Evenimentele recente de pe prima scenă politică ridică o serie de întrebări. A devenit neoficial Ciolacu prim-ministru? Renunţă liberalii la cota unică de impozitare? Maestrul Cristoiu face o analiză punctuală a celui mai nou conflict din Coaliţie, generat de supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Președintelui.
De ce a simţit nevoia președintele Iohannis să se pronunţe tocmai din America de Sud pe marginea acestei probleme? Cât de grave sunt neînțelegerile din Coaliţie şi cât de nervoşi sunt liberalii? În viziunea moderatorului podcastului HAI România, liberalii și pesediștii își caută reciproc pretexte pentru a se separa, fiind tot mai vizibil că această coaliție și-a dovedit limitele, în ciuda faptului că are o majoritate parlamentară confortabilă.
Coaliția nu funcționează
„Eu cred că această coaliție caută motive să se rupă. Ea nu are niciun motiv să reziste în continuare, nu au făcut nimic, nu reușesc să treacă niște legi fundamentale, nu reușesc să facă o reformă substanțială, deși au super-majoritate parlamentară. Dacă acum nu aduni taxe când ai tot ce-ți trebuie, majorități, mașinăria parlamentară, când naiba poți să faci niște lucruri? Nu funcționează pe ideea care rupe această coaliție, pentru că ea nu funcționează de fapt. Sentimentul meu este că pesediștii nu numai își bat joc de liberali, dar caută tot soiul de motive", a comentat Robert Turcescu.
Interlocutorul său, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, opinează că pentru binele țării Coaliția ar trebui să se separe, mai ales prin prisma anului electoral 2024 cu multiple rânduri de alegeri.
Cum pot două partide concurente să candideze la alegeri
„Este vital, este crucial pentru România ca această Coaliție să se rupă. Nu cred că a existat un an cu atâtea alegeri. Avem un an în care nu mai avem președintele în exercițiu, deci este o schimbare radicală. În aceste condiții campania electorală a început. Principalele partide competitoare sunt împreună. Va fi un dezastru pentru România pentru că inevitabil, cele două partide de la guvernare vor folosi guvernarea ca să facă o campanie electorală.
Chiar această chestie a lui Ciolacu (n.r. - poziția față de supraimpozitare) arată că așa va fi. Vor finanța presa, presa PNL va înjura PSD, presa PSD va înjura pe miniștrii PNL. Toate deciziile pe care le va lua Guvernul vor fi decizii electorale. Deja a început campania. Mai degrabă rămâne unul din ei, cred că PNL la guvernare, guvern minoritar. Va fi o catastrofă, nu putem să intrăm la guvernare principalele partide care sunt împreună. Dacă sunt împreună nici măcar nu le știm programul", a declarat Cristoiu.
Ce interes are Iohannis să susțină Coaliția
Chestionat de moderatorul emisiunii cum explică atitudinea ambiguă a președintelui PSD, reputatul gazetar a confirmat că este vorba de o atitudine deliberată a lui Marcel Ciolacu.
„Ciolacu face orice ca să fie alungat de la guvernare. El, în momentul în care s-a format hora asta, concubinajul ăsta contra naturii, a spus pesediștilor lasă că venim și noi. Acum nu poate să spună nu ne mai convine, că vor și baronii. Așa se explică comportamentul lui de acuma, îl știu bine, nu e prost. Plusează pe ideea, uite am propus impozitarea progresivă, nu mai putem da înapoi. Omul care are cel mai mare interes pentru asta e Iohannis. Această coaliție a dat caracterul de vacanță de lux administrației prezidențiale. Dacă rămâne guvern minoritar, să știți că sunt probleme", a mai completat Cristoiu.
Emisiunea integrală cu Ion Cristoiu poate fi vizionată AICI.