Aproape 2000 de români au încălcat legea și au plecat din izolare sau din carantină, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2, adică din 21 martie. Președintele Iohannis și premierul Orban au anunțat atunci supravegherea electronică a „evadaților”. În exclusivitate pentru evz.ro, STS a explicat de ce nu poate fi pusă în practică această inițiativă
În exclusivitate pentru evz.ro, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a explicat ce se întâmplă cu monitorizarea electronică a românilor aflați în izolare sau în carantină, în plină pandemie de Coronavirus.
Atât președintele Klaus Iohannis cât și premierul Ludovic Orban au anunțat, pe 24 martie, că, împreună cu STS urmează să fie pusă la punct „o aplicație, care să ne permită monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare la domiciliu și în carantină, astfel încât să putem ști, instalând aplicația, dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu”.
De atunci și până vineri, 10 aprilie, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.959 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare.
De asemenea, 61 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.226 de persoane. Alte 77.317 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, conform datelor oficiale oferit de autorități.
Exclusivitate evz.ro
În acest context, evz.ro a solicitat STS un punct de vedere, în urma afirmațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis și de primul ministru, Ludovic Orban. Concret, cum se poate pune în practică monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare la domiciliu și în carantină, cum se va putea face, cu ce mijloace și în ce mod?
Răspunsul STS, în exclusivitate pentru evz.ro, îl puteți citi mai departe..
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, în exclusivitate pentru evz. ro, următoarele:
Exclusivitate evz.ro
„Dezvoltarea unei aplicații pentru monitorizarea cetățenilor aflați în carantină sau izolare presupune analizarea de către autoritățile responsabile a acestei posibilități atât din punct de vedere legislativ, cât și din punct de vedere operațional, astfel încât să fie simplificată/sprijinită activitatea personalului medical sau a celor care verifică respectarea măsurilor de carantină/izolare.
În urma unei astfel de analize, instituțiile implicate stabilesc cerințele operaționale pe baza cărora programatorii pot dezvolta o astfel de aplicație.
Menționăm că, până în acest moment, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu dispune de cerințele operaționale și tehnice necesare dezvoltării unei aplicații pentru monitorizarea cetățenilor aflați în carantină sau izolare.
În speranța că datele puse la dispoziție sunt utile, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate și deschidere în furnizarea informațiilor de interes public”.
Ce anunțase, pe 24 martie, președintele Klaus Iohannis:
„Am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral”.
De asemenea, primul ministru Ludovic Orban a făcut o declarație în acest context:
„Împreună cu STS punem la punct o aplicație, care să ne permită monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare la domiciliu și în carantină, astfel încât să putem ști, instalând aplicația, dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu. Ştiți foarte bine că în Ordonanța 2 am luat o măsură care nu a fost prezentată foarte clar. Deci noi am luat măsura ca cine încalcă izolarea la domiciliu, automat să intre în carantină instituționalizată, iar dacă o persoană care este în carantină instituționalizată încalcă normele de carantină instituționalizată să mai primească încă 14 zile de carantină instituționalizată. Evident că un astfel de soft, care deja am văzut că există în alte țări și pe care încercăm să-l realizăm, funcționarea unui astfel de soft, va ușura foarte mult misiunea autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei, Direcțiilor de Sănătate Publică. Ne va ușura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu”.
În acest context, a apărut și informația conform căreia fostul ministru al Economiei din Guvernul Grindeanu, Alexandru Petrescu, susține că are o soluție menită să stopeze răspândirea noului coronavirus...
Alexandru Petrescu susține că ar fi elaborat o aplicație de monitorizare a persoanelor aflate în izolare care alertează organele legii în momentul în care este încălcat regulamentul impus de autorități.
Aplicația COVID-19 Lockdown Tracker, creată de Alexandru Petrescu și de un grup de specialiști români în IT a fost pusă la dispoziție statului român, în mod gratuit.
„Alături de un grup de specialiști din sectorul românesc de securitate cibernetica am finalizat o aplicație de monitorizare a persoanelor aflate în izolare impusă sau carantină. Oferim aplicația cu titlu gratuit Instituțiilor statului român cu atribuții de monitorizare ale acestui segment de populație”, a afirmat Alexandru Petrescu.
Potrivit spuselor sale, aplicația este în mediu de test și urmează să fie pusă la dispoziția autorităților guvernamentale (MAI – Poliție, Poliție locală, Jandarmerie, MAPN, precum și structuri ale administrației locale).
„Instrumentele digitale smart quarantine sunt deja utilizate de către guverne europene, precum cele din Polonia și Cehia și pot permite, după implementare și utilizare, o relaxare controlată a restricțiilor și repornire graduală a activității economice”, a transmis Alexandru Petrescu.