INTERVIU. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, spune că se caută soluţii pentru a nu-i speria pe angajatori.
Într-un interviu acordat EVZ, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, explică în ce fel îşi pot plăti datoriile la stat cei care au ajutoarele sociale sistate şi cum va combate ofertele "fantomă" de muncă în străinătate. Totodată, ministrul a explicat că salariile şi pensiile vor fi mărite "uşor" numai dacă va exista creştere economică. Evenimentul Zilei: 70.000 de persoane au pierdut ajutorul social. În ce condiţii se va relua plata? Sulfina Barbu: Au plata suspendată pentru maximum cinci luni, pentru că nu şi-au plătit taxele aferente anului 2011. În luna februarie, ei vor primi ajutoarele pentru luna ianuarie. Deci, vor putea merge să plătească. Sunt oameni care nu pot să-şi plătească taxele sau nu vor? Pentru cei în dificultate, autorităţile locale pot eşalona datoria. Cei cu adevărat nevoiaşi nu au impozite mari, nu au terenuri, vile. De exemplu, o persoană din Tulcea, care are 120 de lei pe lună, alocaţia de susţinere a familiei, are o datorie de 92 de lei. Un alt caz, o doamnă din sectorul 2 al Capitalei are indemnizaţia de creştere a copilului de 3.400 de lei pe lună şi datorii la impozite de 25.561 de lei.
Cum vor plăti cei cu datorii mari? Sunt convinsă că soţul doamnei are nişte venituri foarte mari, e posibil să aibă chiar şi o firmă. Discutăm de o corectitudine a statului faţă de cetăţeni. Ştiţi care sunt cei mai buni platnici? Pensionarii. Haideţi să ne uităm şi către cei care muncesc de dimineaţa până seara şi îşi plătesc taxele.
Deşi muncitorii români sunt printre cei mai apreciaţi în străinătate, restricţiile de muncă se menţin. De ce? Deciziile de restricţie sunt politice. Pentru a-şi proteja cetăţenii. De exemplu, Spania, deşi a impus moratoriu pentru a reduce şomajul, acesta a crescut, iar angajatorii spanioli preferă tot românii.
Care este principala problemă cu care se confruntă românii care muncesc în străinătate? Obţinerea permisului de muncă. Statele care au decis să ceară restricţii de muncă vor avea din partea noastră cereri şi chiar grupuri de lucru. Vrem să facem o campanie de informare în zonele unde se fac recrutări, iar când ajung românii în străinătate nu primesc condiţiile prezentate la plecare. Am identificat zone: Moldova, Galaţi, Oltenia. Îi vom informa ce trebuie să semneze, ce nu trebuie, care le sunt drepturile. "În ceea ce priveşte alocaţia de stat, nu sunt resurse financiare, în acest moment, pentru a mări suma acordată.“ Sulfina Barbu, ministrul Muncii PROGNOZĂ "Politicienii s-au obişnuit să promită" Sunt presiuni din teritoriu ca să creşteţi pensiile şi salariile? Fiecare politician şi-a dorit să vină şi să dea o veste bună pentru o categorie socială, că vorbim de salarii şi de pensii, să dăm ceva. Asta a fost filosofia politicienilor. Acum suntem într-o altă situaţie. În decembrie, după ce am încheiat negocierile cu partenerii noştri internaţionali, pentru că a apărut şi scrisoarea FMI şi legea bugetului statului, am spus foarte clar: dacă vor exista resurse financiare, putem să discutăm despre o uşoară indexare a pensiilor şi despre o uşoară revenire a salariilor, dar numai după analizele de pe primul trimestru.
Dar salariul minim va creşte anul acesta? Sunt discuţii, analizăm împreună cu sindicatele şi cu specialiştii creşterea salariului minim de la 700 la 750 de lei şi de la 800, la 850 de lei. Totodată, vrem să vedem ce soluţii găsim ca să nu-i speriem pe angajatori. Una ar fi facilităţile fiscale.
1,8-2,3% trebuie să fie creşterea economică în primul trimestru pentru a putea fi mărite salariile
Despre Vass la Hidroelectrica "Cred că este datoria oricărui om politic să verifice şi să spună" Există un conflict între dumneavoastră şi d-na Andreea Vass, sau pur şi simplu v-aţi spus punctul de vedere când aţi afirmat că este un caz de incompatibilitate prezenţa sa în comisia Hidroelectica? Departe de mine acest gând, este colega mea la Organizaţia de femei, dar cred că trebuie să fim cinstiţi cu noi şi între noi. Atunci când presa a semnalat, că este posibil să fie un conflict de interese, nici nu ştiu dacă este, mi s-a părut normal să-l informeze pe primul-ministru. Pentru că decizia de numire în această comisie de privatizare a fost a premierului în exclusivitate. În astfel de situaţii, cred că datoria oricărui om politic, d-na Vass este acum om politic, chiar dacă mai tânăr, mai la început de carieră, trebuie să meargă, să verfice şi să spună. Dacă are argumente care contrazic, este foarte bine, doar că ele trebuie imediat prezentate. Nu vreau să-mi amintesc de situaţia care s-a întâmplat cu secretarul general al guvernului, cu d-na Andreescu.
CV
- Preşedintele Organizaţiei de femei PDL
- Fost ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor 2004 – 2007
- Deputat şi fost preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor
- Expert în utilizarea fondurilor pre-aderare PHARE, ISPA, LIFE şi a fondurilor structurale
CITIȚI ȘI:
- Boc pleacă! Cine vine, Diplomatul sau Bancherul?
- Boc riscă să piardă nu doar Guvernul, ci și partidul