, s-a mai exprimat Ludovic Orban, public. Nici noul șef al PNL, Florin Cîțu, nu crede că tabăra lui Orban va vota moțiunea.
De altfel, în ieșirile publice de luni, fostul președinte al PNL a ținut să evidențieze, din nou, că nu va vota împotriva propriului Guvern. Liberalul a condamnat acțiuni „mârșave” organizate de susținătorii lui Florin Cîțu - chiar mai lipsite de scrupule decât cele venite din partea opoziției. El a denumit congresul PNL o „lovitură de partid” și a denunțat „cele mai grave încălcări ale normelor democratice într-un partid politic”.
„Nu pot fi înfrânt”. Fostul lider PNL, despre presiunile „desprinse din apanajele regimurilor totalitare”
„După o campanie în care racolarea în echipa câștigătoare s-a făcut mai mult cu arcanul, după o campanie în care au fost dați afară din funcții publice zeci de susținători ai mei din PNL, după o campanie caracterizată prin presiuni, amenințări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, după o campanie în care au fost utilizate promisiuni de bani publici către reprezentanții PNL din administrația locală, după o campanie în care președintele PNL a fost atacat mai mârșav decât a fost vreodată atacat de PSD, totul a culminat cu un așa zis Congres în care a fost încălcat în mod flagrant și grav un drept fundamental în democrație – libertatea de a alege, dreptul de a alege liber.
Mecanismele de control și de presiune utilizate parcă sunt desprinse din apanajele regimurilor totalitare. Să vezi miniștri, primari, președinți sau vicepreședinți de CJ, liderii grupurilor de la Senat sau alți parlamentari cum împiedică exercitarea dreptului liber la vot, cum controlează voturile, este fără precedent în democrație”, a declarat Ludovic Orban.