MAFALDA DE LA MINISTERUL MUNCII. La o lună după ce s-a mutat la Cotroceni, preşedintele Băsescu a fost suspendat. Lăzăroiu a anticipat, încă din februarie, ce se va întâmpla şi "scorul revenirii": 75/25.
Ministrul muncii i-a transformat pe cei doi lideri ai opoziţiei în veritabile personaje din cartea "Cronica unei morţi anunţate". Sebastian Lăzăroiu a fost remarcat de pe vremea când conducea CURS, pentru că a şocat clasa politică prin observaţiile sale despre electoratul dur al principalelor partide. El a devenit colaborator al PD-ului şi în foarte scurt timp consilier politic al preşedintelui Traian Băsescu.
A intrat pe scena politicii chiar de ziua lui şi chiar înainte ca preşedintele să fie suspendat. Atunci, un tânăr de 37 de ani lăsa tot ce acumulase şi risca să intre într-o luptă periculoasă, presărată cu interese meschine şi chiar murdare. Tot atunci el afirma cu toată tăria că preşedintele Băsescu va câştiga lupta cu adversarii săi la un scor de 75/ 25. Aşa a şi fost. Acum, mulţi politicieni-aventurieri sunt foarte atenţi la ce spune el, mai ales că tot ce spune se şi întâmplă. Ultima confirmare fiind alegerile din judeţele Maramureş şi Neamţ.
În facultate era grăsuţ. Avea o 100 de kg la 1,76 m. Era pletos şi bucălat. La Cotroceni a intrat cu 90 de kg şi a ieşit cu 70 de kg. Are doar 41 de ani, un băiat, Andrei, care trăieşte în Finlanda, unde este şi campion de hochei, şi pretinde că ştie dinainte ce ni se va întâmpla. Altfel cum s-ar fi angajat la Cotroceni, venind dintr-un post foarte bun şi bănos (n.r. - director CURS) cu doar o lună înainte ca preşedintele să fie suspendat? Şi cum, chiar înainte de suspendare ar fi putut afirma că ea se va tranşa cu 75/25 în favoarea lui Traian Băsescu? Ştie ce a fost, în cifre. De exemplu, Geoană a pierdut doar un procent după vizita la Vîntu, dar şi ce ni se va întâmpla în anii următori. Urmăriţi-l pe Sebastian Lăzăroiu într-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei". EVZ: De unde aţi apărut, când aţi intrat în atenţia opiniei publice? Sebastian Lăzăroiu: Prin 1998 eram cercetător, nu director la CURS, şi am dat un interviu la "Jurnalul Naţional". Spuneam că partidele politice nu-şi cunosc electoratul dur. Ţin minte că, după interviul acela, m-a remarcat Valeriu Stoica, era ministrul Justiţiei. M-a chemat la el, mi-a spus că gândim asemănător şi mi-a propus să colaborăm, în calitate de consultant. Cred că aia a fost prima apariţie. Acum, aproape, 14 ani. Câţi ani aveaţi? Eraţi venit în Bucureşti imediat după facultate? Unde aţi făcut facultatea? Aveam 27 de ani. În ‘89 am venit în Bucureşti imediat după armată, am început facultatea. Am terminat. M-am angajat şi aici am rămas. În ce cartier stăteaţi? Când am venit în Bucureşti stăteam în Regie. Eram student la Politehnică, unde am făcut un an. Părinţii mei au vrut să mă facă inginer. Eu nu am vrut, dar am intrat cu medie mare la TCM. A venit Revoluţia... Unde v-a prins? Eram în Bucureşti, dar am plecat, cu o zi înainte de marele miting, în vacanţă, acasă. Şi pe vremea aceea aveaţi o analiză lucidă? Nu, dar îmi dădeam seama ce se întâmplă fără să am un background. Totuşi este un episod interesant. Cu un an înainte, de Revelion, venisem în permisie din armată. Stăteam cu părinţii mei la masă. Pe la 12 noaptea trebuia să apară Ceauşescu să-şi ţină tradiţionalul discurs. Era, deci, la sfârşitul anului 1988 şi eu le-am spus părinţilor: "Uitaţi-vă bine la el că la anul nu-l mai vedeţi". Tata a spus "Să dea Dumnezeu!" şi mi-a promis că îmi dă 1.000 de lei dacă se va întâmpla. Nici astăzi nu ştiu de ce am spus aşa. Ce meserie aveau părinţii? Profesori de limba română, acum sunt pensionari.
Poate dacă eraţi mai în vârstă ajungeaţi pe la Ceauşescu... Vă remarca Bobu, de exemplu. Nu cred. Eram pornit şi revoltat. Revolta mea pornea de la faptul că nu aveam lumină şi eram nevoit să citesc la lampă, că stăteam la cozi. Aveam o repulsie faţă de sistemul respectiv. Dar nu eram vreun mare analist pe vremea aia. Puteam să înţeleg diferenţele între ce se întâmplă aici şi ce se întâmplă afară, ştiam multe şi de la Europa Liberă, pentru că tata asculta. În concluzie, aveam o repulsie faţă de ce se întâmpla, pornind de la lucruri banale, nu dintr-o conştiinţă politică. Deci, aţi terminat facultatea. În ce zonă v-aţi mutat? Am terminat facultatea în 1996. Am stat cu chirie în multe zone din Bucureşti.
Unde v-a plăcut cel mai mult? În sectorul 3, în Titan, unde am stat multă vreme. Acolo m-am simţit cel mai bine, printre oameni de mijloc, nici săraci, nici bogaţi.
Acum unde staţi? În sectorul 6, undeva la capătul Bucureştiului.
La un moment dat v-aţi căsătorit... M-am căsătorit în 1995, cu un an înainte să termin. Fosta mea soţie - pentru că între timp am divorţat - era tot sociolog, cu un an mai mare. Ne cunoşteam din facultate. Nunta unde a fost? La Comăneşti, la părinţii mei. Cu cel mult 70 de invitaţi. Mie nu-mi plac nunţile. Am avut probleme să merg şi la nunta mea, le-am spus multora care mă invită la nuntă. Am reţinut că aveţi un băiat. Da, am un băiat de 11 ani, îl cheamă Andrei. Am divorţat în 2001 şi doi ani mai târziu fosta mea soţie s-a recăsătorit şi a plecat în Finlanda. Băiatul meu este acolo, unde joacă şi hochei la un nivel superior. Eu şi cu fosta soţie suntem în relaţii foarte civilizate.
Cine joacă cel mai bine tenis de masă la Cotroceni
Dumneavoastră aţi făcut sport? Am făcut, dar nu de performanţă. În liceu jucam fotbal, dar chiar jucam. Îmi place să înot. Îmi face foarte bine, dar nu mai am timp acum, de când sunt ministru. Şi mai joc tenis de masă. Aveţi masă aici, la minister? Nu, la Cotroceni jucam... Cine era cel mai bun? Preşedintele juca, se uita măcar? Masa era undeva la subsol şi preşedintele nu juca şi nu se uita. Asta se întâmpla prin 2007, când aveam mai mult timp. Cel mai bun era Valeriu Turcan (n.r. - purtătorul de cuvânt al preşedintelui), un stil ofensiv cu lovituri puternice. Cum aţi ajuns la Cotroceni? Eram director la CURS din 2002 şi, prin 2007, am dat unele semnale că aş vrea să mă retrag. Intervenise şi un fel de rutină, dar eram foarte nemulţumit de faptul că unii colegi nu-şi mai respectau meseria. Apăruseră tot felul de impostori şi toată lumea avea suspiciuni şi ne acuza de falsuri. Pe de altă parte, în apariţiile publice devenisem mult mai implicat. Am fost nevoit să recunosc faptul că, oricât de cercetător aş fi, şi eu am convingeri.
Undeva prin februarie-martie 2007, am avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, care m-a întrebat dacă vreau să fiu consilierul lui politic. Am acceptat aproape pe loc. În afară de faptul că mi s-a părut o mare onoare, am acceptat imediat şi pentru că se punea problema suspendării lui şi eu eram revoltat în legătură cu acest aspect, pentru că ştiam ce interese sunt. Nu era un simplu joc politic, ci erau interese mult mai mari. Eu am venit pe 20 martie, de ziua mea, la Cotroceni. Nu a trecut o lună şi preşedintele era deja suspendat. Am intrat direct în focuri şi a fost cea mai intensă perioadă din viaţa mea. Ştiaţi că va reveni? Da, şi mă bazam pe sondaje. Încă din luna ianuarie, când eram încă la CURS şi începuseră doar discuţii pe această temă, am pus o întrebare. Deşi preşedintele era pe un traseu descendent, sondajele au probat clar că nu erau condiţii de suspendare. Pot să vă spun că am ştiut tot timpul şi am dat şi scorul: 75/25. "Am prevăzut schimbarea lui Ceauşescu, dar mă bazam pe fler"
Putem crede că ştiţi totul dinainte? Unii aşa spun. În 1988 am ştiut, după cum v-am povestit, că nu va mai fi Ceauşescu. Mă bazam doar pe fler. Acum mă bazez foarte mult pe date şi pe studii, dar flerul joacă un rol important.
Cât timp o să mai fiţi ministru? Nu vreau să vă spun asta chiar dacă am o intuiţie.
Observ că sunteţi într-un război permanent cu multă lume... Mă lupt cu conservatorii, cu oamenii care nu înţeleg că instituţiile statului, nu numai la noi, ci peste tot, nu mai pot funcţiona aşa. Trebuie să se schimbe. La noi trebuie să se schimbe multe legi şi avem foarte puţin timp, trebuie reduse cheltuieli, trebuie respectate nişte obligaţii pe care le avem faţă de Fond. Din această toamnă vreau să fac ordine în domeniul asistenţei sociale, unde avem mulţi săraci închipuiţi. Şi vreau să pun la punct şi controlul nostru intern, care este foarte slab. Pe zona asistenţei sociale statul este slab. Nu are controale, nu are sancţiuni. Toate partidele s-au complăcut. Chiar dacă mulţi au sărit în sus eu am dat această statistică pe partide politice, vizaţi fiind tocmai cei care plâng toată ziua pe umărul săracilor să înceteze să fraudeze bugetul. Din toamnă vom întări controlul. În prezent avem 8 milioane de asistaţi social care sunt controlaţi de 100 de oameni, aproximativ câte doi în fiecare judeţ. În afară de posibilităţile reduse de control ne confruntăm şi cu o legislaţie depăşită. Carnet de conducere la foarte multe persoane care au şi certificat de handicapat..
Atât de multe exemple s-au dat că le ştim pe dinafară. Când vom schimba legile? Se poate? Eu cred că da. Cu toată rezistenţa obişnuită a parlamentarilor voi fi atât de convingător, foarte curând. Şi veţi vedea că se poate. A mers 20 de ani numai cu cosmetizări, dar nu se mai poate. Asistenţa socială de acest gen este şi a fost mită electorală. A venit momentul când nu se mai poate. Nu mai merge ca statul să arunce bani doar pentru că primarul are zece clienţi care să-l voteze.
La anul sunt alegeri... O să vedeţi că se va putea. Din pricina alegerilor ne vom şi grăbi cu schimbarea legilor. Chiar şi cei din opoziţie, cu discursul lor ipocrit au înţeles că am ajuns la fundul sacului. Se uită şi ei ce se întâmplă în jur, unde sunt nişte piese de domino, care încep să cadă şi nu ştii când ajunge şi la tine din acest motiv vor deveni responsabili. Pe asta mizez.
Credeţi că avem opoziţie? În ciuda acestui mare agregat, USL care se formează şi care nu are nici un fel de solidaritate în interior, opoziţia rămâne slabă. Ei nu au reuşit să anticipeze cursul evenimentelor. Au crezut că este o glumă. Se ştia anul trecut de Grecia, de Irlanda... Anul acesta a erupt buboiul şi a început să curgă puroiul. Noi am reuşit să facem mult mai mult şi mult mai repede decât alţii cu nişte mari sacrificii politice. PDL-ul a căzut în cap, Premierul şi-a făcut praf imaginea. Dar acesta este riscul, atunci când faci politică. Mă uit în alte ţări, Spania, Italia, deşi sunt pe marginea prăpastiei, aşteaptă alegerile ca să ia măsuri, mai exact după care să ia măsuri dure. Puteam să facem şi noi aşa, să luăm măsuri după 2012 şi eram în colaps.
"USL şi-a propus ceva care nu este posibil în România"
Dacă tot le ştiţi pe toate, cum vedeţi alegerile locale? Nu cred că vor fi schimbări esenţiale faţă de alegerile din 2008. Primarii în funcţie vor fi realeşi dintr-un singur tur, marea majoritate. La parlamentare întrebarea este dacă va exista pe buletinele de vot USL sau nu. Părerea mea este că nu va exista. Ei şi-au propus ceva care nu poate fi realizat nu de ei, ci de nimeni în România, să iei 51 la sută din voturi. Probabil că vor sta până la locale. Şi dacă vor sta şi vor realiza că nu au cum să ia mai mult de 37-40 la sută nu mai au raţiune de a exista.
Dar ei nu ştiu? Eu cred că ştiu şi din acest motiv îşi şi caută portiţe de ieşire. Inclusiv UDMR-ul curtat asiduu, nu ca să iasă acum de la guvernare, pentru că nici lor nu le convine să intre acum la guvernare, ci pentru că ei ştiu că s-ar putea să aibe mare nevoie de procentele acestuia. Păi dacă ţi-ai propus să iei 51 la sută de ce mai ai nevoie de alte procente? Pe de altă parte oameni din PSD şi din PNL ţin legătura permanent, sau curtează PDL-ul pentru că şi-au pregătit tot felul de scenarii de fugă.
"Aşa e când laşi două partide mari pe mâna a doi copii mici"
Cum comentaţi rezultatele alegerilor din colegiile Maramureş şi Neamţ? Se confirmă ce tot spun de la înfiinţarea USL. Niciun partid sau alianţă nu poate lua 50% plus unu la nivel naţional. Cele două colegii au fost ale PSD şi PNL. Deci sunt dintre colegiile favorabile ale USL. Dacă aici nu au putut lua mai mult de 45%, atunci înseamnă că scorul pe care l-ar lua acum pe vot popular ar fi undeva la 36-37%. Or, asta înseamnă OPOZIŢIE. Vor mai curge multe sondaje până la viitoarele alegeri. Cu 50%, cu 60%. Aşa a fost şi în 2000. PDSR avea 54-58% în sondaje. În realitate, PDSR a luat 37%. Dar, ce să faci, aşa e când laşi două partide mari pe mâna a doi copii mici. În consecinţă, se mai susţine construcţia USL? Nu ştiu dacă se mai susţine construcţia USL după rezultatele alegerilor parţiale. Sigur, PSD înţelege că, după ce au fugit de la guvernare în 2009, ca nişte iresponsabili, într-o perioadă grea, de dragul prezidenţialelor, preşedintele Traian Băsescu nu va mai avea încredere să le dea pe mână hăţurile executive. Nu înţeleg însă masochismul liberalilor. Ei sunt ţinuţi prizonieri de PSD în USL. Adică, un fel de - dacă noi stăm în opoziţie, de ce să nu staţi şi voi? Cred că liberalii se iluzionează că, şi dacă USL nu ia 50%+1, vor părăsi alianţa după alegeri şi o să-i roage cineva să vină în guvern. Eu le spun doar că dacă USL nu ia 50% plus unu înseamnă că vor fi alţii care, împreună, vor avea 50% plus unu. Şi liberalii nu vor fi prin preajmă.
Şi au avut, totuşi, susţinerea trusturilor de ştiri Realitatea şi Antena 3? Din aceste alegeri mai învăţăm şi că trusturile de ştiri Realitatea şi Antena 3 sunt frecţie la picior de lemn. Ei îşi vând impactul politic doar fraierilor. Să ai audienţă mare nu înseamnă să fii convingător. Uitaţi-vă la Antena 3, toacă guvernul zi de zi, lansează manipulări şi minciuni. Cine le crede? Au făcut campanie făţiş alături de USL în cele două colegii. Şi cu ce i-a ajutat? Tot nu au atins mult râvnitul 50% plus unu. Cât de prost trebuie să fii să dai 20 de locuri eligibile lui Voiculescu în schimbul a ce? A unui ajutor iluzoriu din partea unui trust. Cele 20 de locuri nu sunt de nicăieri - sunt locurile liberalilor şi social-democraţilor.
Când a vorbit ultima oară cu preşedintele
Mai sunteţi consilierul politic al preşedintelui? Nu. Dânsul este cel mai preocupat de problemele ministerului pe care îl conduc, mai ales de reducerea cheltuielilor. Asta vorbim. Când aţi discutat ultima oară? Ieri.
Credeţi că veţi fi propulsat politic. Prim-ministru, preşedinte? Nu ştiu. Nu am anticipat că voi ajunge la acest minister. Se poate întâmpla orice. De multă vreme sunt văzut ca un lider, deşi eu nu mi-am dorit. Am un destin pe care nu pot să îl cunosc. Peste doi ani ce va fi, unde vă vedeţi? Nu ar fi normal, pentru un om tânăr să doriţi să conduceţi de la un nivel mai înalt? Eu nu am aşa ambiţii. Niciodată nu am avut, deşi tot timpul a existat o şansă, care mi s-a dat. De multă vreme sunt văzut ca un lider, deşi eu nu mi-am dorit. Am un destin pe care nu pot să îl cunosc.
În ultima vreme, fiind apropiat de preşedinte sunteţi bâzâit cu tot felul de întrebări în loc să fiţi lăsat în pace să vă faceţi treaba. Observ că nici nu vă enervaţi. Sunt şi de multă vreme în zona asta şi m-am obişnuit. Înţeleg şi jocul şi este important să nu cobori la declaraţiile mici. Şi să le priveşti amuzat. Altfel te pierzi într-o zonă obscură a politicii. COPILOT
"Ponta s-a transformat din Che Ghevara într-un căţeluş"
PDL pare a avea un drum clar. Dar PSD? Liderul este, cel puţin, controversat. Ponta este un lider slab. Mă mir, pentru că la TSD era temut şi activ. Reuşise să-i însufleţească pe tineri şi să-i sperie pe seniori. Apoi, Ponta s-a transformat din Che Guevara într-un căţeluş. Dacă uneori Ponta pare că a devenit independent faţă de seniori este pentru că i-au lăsat lanţul mai lung, dar el tot acolo e. Ce se va întâmpla acolo, totuşi e un partid mare? A fost un partid mare care s-a prăbuşit sub propria lui greutate. Nu a ştiut să profite de perioada de opoziţie. Nu şi-au făcut curăţenie, sunt aceiaşi baroni locali. După atâţia ani de opoziţie puteai să vii cu o reformă internă. În conducerea partidului tot Năstase şi Iliescu. Adrian Năstase este pilotul lui Ponta
Vor intra în alegeri cu Ponta? Doamne ajută să intre în alegeri cu Ponta! E greu de spus. Şi ei îşi dau seama că e slab. L-au lăsat acolo tocmai pentru că este o marionetă, dar marioneta nu prea aduce voturi. Preşedintele a fost foarte inspirat când l-a numit copilot. Cine este pilotul? Adrian Năstase este pilotul. Zicem "Doamne ajută să intre şi liberalii cu Crin Antonescu în alegeri"? O, DA! În 30 de zile de campanie nu poate să ducă mai mult de şapte. Aşa e el construit. Ştiu şi colegii lui. De ce l-au ales? S-au uitat în sondaje, au zis că e popular, vorbeşte bine, lumea îl place. Dar nu are substanţă şi începe să se vadă şi din exterior.
A pus şi Cotroceniul un umăr la alegerea lui Crin Antonescu? Oarecum. Când Tăriceanu a fost lăsat pe dinafară la negocierile pentru guvernare, în cadrul partidului, soarta lui era pecetluită. Era clar că liberalii îl vor da jos.
Dar la alegerea lui Ponta? Da, prin delegaţii trimişi să voteze la Congres. Asta s-a întâmplat în câteva judeţe. Poate a contribuit la alegerea unui lider, dar de menţinerea lui nici nu poate fi vorba. Care va fi viitoarea surpriză mare? Albă ca Zăpada. Dar nu este o surpriză. Eu am anunţat de multă vreme. În actualul context, România trebuie să o ia de la capăt, ca şi cum n-ar fi fost nimic până acum. Regionalizarea este unul dintre proiectele majore, care vor intra în acest plan. Dar mai sunt multe. O altă ordine instituţională. Şi cineva va trebui să conducă această mişcare. Un lider nou.
"Nu poţi să îl iei în serios pe Dan Diaconescu. E haios"
O să apară un nou lider politic? Poate Dan Diaconescu? Unul sau mai mulţi. Nu poţi să îl iei în serios pe Dan Diaconescu. E haios. Nu i-aş vedea o contribuţie în acest proiect. Dar procente i-aţi vedea? Dacă-şi înscrie partidul poate să ia 8-10 la sută, cât are în sondaje acuma. Nu cred că ar creşte, dar asta depinde şi de ce formaţiuni este posibil să mai apară.
Înainte de alegeri? Bineînţeles, înainte de alegeri, o formaţiune de centru-dreapta. Citiţi şi:
- ACUZAŢII: 2.000.000 de români fură asigurările sociale
- Sebastian Lăzăroiu: Probabilitatea ca USL să ia 50% este zero
- Profeţia lui Sebastian Lăzăroiu: "USL se va face pulbere"