Printr-un Ordin al președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, mai mulți șefi ai comisariatelor județene, puși pe vremea PSD, au fost obligați să vină în Capitală pentru a însoți echipele de control în acțiunile organizate la două uriașe complexe comerciale din București-Ilfov. Unii dintre comisari au refuzat să respecte Ordinul și l-au contestat.
Se prefigurează un scandal monstru la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Nimeni din instituție sau din comisariatele județene nu are voie să informeze despre controalele efectuate pe diverse teme. Se dau publicității doar controalele la care participă președintele ANPC, cu concluzii generale, cifre cu numărul unităților verificate și un cuantum total al amenzilor aplicate.
În Comisariatele județene s-a instituit ”Omerta”, nimeni nu are voie să vorbească. Șefii din teritoriu, moșteniți din guvernarea PSD de actuala conducere liberală a ANPC, se tem că își vor pierde scaunul și stau cuminți. În urmă cu cinci zile însă, președintele ANPC a emis un Ordin care pentru cei mai mulți angajați de la Protecția Consumatorilor este considerat ”o mârșăvie emisă pentru mătrășirea celor neagreați politic”.
Ordinul semnat de președintele ANPC arată că ”în vederea instituirii unei practici unitare la nivelul întregii țări, în ceea ce privește actul de control, se va constitui, în cadrul ANPC, un Grup de lucru format din personal de la nivelul structurilor teritoriale, care va însoți echipe de control la operatori economici din două cunoscute complexele comerciale, situate în București și județul Ilfov”.
Controalele vor fi coordonate de comisarul șef al CRPC Regiunea București-Ilfov și ”vor avea ca scop identificarea de produse neconforme provenite din spațiul extracomunitar și aplicarea legislației privind protecția consumatorilor în vigoare, urmând ca ulterior să disemineze experiența acumulată în cadrul structurilor teritoriale din care fac parte”.
Primul grup de lucru a fost constituit luni, 15 iunie, cu șefii OPC din județele Prahova, Vâlcea, Constanța, Timiș, Vaslui, Vrancea, Satu Mare, Cluj, Gorj și Regiunea Sud-Est Oltenia. Șefi care, în intervalul 15 iunie-17 iulie, sunt trimiși de fapt să facă un fel de figurație, având în vedere că trebuie doar să asiste la controalele echipelor CRPC București-Ilfov. Cheltuielile legate de cazarea personalului sunt suportate de ANPC.
După o primă tranșă de șefi OPC, care au sarcina să vegheze pavilioanele comerciale cu marfă chinezesacă, unde, oricum, de cele mai multe ori, controalele sunt inutile, fiind anunțate până la sosirea comisarilor de la Protecția Consumatorilor, vor urma alți șefi din teritoriu. ”Pentru perioadele ulterioare, personalul din cadrul Comisariatelor teritoriale care va face parte din grupul de lucru va fi desemnat prin anexe la prezentul Ordin”, menționează președintele ANPC, Eduardt Cozminschi.
Important de precizat este că în acest Ordin al președintelui ANPC, ”încălcarea dispozițiilor prezentului Ordin constituie abatere disciplinară și se sancționează conform prevederilor OUG 57/2019 privind Codul Administrativ”. Sancțiunile pot fi, de la diminuarea drepturilor salariale și retrogradarea într-o funcție publică de nivel inferior, până la destituirea din funcția publică. ”I-au adus la București la mișto”, a comentat un angajat de la Protecția Consumatorilor.
Printre cei desemnați să facă parte din grupul de lucru al ANPC este și Daniela Elena Mieilă, care conduce, din 2015, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea. Presa din Vâlcea scria, în luna martie, că i s-ar fi cerut să demisioneze din funcție, în caz contrar putând fi supusă unor controale dure. Contactată de EVZ, Daniela Mieilă a refuzat să comenteze delegarea la București, sugerând să luăm legătura cu ANPC.
Nici șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, fost șef al ANPC în guvernul Viorica Dăncilă, și actual membru al Partidul Puterii Umaniste (social- liberal) nu a dorit să comenteze. Stă liniștit și asistă deja la controalele tematice din București-Ilfov impuse de președinte. Asta deși, până nu de mult, era cel mai vocal OPC-ist, ”Cattani de pe litoral” organizând controale cu tam- tam în toată țara.
Care este de fapt scopul inființării unui grup de lucru, ”care nu lucrează ci doar veghează la controale, neavând voie să sancționeze”, am încercat să aflăm de la președintele ANPC, Eduardt Cozminschi. Asta în condițiile în care controalele la bănci se tot amână, spun comisarii. ”Momentan sunt prins într-o activitate”, a transmis șeful ANPC, căruia, pentru lămuriri, i-am trimis mai multe întrebări, inclusiv dacă se urmărește, eventual, schimbarea șefilor OPC din funcție.
După câteva ore, președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a transmis că s-au constituit mai multe structuri temporare de lucru, care își vor desfășura activitatea în București. ”În vederea instituirii unei practici unitare la nivel național privind actul de control și aplicarea sancțiunilor, în aceste colective au fost convocați să participe în principal Comisarii Șefi Adjuncți din țară”, a confirmat el.
Eduardt Cozminschi a mai admis că există și comisari șefi care au contestat Ordinul, invocând diverse motive pentru care urmează să prezinte documente justificative. ”Singurul criteriu după care au fost selectați Comisarii Șefi Adjuncți este cel de ordin geografic, am urmărit să acoperim toate zonele țării, urmând ca, pe rând, în alte serii, să fie convocați și ceilalți”, a subliniat șeful ANPC, sugerând că nu ar fi vorba de criterii politice.
”Totodată, în această perioadă își desfășoară activitatea un Comandament pe litoral la care participă comisari din restul țării”, a mai transmis președintele ANPC. Este vorba de ”Comandamentul Litoral”, care a devenit funcțional de luni, 15 iunie, și care în fiecare vară organizează controale în stațiuni, cu sancțiuni drastice. Acum însă, Comandamentul este coordonat de un comisar trimis de la ANPC București, cu sarcina să facă activități de prevenție.